Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Duminica, 17 februarie 2019, 20:16 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Dorin Cioabă propune numele de “indirom” în loc de “rom”, pentru a nu mai fi afectată imaginea României
Luni, 29 iunie 2009 Sursa: Cotidianul Autor: Ionut Dulamita
Recomanda:
Economice

Locale
Ideea îi aparține fiului regelui romilor, însă este privită cu scepticism de ceilalți reprezentanți ai etniei.

Reprezentanții romilor vor ca titulatura de “rom” să fie înlocuită cu cea de “indirom”, “pentru a nu mai afecta imaginea României din cauza infracțiunilor comise de unii romi”. O decizie în acest sens urmează să fie luată în cadrul unei conferințe ce va fi organizată la Strasbourg săptămâna viitoare, a declarat Dorin Cioabă, fiul regelui romilor Florin Cioabă, pentru NewsIn.

Împăratul Iulian: “Poate să-și spună și Ramses al II-lea, dar numai lui”

“Vrem să ne debarasăm de această denumire, rom, pentru a nu mai fi acuzați de autoritățile din România că facem uz de numele țării. Nu vrem să mai fim noi oaia neagră, să ni se spună că doar romii fac nenorociri prin afara țării”, și-a motivat decizia Dorin Cioabă, cu precizarea că a fost deja înființată “Asociația Indirom”.

“Sperăm ca la noua asociație să adere toate organizațiile, iar ulterior denumirea de indirom să fie recunoscută în actele oficiale.

Am ales această denumire pentru că noi ne tragem din India și nu vrem să mai fie făcută vreo legătură cu România sau cu orașul Roma”, a continuat el.

Contactat de Cotidianul în legătură cu noua titulatură propusă, împăratul Iulian s-a întrebat: “Nu are tot rom în ea?”, catalogând-o drept “o idee năstrușnică”, ridicolă, fără suport. “Poate să-și spună și Ramses al II-lea, dar numai lui, nu și întregii etnii. E o tradiție, ține de istorie, nu putem să o schimbăm că ne vine nouă. Așa ceva trebuie prelucrat, trebuie gândit”, s-a pronunțat împăratul romilor.

Integral in Cotidianul.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Cotidianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Comentarii
TZIGANII SUNT NUMAI TZIGANI (karl wax) 29/06/2009 22:41
de geaba guitztazi purcei ka.kanii- rozalii-portokalii, slugoi pe-de-la-kei, tatukul vostru, chioromanul suprem, va ghideaza spre groapa comuna ! "indorom" (?) - jegurilor, plange kuptorul dupa voi !!! numai idioti de tip "orovel" zis si bure-mizda fioroasa, mai rag in pustiu precum asinii felahilor din Eghipet ... Linge "ciobul", copilas, poate te alegi si tu cu un oscior ..."indoromule" !
Dl. (Igris) 29/06/2009 20:27
Eu as propune termenul " Indimig" ca in Indian Migrant.
De ce sa nu fie simplu cand poate sa fie complicat... (Theodor Doru Popa) 29/06/2009 16:34
Aceasta constatare este valabila pentru multe aspecte ce caracterzeaza viata noastra, a romanilor. Nu "rom" sau "Rrom" ci "indirom". Si ideea, culmea plecata tot de la tigani, pentru ca se vede treaba, ca noi, probabil,suntem mai comozi ca ei, in aceasta problema care ne afecteaza pe noi, romanii, in primul rand. Sa va spun mai intai, ca pentru prima data, in Romania s-a vehiculat, oficial, aceast etnonim, "rom", dupa decembrie 1989. Pana atunci nimeni nu auzise de cuvantul rom, poate doar de limba "romales" Domnul Petre Roman, care pe atunci, era prim-ministru al Romaniei, ne-a blagoslovit cu acest termen, care culmea a prins imediat si-la insusit toti rapid si romanii si tiganii. Cat rau ne-a produs aceasta "mutatie" lingvistica s-a vazut peste ani si se va vedea si in continuare. Va place stimati romani cand, de pilda, echipa nationala de fotbal joaca un meci inernational in strainatate si intreg stadionul scandeaza "tiganii", "tiganii !" la adresa noastra. Nu sunt rasist, doamne fereste, nici xenofob, dar nu vreau ca poporul meu sa fie confundat, mai mult sau mai putin voit, cu o alta natie. Dece sa nu avem coloana vertebrala, sa tinem mai mult la neamul noastru, fata de trecutul caruia nu avem de ce sa ne rusinam, din contra avem atatea mative sa fim mandri ca apartinem unei asemenea etnii. Eu nu cred ca un roman, daca nu cumva este ipocrit, poate sa gandeasca altfel despre noi. Amintiti-va ce scandal intrnational, da acesta estecuvntul "scandal", au facut grecii, in urma cu nu multi ani, cand Macedonia, fosta republica a federatiei Iugoslave si-a proclamat independenta. Ei grecii, au reusit sa impuna pe plan international denumirea oficiala de " Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei", oterminologie greoaie si complicata si totusi, ani de zile aceasta denumire impusa de greci, pentru a nu se confunda cu denumirea provincei istorice a Macedoniei, a rezistat. Si noi ce-am facut, ma refer la autoritati, ca de obicei nimic. N-am reactionat, ne-am conformat si ne-am adaptat si-am suportat stoici consecintele, ca de obicei, fara sa cartim. Este, dupa parerea mea, o rusine nationala, ca si acum in aceasta problema ce-ar trebui, cel putin teoretic, sa fie simpla si transanta, initiativa sa nu vina din parte noastra ci tot de la alte etnii. Culmea este ca pana si in aceasta conjunctura, tiganii, prin reprezententii lor, ne-au dat o proba de demnitate ! Ne convine sau nu asta este realitatea ! Cand Dumnezeu o sa ne trezim din aceasta letargie nationala. Probabil, si-o spun cu mare durere in suflet, nu fara motiv, am lipsit, cam 1000 de ani din istorie.
DE CE NU " ILIROMI " DE LA ION ILIESCU TATUCUL VOSTRU...SI VERISOR PRIMAR... (BUREBISTA_FIOROSUL) 29/06/2009 15:52
DE CE NU " ILIROMI" DE LA ION ILIESCU TATUCUL VOSTRU... SI VERISOR PRIMAR...
Felicitari D-le. Cioaba (orwell) 29/06/2009 13:24
L-am cunoscut pe tatal lui Dorin Cioaba si pot spune ca multi romani de-ai nostrii nu se pot compara cu Cioaba senior. Iata ca acum fiul creaza o surpriza la fel de placuta ca si tatal. Numai ca Dorin Cioaba nu stie ce "contre" va primi din partea acelor romi care au ajuns in fruntea tarii si care (asa cum se intampla si in cazul turnatorilor de securitate ) nu vor in veci sa recunoasca ca sunt tigani. Cred ca gestul lui Cioaba va fi un semnal ca deja, din cauza comportamentului unora care se dau romani dar sunt tigani si a altora care sunt romani dar au un caracter josnic ( incomparabil cu sufletul tiganilor ) va fi un semnal ca apele trebuie sa se limpezeasca si cine e roman ,roman sa fie iar cine este indorom indorom sa se numeasca.
Adauga comentariu nou
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication