Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Joi, 23 noiembrie 2017, 09:41 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Medicamente doar pentru 2% din populatie
Luni, 04 mai 2009 Sursa: Romania Libera Autor: Ioana Georgescu
Recomanda:

Sursa foto: Romania Libera

Politice

Externe
» Gripa porcina nu a ajuns in Romania, dar un document intern discutat de Guvern avertizeaza ca declansarea unei pandemii ar putea duce la o rata de mortalitate de pana la 3 la suta.

» Institutul Cantacuzino este pregatit sa produca un vaccin in trei luni de la izolarea unei tulpini de gripa porcina.

» Jumatate din populatia lumii ar putea fi contaminata in cazul unei pandemii, potrivit Agentiei pentru Sanatate a Uniunii Europene.

Un raport guvernamental de uz intern, intitulat "Sistemul de sanatate publica si raspunsul in caz de pandemie cu virusul gripal porcin", scoate la iveala nesiguranta autoritatilor autohtone si incapacitatea Romaniei de a face fata unei situatii de criza. Documentul, prezentat de ministrul Sanatatii, precizeaza ca declansarea unei pandemii ar putea afecta 30 la suta din populatie, iar mortalitatea ar putea fi intre 0,8 si 3 la suta. Acesta este insa cel mai sumbru dintre scenarii, care face, printre altele, si o comparatie, in ceea ce priveste capacitatea de reactie, intre Romania si Franta. Romania detine doze de antibiotice pentru 460 de mii de persoane, potrivit ministrului Ion Bazac, adica 2 la suta, in vreme ce Franta poate asigura medicamente pentru toata populatia sa. Banca Mondiala se pregateste sa ajute tarile cu mai putina dare de mana, iar purtatorul de cuvant Phil Hay a declarat ca pentru Mexic s-au deblocat deja peste 200 milioane de dolari.


Ministerul Sanatatii din Romania incearca sa monitorizeze situatia, iar astazi va face publica prima centralizare a numarului de cazuri de infectii acute, pneumonii si gripa, pe baza raportarilor din ultimele patru zile. Statistici de acest fel vor continua sa se faca, fiindca, potrivit raportului intern discutat de Guvern, o eventuala pandemie ar reduce forta de munca activa a tarii cu 20 pana la 50 la suta, cu afectarea severa a economiei nationale.
Pe de alta parte, o analiza facuta de Agentia pentru Sanatate a Uniunii Europene sustine ca jumatate din populatia lumii ar putea fi contaminata in cazul unei pandemii de gripa porcina. Estimarea specialistilor europeni a fost facuta prin prelucrarea datelor celor trei pandemii din secolul trecut.Astfel, aproape 30 la suta din populatia lumii s-a imbolnavit de gripa spaniola in 1918, de gripa asiatica in 1957 si de gripa din Hong Kong in 1968. seful programului "Gripa" din cadrul Centrului European de Control al Maladiilor, Angus Nicoll, argumenteaza, folosind aceste date, ca "o treime din persoane au fost contaminate fara sa se imbolnaveasca, ceea ce ne da o rata de contaminare de 50 la suta". Conform expertului, printre persoanele care s-au imbolnavit in timpul pandemiilor din 1957 si 1968 rata deceselor s-a stabilizat "la mai putin de 0,2 la suta, adica doi dintr-o mie", ceea ce, in acceptiunea reprezentantului Centrului European de Control al Maladiilor, este o rata foarte mica. In timpul gripei spaniole, pe care a calificat-o drept "o pandemie foarte neobisnuita" si pe care nu a dorit sa o compare cu actuala gripa porcina, aceasta rata a mortalitatii a fost totusi de 2-3 la suta.


Lucrurile devin tot mai grave, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a confirmat ieri 787 cazuri de gripa porcina in 17 tari din lume, dintre care 20 s-au soldat cu moartea bolnavilor. In Spania, de pilda, numarul cazurilor s-a dublat de la o zi la alta, iar oficialii de la Madrid au raportat duminica 40 de cazuri. Cazurile evolueaza alarmant in Europa, desi statele comunitare au luat deja masuri serioase de prevenire a virusului gripal. In schimb, dincolo de Oceanul Atlantic au fost descoperiti porci care au luat gripa de la oameni: un barbat care a fost in Mexic a adus virusul H1N1 in Canada, contaminandu-si nu doar familia, ci si porcii fermei unde lucra. Specialistii sustin ca aceasta evolutie este o premiera si ca pana acum era cunoscuta miscarea virusului de la porc la om sau de la porci la pasari, insa acum trebuie luate masuri ca virusul sa nu faca traseul invers, de la om la porc.

» 7 milioane de fiole de vaccin pe luna
"In Romania nu exista nici un caz de gripa porcina si nici macar o suspiciune", a declarat ieri Ion Bazac, ministrul Sanatatii. Romania are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie specifica antivirala. "Este un stoc actualizat, suficient pentru situatia actuala. Daca va fi necesar, vom creste aceasta rezerva", a mai spus ministrul Sanatatii. Institutul Cantacuzino este pregatit sa demareze productia unui vaccin la trei luni de la izolarea unei tulpini de gripa porcina.

Bazac a mai declarat ca la reuniunea ministrilor Sanatatii din tarile UE s-a discutat si posibilitatea izolarii tulpinii de gripa porcina in intervalul 20-25 mai. La nivel mondial, in luna august va incepe producerea vaccinului, iar in septembrie acesta ar putea fi pus pe piata. Romania are posibilitatea de a produce 7 milioane de fiole lunar, asigurand protectia a 25% din populatia tarii. Tara noastra se afla printre cele opt state capabile sa produca un vaccin antigripal, alaturi de Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria. Ministerul Sanatatii a mai luat decizia de a directiona antiviralul Tamiflu catre spitale, fara a mai putea fi distribuit prin farmacii.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Romania Libera comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Nu exista comentarii ! Comenteaza chiar tu acest articol !
Adauga comentariu nou
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication