Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Joi, 21 februarie 2019, 02:03 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Limba moldoveneasca a fost scoasa de americani din codurile ISO
Vineri, 07 noiembrie 2008 Sursa: Gardianul Autor: Alexandru Calmâcu
Recomanda:

Sursa foto: Gardianul

Politice

Externe
Biblioteca Congresului American a modificat tehnic codul international ISO 639-2 si identifica limba moldoveneasca ca o varianta a limbii romane. Elementele de identificare „mo” si „mol” vor fi inlocuite cu „ro”, „ron” si „rum”. Initiatorul propunerii este administratorul varianta in limba romana a site-ului Enciclopediei Libere Internationale.

O serie de identificatori internationali de catalogare a editarilor, adica standardele internationale pentru coduri de limba, au fost schimbate. Una dintre modificari, anuntata oficial de Biblioteca Congresului American, scoate limba moldoveneasca din codurile ISO. Rezultatul acestei schimbari tehnice este „ca in nici o biblioteca din lume si nici un sistem informatic, de la PC-ul de acasa si pana la standardele legate de Internet si telefonie, nu va mai fi mentionata limba moldoveneasca”, asa cum ne-a declarat Bogdan Stancescu, initiatorul acestui demers si administratorul roman al site-ului www.wikipedia.ro (Enciclopedia Libera Internationala), autorul variantei in limba romana din aceasta enciclopedie electronica. „In luna mai anul acesta, am scris celor de la SIL, institutul international de catalogare etnologica, care mi-a confirmat ca in catalogul lingvistic nu a existat niciodata limba moldoveneasca. Dar cum ei se ocupa direct de codul international ISO 639-3, standardul cel mai complex din aceasta serie, acesta trebuia sa includa si codul 639-2 de care se ocupa Biblioteca Congresului American si care continea limba moldoveneasca. La sesizarea noastra, Biblioteca a inaintat subiectul comisiei Joint Advisory, institutie care reglementeaza toate codurile ISO. Pe data de 4 noiembrie, am primit o lista de discutii interne ale acestu comitet din care am inteles ca demersul nostru a avut succes. Confirmarea oficiala a venit direct de la Biblioteca Congresului American”, ne-a precizat Bogdan Stancescu. In consecinta, codul 639-2 a fost modificat si identifica limba moldoveneasca ca o varianta a limbii romane. Elementele initiale de identificare „mo” si „mol” vor disparea, transformandu-se in „ro”, „ron” si „rum”. „Stirea asta ma bucura cel mai mult. Inca de acum un an, Academia Romana a luat atitudine fata de introducerea ca limba oficiala a limbii moldovenesti si, printr-un comunicat de presa, pozitia noastra a fost foarte clara: nu am recunoscut lucrul acesta”, ne-a declarat Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan” si vicepresedintele Academiei Romane.

UE a recunoscut limba in 2007
Limba moldoveneasca a devenit limba oficiala de stat a Moldovei in urma unei modificari a Constitutiei in 1995. Subiectul a creat o serie de controverse intre Chisinau si Bucuresti. Romania nu a recunoscut existenta limbii moldovenesti, in timp ce presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, continua sa sustina ca limba moldoveneasca este precursoarea limbii romane. Dupa 12 ani de la modificarea Constitutiei de catre Parlamentul de la Chisinau, mai exact pe 10 octombrie 2007, printr-un acord bilateral semnat la aceasta data, reprezentantii Uniunii Europene recunosc oficial existenta limbii moldovenesti. Cu o zi inainte, pe 9 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia referitor la semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize si a Acordului privind readmisia persoanelor cu sedere ilegala intre Republica Moldova si Comunitatea Europeana. Cele doua documente au fost semnate de catre seful diplomatiei Andrei Stratan si vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, sub ochii reprezentantului Romaniei la UE, Lazar Comanescu. Documentele au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008. In cele doua acorduri se specifica faptul ca sunt semnate in „limba moldoveneasca”, ceea ce confera acestei limbi recunoastere din partea Uniunii Europene.

Sovieticii au sustinut identitatea celor doua limbi
„Limba moldoveneasca” a aparut pentru prima data in urma deciziei lui Stalin din 1924 de infiintare a Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldovenesti in stanga Nistrului. RASSM era destinata sa fie un cap de pod pentru recucerirea Basarabiei, iar limba moldoveneasca, unul din instrumentele de formare artificiala a unui popor. In 1961 a avut loc la Chisinau un colocviu filologic in care lingvisti sovietici veniti de la Moscova au sustinut identitatea dintre romana si moldoveneasca. Lucrarile colocviului insa au fost tinute secrete.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Gardianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Comentarii
am si eu cevasilea de zis (maricica) 09/11/2008 15:23
limba noastra romaneasca-i o comoara, oriunde-am fi o pastram cu sfintenie, , dar o inedumerire am sa zic: in limba romana cum spus-au mai 'nainte au intrat cuvinte noi, ca de ezemplu MIiJTO,un cuvint des folosit zice-se cu sensu de bun, frumos, super, cool, dar putini din cei ce folosesc stiu ca-nseamna cu adevarat ;in limba taganeasca, ceva referitor la ce are piranda, de mi rusine sa zic, sau ceva genul p..... tagancii,mai e si-un cuvnt rusesc de 'nseamneaza bine, bun-harasho, fonetic se pronunta asemanator, sincer, nu-mi plac nici unul, nici altul, ci doar varianta romaneasca BUN, pentru ca, cuvintul BUN inseamna mult mai mult decit orice pe lumea asta pentru neamul nostru,
Cateva ganduri (Campionul) 09/11/2008 14:32
Acum 2000 de ani latinii, sabrinii si etruscii au pus bazele unui mare imperiu: Imperiul Roman. Ca acest imperiu/popor s-a risipit in timp - asta e alt subiect de discutie. Acum 300 si ceva de ani enlezii, irlandezii, danezii etc., toti cei care au avut curajul sa traverseze Atlanticul in cautarea unui trai mai bun, au pus bazele unui mare popor: Poporul American. Acum 100 si ceva de ani, valahii (muntenii si oltenii) si moldovenii, iar ceva mai tarziu si ardelenii, au pus bazele unui mare popor: Poporul Roman. Asadar, fratilor, suntem cu totii romani si vorbim aceeasi limba LIMBA ROMANA, chiar daca suntem pe alocuri diferiti la chip (unii sunt mai bruneti, altii - mai blonzi...) si vorba (unii vorbesc mai ascutit, altii - o limba mai lata...). Apropo, romanii din tara ne critica sau se amuza pe sub musteti cand noi, romanii moldoveni, mai scapam si cate un cuvant rusesc. Dar sa stiti ca romana de azi are mai multe anglicizme, decat "moldoveneasca" rusizme. De ce oare?
de luat aminte (ion moldovan) 09/11/2008 10:34
dragilor!!!, pai treaba-i simpla: nu toti romanii sunt moldoveni, dar toti moldovenii sunt romani, si cu asta am dovedit tot; iara de lenesi, betavani si lichele,fiecare padure-i cu uscaturile ei, indiferent de-i padure di brad, tei, salcam sau stejar, ca asa a lasat Dumnezeu pi pamint , ...iara graiu nostru, romanesc sa dainuie in veci !!, cu dragoste din basarabia un suflet romanesc .
basarabia (Cojocaru Mihail) 09/11/2008 08:49
Limba Moldoveneasca creata pe bazä politicä de Stalin. Cei mai mari autori ai literaturi clasice române sint moldoveni. Acolo a fost leaganul lingvisticei romanesti. Tatal meu e din partea de sud a Basarabiei. Eu sint näscut in Bucuresti.. El povestea cum mai tot satul era evacuat (care erau acasä) de rusi si noaptea in trenuri marfare si trimisi in Siberia la muncä. Cea mai mare parte a familiei este rämasä pe unde pe acolo. satul a fost incet incet populat de rusi mai ales cei care au venit la conducerea si administrarea teritorialä.
limba moldoveneasca (Gabi) 08/11/2008 22:59
limba moldoveneasca face parte din aceiasi categorie cu limbile, australiana, belgiana, braziliana,mexicana ,columbiana,ecuadoriana,austriaca,etc, adica nu exista..
Moldova (bachi) 08/11/2008 19:48
Cred ca nu trebuie judecati prea aspru moldovenii, care au fost supusi unor presiuni inimaginabile de rusi. Ganditi-va ca vesticii ne-ar considera pe toti tampiti pentru ca am fost sub comunism.
Moldova (bachi) 08/11/2008 19:47
Cred ca nu trebuie judecati prea aspru moldovenii, care au fost supusi unor presiuni inimaginabile de rusi. Ganditi-va ca vesticii n-ear considera pe toti tampiti pentru ca am fost sub comunism.
prostia si nesimtirea se plateste (timoshenko) 08/11/2008 19:29
Pe unde m-am perindat eu prin Romania, aproape peste tot, fara rautate, in spirit de gluma, e adevarat de slaba calitate, cand se spunea "moldovean" se intelegea prost gramada, idiot, nesimtit, imputit etc.. Dragi moldoveni sau ce oti fi voi, daca nu iesiti din starea asta de nesimtire si daca nu renuntatzi sa mai visatzi la tatuca urss ca o curva la pestele care o dadea la produs pe bani frumosi, veti plati, pentru ca prostia si nesimtirea nu raman nesanctionate. veti disparea, ceea ce m-ar bucura personal, dar ma mira sa vad ca voi nu va cunoasteti nici macar interesul.nu toti, am cunoscut si moldoveni de toata isprava.
sunteti extraodrdinari ! (ionut) 08/11/2008 17:16
se vede ca in rep. moldova este o forma dfe gvernamant apropiata de comunism. Eu sunt roman, iar acum va scriu acest mesaj in limba româna , nu in limba moldoveneasca (daca exista asa ceva :) ).Austriecii ce limba vorbesc ? austriaca sau germana ? ma intreb ....oare cetatenii rep moldova nu isi dau seama ca e mai bine sa fie considerati romani ? de bine de rau noi suntem in ue iar moldova nu ! treziti-va si aveti curaj sa faceti o revolutie ca altfel va veti indeparta si mai mult de noi , românii
FIRESC (Dorin Vlad) 08/11/2008 14:57
Este ceva firesc si se intampla! Nu-mi vine sa cred.
foarte bine (Mitza Baston) 08/11/2008 10:31
Aleluia !
Adauga comentariu nou
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication