Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Marti, 26 mai 2020, 06:55 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
90 de ani de la reintregirea nationala, eveniment marcat pe toate meridianele
Luni, 01 decembrie 2008 Sursa: Gardianul Autor: Viorel Patrichi
Recomanda:

Sursa foto: Gardianul

Politice

Externe
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat ca va marca 90 de ani de la Marea Unire la toate ambasadele si misiunile tarii din lume. Mai precis, vor fi cel putin 99 de manifestari oficiale, organizate cu bani de la buget. In SUA, Misiunea Permanenta la ONU de la New York verniseaza pe 1 Decembrie expozitia “Lumea vazuta de o exploratoare din Romania”. Este vorba de Uca Marinescu.

Muzica de jazz, nai si colinde
Consulatul General de la Chicago ofera un concert cu arii si duete din opere celebre si colinde romanesti. Consulatul General de la Los Angeles organizeaza o expozitie de pictura si icoane bizantine si i-a oferit filologului Adrian Sahlean un turneu la Portland, Los Angeles si San Francisco. Ambasada de la Washington gazduieste un concert de muzica folk si colinde cu Ducu Bertzi si cu Nicu Alifantis, un spectacol cu Viorela Ciucur la pian si cantece religioase, interpretate de corul Caedonia din Sibiu. La Ambasada de la Ottawa, se remarca naistul Nicolae Voiculet cu orchestra “Proiect Romania”. Ziua Nationala e sarbatorita si in Spania cu spectacole la Madrid, Barcelona, Sevilla si Castellon. La Londra, canta Victor Socaciu si o formatie de folclor. La Berlin evolueaza cu muzica jazz Emy Dragoi, Costi Lacatos, Joan Sebastian. La Bonn si la Koln se pot vedea filmele “California Dreamin”, “Moartea Domnului Lazarescu” si “Boogie”. Ce au aceste proiectii cu Marea Unire este o alta chestiune. La palatul Megaro Mousikis din Atena, invitatii pot vedea spectacolul “Block Bach” de la Teatrul Odeon, realizat de Alexandru Dabija, consacrat pentru patriotismul lui. La Bruxelles canta Orchestra “Bucharest Symphonic Pops”, dirijor Ionescu-Galati, cu participarea solistilor Irina Iordachescu, Marius Manea si Vlad Mirita. Tot la Bruxelles, are loc concertul Filarmonicii de Stat din Oradea, condusa de dirijorul belgian Herman Engels. Iese la interval si Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul cu doua evenimente: un concert de etno-jazz si o expozitie documentara pe tema Unirii. Damian Draghici va canta la nai pe 3 decembrie la Rectoratul Universitatii din Istanbul. La Primaria din Torino, Mariana Papara a inaugurat expozitia colectiva de arta “Semnele Timpului”, dedicata aceluiasi eveniment. Asociatia Studentilor Romani de la Lausanne a organizat o petrecere cu acest prilej. Pe banii studentilor. MAE a alocat doua milioane opt sute de mii de lei, pe care i-a distribuit la ambasade pe baza proiectelor de evenimente propuse de fiecare.

De la Eliade la «Pusca si cureaua lata»
La Riad, va avea loc o expozitie de arta romaneasca. Alexandru si Tatiana Morosanu canta in capitala Armeniei. La Ambasada noastra de la Canberra, s-a organizat un concert de muzica simfonica. Robert J. Nixon, directorul Societatii de Muzicologie si Compozitie, ofera o rapsodie pentru pian pornind de la Imnul National al Romaniei. La Consulatul General de la Sydney, va avea loc gala filmului romanesc.
Merita retinut spectacolul ritualic “Obarsii”, realizat de Grigore Lese la Ambasada de la Viena. El este insotit acolo de Doina Lavric, Zamfira Muresan si Gruia Stoia. La Delegatia Permanenta a Romaniei la NATO, a avut loc un concert de jazz, sustinut de cvartetul condus de Ionut Baranga, cunoscut pentru participarea la inaugurarea machetei Palatului Mogosoaia in Parcul Mini Europa, in cadrul receptiei la Cartierul General al NATO. Pana si la Tirana se va organiza o seara de muzica si poezie. O gala de film va prilejui o intalnire cu tineri albanezi care studiaza in Romania. Pianistul Dan Grigore concerteaza la Consulatul General de la Shanghai. La Seul, se remarca o conferinta pe tema “Mircea Eliade si contributia sa la literatura secolului XX”. La Paris, vine Neagu Djuvara, care vorbeste despre misiunea generalului Berthelot in Romania, eveniment organizat de Ministerul francez al Apararii, in colaborare cu Ambasada Romaniei. O expozitie de ceramica romaneasca se organizeaza la Delegatia Permanenta de pe langa UNESCO. Spectacolul “Pusca si cureaua lata” este oferit la Consulatul General de la Milano de grupul folcloric condus de Traian Ilea. La Ambasada de la Tokio, canta violonistul Claudiu Hontila cu pianista japoneza Shoko Takeuchi. Se lanseaza doua carti fundamentale: un volum de balade romanesti si “Incercarea labirintului” de Mircea Eliade, in traducerea celebrului profesor Haruya Sumiya.

Pumnul in gura la Chisinau
Dupa nedezmintita traditie stalinista, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a convocat un reprezentant al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova. Printr-un comunicat, se transmite autoritatilor de la Bucuresti sa nu tensioneze “relatiile moldo-romane”. Comunistii lui Voronin sustin ca au semnale ca unii politicieni din Romania vor face insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. La fel vor proceda si “reprezentantii minoritatii romane din Republica Moldova”. In final, regimul bolsevic de la Chisinau isi manifesta “interesul pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale, in beneficiul ambelor state si popoare”. De retinut cultivarea consecventa a expresiilor staliniste consacrate: “moldo-roman” si “cele doua popoare prietene, moldovenii si romanii”. Partidul Liberal de la Chisinau i-a invitat pe basarabeni in Scuarul Operei Nationale, unde se vor prinde toti in Hora Unirii. Fiecare participant va primi un CD cu muzica patriotica si “Panglica Solidaritatii”. La Uniunea Scriitorilor din Chisinau, academicianul Mihai Cimpoi a tinut sa precizeze: “Basarabia a fost prima care a batut clopotele Marii Uniri”. Acum trebuie ajutata sa nu mai ramana izolata de Tara. Aici a fost lansata Cartea Unirii, prezentata de Grette Tartler. O carte unicat, legata in piele, ca un ceaslov medieval, conceputa grafic de Mircea Dumitrescu si realizata manual la un atelier din Budapesta. Ea va fi completata de scriitorii si graficienii din Basarabia si din Romania. Cartea Unirii va fi pastrata apoi ca obiect de arta inestimabil la Muzeul Literaturii Romane “Mihail Kogalnicenu” de la Chisinau.

Frisoane in Ucraina
Autoritatile de la Kiev si Cernauti manifesta aceeasi crispare cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. La 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a hotarat unirea cu tara la Palatul Mitropolitan din Cernauti. Acolo, astazi functioneaza Universitatea Nationala (ucraineana) “Iurii Fedkovici”. Toate inscriptiile care marcau momentul au fost sterse. Pe site-ul Universitatii din Cernauti scrie: “Dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar in 1918 si dupa anexarea Bucovinei de Nord de Regatul Romaniei, pana in 1940, aici a fost una din cele mai inalte institutii de educatie”. Monumentul Unirii din Cernauti, care evoca in bronz chipul unui soldat roman, in fata caruia se afla o fata in genunchi – Bucovina recunoscatoare, a fost topit de ucraineni pe timpul URSS. S-a mai pastrat doar zimbrul Moldovei, care striveste vulturul austriac. Deputatul ucrainean Vladimir Litvin a venit la Cernauti si a acuzat Romania si Polonia ca vor sa divizeze Ucraina.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Gardianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication