Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Luni, 20 mai 2019, 21:31 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Potra, mașinăria de război
Miercuri, 15 iulie 2009 Sursa: Evenimentul Zilei Autor: Mihai Munteanu, Cristian Vasilcoiu
Recomanda:

Sursa foto: Evenimentul Zilei

Politice

Externe
Antrenat în tehnici de luptă, strategii militare și spionaj, Horațiu Potra este respectat în Franța și Africa de Vest.

Fost ofițer în Legiunea Străină franceză (Legion Etrangere), românul Horațiu Potra este unul dintre cei mai respectați profesioniști din Franța și de pe continentul african, în domeniul tehnicilor militare și de securitate. În vârstă de 39 de ani, el a instruit, depotrivă, militari guvernamentali și trupe rebele în Africa, a condus dispozitvul de securitate al emirului din Qatar și este specilizat în operațiuni contrainformative.

În România, Potra a înființat prima asociație a veteranilor români care au activat în Legiunea Străină. El este, de fapt, președintele-fondator al Asociației RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - Roumanie Legion Etrangere).

Pe continentul negru s-a ocupat de antrenarea gărzii de elită a fostului președinte al Republicii Centrafricane, Ange-Félix Pattasé, context în care l-a cunoscut și pe colonelul Mahamat Abbo Sileck, liderul Alianței Naționale pentru Rezistență (ANR) - cea mai puternică organizație rebelă din Republica Ciad.

Între foștii camarazi de arme Abbo Sileck și Potra s-a legat o strânsă prietenie, astfel că liderul rebelilor din Ciad s-a aflat, săptămâna trecută, „în vizită” la Mediaș, orașul natal al legionarului român.

Pe strazile Parisului

PARIS. Boulevard de Clichy. Ianuarie 2007. Deja, în fața celebrei Moulin Rouge, vitezometrul Merce desului de teren al lui Horațiu Potra arată 120 de km la oră. În spate, la 300 de metri, pe una dintre mesele pub-ului irlandez O’Sullivans, o sticlă goală de Jack Daniels rămâne stingheră, între două pahare și treizeci de euro.

În mod bizar, pe Horațiu îl frâmântă însă siguranța statului francez, și nu mașina jandarmeriei pe lângă care trece în viteza cailorputere din dotare.

„Vestul nu are strategii eficiente de apărare în fața unui atac intern terorist. Închipuie-ți că doar cincizeci de mii de musulmani - să zicem nucleul dur fundamentalist - din cei cinci sute de mii din zona metropolitană a Parisului se înarmează discret cu câte un kalașnikov. Apoi, la un semnal, pornesc insurecția împotriva principalelor instituții strategice, DST-ul (serviciul de contrainformații francez - n.r.) sau a Ministerului Apărării... Îți dai seama că vorbesc despre o armată care, bine organizată în secret, ar putea ocupa Parisul într-un sfert de oră. Atât ar dura în Paris un jihad terorist fulger. Un sfert de oră. Iar râșnițe de kalașnikov găsești puțin mai în spate, aici, pe chei (cheile Senei - n.r.). Dacă vrei, îți arăt”.

În timp ce-și construiește scenariul, tonul lui Horațiu Potra rămâne egal. Graiul său molcom, ardelenesc, are un puternic accent francez, ceea ce e oarecum firesc pentru că Hexagonul este a doua lui patrie. Oficial. Cei cinci ani sub drapelul Legiunii Străine franceze, în regimentul corsican de pa ra șutiși, și-au lăsat amprenta.

Vorbește doar când are ceva de spus, iar fizionomia lui nu trădează nimic. Disciplinat, cu nervi de oțel, Potra gândește și trăiește exclusiv în termenii logicii militare.

Ofițerul de elită

BANGUI. Republica Centrafricană. Ianuarie 2002. Veteranul Legiunii Străine, Horațiu Potra, activează sub contract în Republica Centrafricană. Misiunea: formarea și instruirea gărzii prezidențiale a președintelui Ange- Félix Patassé.

Ca orice militar antrenat în cea mai dură armată din lume, românul este specializat în tehnicile de luptă, conflictele, politica și mediul aspru din Africa. Relațiile pe care le are pe continentul negru sunt dublate, însă, de cele închegate în Orientul Mijlociu.

Imediat după ce a părăsit Legiunea, în 1997, Horațiu Potra a fost angajat să asigure protecția unui ministru arab. După două luni primește un alt contract. Mai bănos și cu miza ridicată. Vreme de patru ani și șase luni, el comandă dispozitivul de securitate personală al emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani. Perioada era una tensionată pentru prințul arab, aflat în exil, iar Potra face slalom pe toate meridianele lumii. Din Bahrein până în Canada, din Israel până în Elveția și din Spania până în Africa de Sud, Potra e în alertă. Viața emirului e în pericol din cauza unor războaie fratricide cu rude regale saudite. Într-un final, Al-Thani își recuperează tronul, iar mercenarul român se întoarce în Africa.

Războiul civil din Republica Centrafricană duce la schimbarea din 2003 a regimului Patassé, iar comandantul gărzii prezidențiale a acestuia, Horațiu Potra, este luat prizonier de rebeli și condamnat la moarte. Evadează după ce neutralizează santinelele și e evacuat din țară de armata franceză.

Ulterior, relațiile sale din toate țările africane și rețeaua internațională a foștilor veterani din Legiunea Străină devin oportunități de afaceri. De la intermedieri de dia mante, până la contracte militare de anvergură, Horațiu Potra își poartă războiul personal.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Evenimentul Zilei comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication