Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Sambata, 22 februarie 2020, 10:01 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Apocalipsa din Sănătate
Joi, 13 august 2009 Sursa: Evenimentul Zilei Autor: Mihaela Năftănăilă
Recomanda:

Sursa foto: Evenimentul Zilei

Politice

Externe
Din cauza scăderii contribuțiilor la asigurări, tot mai puțini români primesc asistență gratuită, iar unele spitale sunt falimentare. Din septembrie, situația va deveni critică.

Criza își pune amprenta dramatic asupra sistemului de sănătate și generează situații disperate: bolnavii cu HIV/SIDA au ajuns să protesteze din nou pentru că nu mai au medicamente, fondurile pentru analize au scăzut și de cinci ori comparativ cu 2008, datoriile uriașe amenință spitalele cu falimentul, iar în unele locuri medicii primsc salarii diminuate.

În ciuda crizei de personal din spitale, și angajații din sănătate vor fi obligați să-și ia 10 zile de concediu fără plată până în noiembrie. Oficial, la fondul de asigurări s-au colectat cu 12% mai puțini bani față de anul trecut, în condițiile în care în prima parte a anului s-a cheltuit mult pe medicamente
de ultimă generație. Pentru ca bolnavii care suferă de cancer sau HIV să aibă medicamente măcar până luna viitoare, din bugetul Ministerului Sănătății s-au făcut transferuri către asigurări, însă banii nu acoperă necesarul pe acest an.

Gura de oxigen pentru sănătate ar putea fi coplata, măsură pe care oficialii din Sănătate vor să o introducă de luna viitoare.

Scădere de 12% a bugetului

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că se aștepta să apară probleme, deoarece primele trei luni ale anului au fost începute cu deficit bugetar. „Pe bugetul sănătății există acum o presiune mare. Am avut o creștere a costurilor cu tratamentele, dar și un număr mai mare de bolnavi”, ne-a explicat Irinel Popescu, președintele CNAS. Potrivit acestuia, anul 2009 a început cu un buget global cu 9,1% mai mic față de 2008. „Acum, scăderea globală a ajuns, probabil, pe la 12%”, estimează șeful CNAS.

„Ne descurcăm până la toamnă”

Criza au resimțit-o din plin, luna aceasta, bolnavii cu diabet
, HIV și cancer, mulți rămași fără medicamente. Datele oficiale arată că pentru diabetici s-a cheltuit cu 27% mai mult față de 2008, iar pentru oncologie - cu 68% mai mult. „În primele șapte luni am funcționat acceptabil. Povestea cu bolnavii cronic a început luna aceasta”, consideră Irinel Popescu.

Șeful CNAS spune că datorită unor „infuzii” de la Ministerul Sănătății situația se va echilibra până la 1 septembrie: „Vom primi de la minister 120 de milioane de lei pentru oncologie, 60 de milioane de lei pentru diabet. Cu ce se va mai colecta la buget, ne vom descurca până în toamnă. Pentru programele naționale, ar mai fi nevoie de 400 de milioane de lei”.

Medicii din spitale vorbesc deja despre lipsa de anestezice și medicamente esențiale, cum ar fi heparina, care trebuie administrată îna inte de operații complexe. „Pe chirurgie sunt mari probleme. Lipsesc medicamente, materiale sanitare, antibiotice. Nu avem dezinfectante pentru instrumentar, nu avem bani pentru repararea unor dispozitive care se strică. Nu știu cum vom funcționa după luna august”, ne-a mărturisit un medic de la Spitalul „Sf. Ioan”, din Capitală.

În Spitalul de Urgență Floreasca, medicii spun că a crescut presiunea din cauza multor pacienți care sunt transferați din provincie. „Vin din țară tot mai mulți pacienți cu complicații, care consumă mulți bani. Avem cel puțin trei-patru transferuri pe fiecare gardă. Nemaigăsind suport în provincie, bolnavii vin aici. Suntem nevoiți să dăm antibiotice mai puține, iar fizic facem din ce în ce mai greu față”, spune dr. Claudiu Turculeț.

În Spitalul Fundeni, directorul Constantin Popa susține că sunt bani de-ajuns, însă pacienții se plâng că își plătesc singuri tratamentele din prima și până în ultima zi de internare.

Fonduri de cinci ori mai mici pentru analize

Problemele s-au acutizat și în medicina primară. În 10 județe, doctorii de familie nu și-au mai primit banii din iunie, iar pacienții beneficiază de puține analize gratuite. „Banii au fost îndreptați acolo unde a fost mai multă nevoie de ei: spre secțiile de terapie intensivă, la HIV, la cancere”, a explicat situația Irinel Popescu.

Analizele gratuite devin o raritate. „Practic, fondurile alocate au scăzut de cinci ori”, afirmă Cosmin Alexandrescu, de la Policlinica Vitan din București. Medicul mai spune că de la 30 de ecografii făcute gratis pacienților într-o zi s-a ajuns la numai șase astfel de investigații gratuite. „Restul pacien ților plătesc”, explică el. „Anul acesta, bugetul pentru analize e la nivelul anului 2005”, adaugă Eduard Dobre, reprezentant Palmed.

INTENȚII

Coplata, gura de oxigen pentru sistem

Situația financiară dezastruoasă ar mai putea fi îmbunătățită, din toamnă, de coplată. Președintele CNAS susține însă că unitățile sanitare nu se pot baza pe coplată de la începutul lui septembrie, întrucât vor fi dificultăți în implementare. Dacă măsura va fi aplicată, pacienții vor plăti pentru o consultație la medicul de familie 5 lei, 10 lei la specialist și 20 de lei dacă cheamă salvarea la domiciliu.

Cei care nu sunt urgențe medicale și se prezintă la spital pentru probleme pe care le-ar putea rezolva medicul de familie sau specialistul din policlinică vor plăti tot 20 de lei. Spitalizarea de o zi va fi taxată cu 10 lei, iar cea continuă, cu 50 de lei. La analizele de laborator, pentru fiecare test pacientul va achita câte 1 leu, pentru o radiografie - 5 lei, iar pentru un CT (computer tomograf) sau RMN între 25 și 200 de lei.

„Cei cu pensii mici și asistații sociali vor primi tichete de sănătate gratuite”, susține ministrul Ion Bazac.

De asemenea, ministrul sănătății are în vedere și utilizarea Fondului de Rezervă al CNAS drept garanție, astfel încât firmele
să poată sconta facturile la bănci. În privința programelor naționale de sănătate (diabet, HIV, cancer), Ministerul Sănătății dorește să organizeze licitații naționale pentru furnizorii de medicamente, în speranța că vor scădea costurile.

ÎN AȘTEPTAREA RECTIFICĂRII BUGETARE

Spitalele mici sunt pe butuci

Ciprian Iancu

Numeroase spitale din orașele mici sunt în pragul falimentului. Toate așteaptă salvarea de la rectificarea bugetară pozitivă care ar trebui să vină în septembrie, însă anul acesta șansele să fie aprobată sunt aproape inexistente.

Spitalul din orașul Hațeg altăruri de alte unități medicale de aceleași dimensiuni din Hunedoara sunt grav afectate de fondurile extrem de mici care le-au fost repartizate. Spitalul din Hațeg are 150 de paturi și deservește întreaga populație a Țării Hațegului, adică 35.000 de oameni. Casa
Județeană de Asigurări de Sănătate a alocat spitalului sume care acoperă doar 65% din totalul serviciilor
pe care ar trebui să le presteze în acest an, susțin managerii. Consiliul director a purces la măsuri drastice: tăierea tuturor sporurilor și a tichetelor de masă. Cheltuielile cu personalul s-au redus astfel cu 3,3 milioane de lei. Chiar și-n aceste condiții, rămâne un deficit de 2 milioane de lei.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Evenimentul Zilei comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication