Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Joi, 21 februarie 2019, 01:50 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Adjunctul lui Ion Ratiu a fost spionul Securitatii
Luni, 24 martie 2008 Sursa: Cotidianul Autor: Mirela Corlatan
Recomanda:

Sursa foto: Cotidianul

Politice

Externe
Adjunctul lui Ion Ratiu in Asociatia Culturala a Romanilor din Anglia, Silviu Craciunas, a fost in realitate unul dintre cei mai eficienti agenti ai Securitatii. Cotidianul publica in premiera documente din arhiva SIE.

Pe Ion "Iancu" Ratiu si Silviu Craciunas i-a legat, la vedere, o mare prietenie. Pe ascuns, ii legau notele informative ale acestuia din urma catre Securitate.
Vreme de cinci decenii, Silviu Craciunas a fost considerat un erou al rezistentei anticomuniste si al exilului romanesc. A facut puscarie politica in perioada celei mai aprige prigoane comuniste, a fost protagonistul a doua treceri spectaculoase a granitei spre Vest, apoi a devenit cunoscut in Occident ca autor al unui best-seller despre toate aceste aventuri, „The Lost Footsteps“ („Urme pierdute“). Nimic din comportamentul sau nu a tradat ceea ce avea sa devina cea mai mare revelatie pentru cercetatorii istoriei recente si cel mai cumplit soc pentru fostii sai prieteni si camarazi: Silviu Craciunas a fost unul dintre cei mai eficienti spioni ai Securitatii, iar activitatea sa anticomunista era paravanul prin care a penetrat diaspora romaneasca.

Devoalarea incredibilei istorii a lui Silviu Craciunas s-a produs prin desecretizarea celor 90 de dosare care-l au ca subiect, transmise de SIE la CNSAS. Documentele releva cum acest agent destoinic al Securitatii i-a pacalit nu doar pe cei din jur, ci si serviciile de informatii ale SUA, Frantei si Marii Britanii, care l-au crezut angajat in lupta anticomunista.

Primul dosar din arhiva SIE pe numele lui Silviu Craciunas dateaza din 1938, cind a fost arestat si condamnat la noua luni de inchisoare de Siguranta carlista pentru ca a fost prins cu manifeste legionare la Sibiu. In 1948, dupa ce organizase fuga in strainatate a mai multor persoane, este prins de catre Securitate. In cartea sa, Craciunas spune ca a scapat de securisti intr-o scara de bloc in momentul in care le propusese sa-i duca la o alta legatura a sa.

Adevarul istoric pare sa fi fost altul: „In 1949 a convenit cu Securitatea sa fie facut scapat si sa fie trimis in strainatate, pentru a penetra diaspora“, arata cercetatorul Dumitru Dobre, de la Institutul pentru Memoria Exilului Romanesc, care a studiat dosarul lui Craciunas si urmeaza sa scoata o carte. A „fugit“ prin Ungaria, a ajuns la Paris si a contactat Comitetul National Roman. In scurt timp, Comitetul si serviciile de informatii ale Aliatilor l-au retrimis in Romania pentru a organiza o retea de extragere din tara a disidentilor. Revenit la Bucuresti, el a prezentat Securitatii un prim raport al sau despre emigratia romaneasca, apreciat de Securitate. Insa dupa citeva luni a fost suspectat de tradare si joc dublu si a fost arestat.


Patru ani a stat in detentie la inchisoarea Malmaison, fiind torturat pentru a recunoaste tradarea. In 1954 a reusit sa-i convinga pe securisti ca e loial cauzei comunismului. De la Malmaison a fost transferat la spitalul inchisorii din Burdujeni-Suceava, de unde a reusit sa „evadeze“. Un an mai tirziu semneaza si un angajament cu Securitatea, atipic si plin de patos: „Prin metode exceptionale, pline de omenie, au reusit sa ma transforme din dusman al comunismului in luptator pentru cauza comunismului. (...) Am afirmat ca din convingerea cea mai completa sint hotarit sa execut orice actiune, ca sa ma pot bucura de ocrotirea mea si a familiei mele, asa cum mi s-a promis de forurile competente la 1 septembrie 1954“.

In cei trei ani care au urmat detentiei s-a pretins fugar si s-a „ascuns“ la diferite adrese, dar paralel scria rapoarte zilnice Securitatii, inclusiv despre cei care il gazduiau. „Recomanda Securitatii ca aceia despre care credea ca banuiesc adevarata sa activitate sa ramina in inchisori sau sa fie redusi la tacere“, spune Dumitru Dobre. In perioada 1956-1957 finalizeaza un superplan de intoarcere in Occident, sub acoperirea pe care i-o ofereau anii de puscarie si „cauza anticomunista“ pentru care suferise.

Intre „obiectivele misiunii in strainatate“, pe care singur si le stabileste intr-o nota din 24 decembrie 1956, vorbeste despre infiltrarea in cercurile emigratiei romanesti din Europa Occidentala si America, despre infiltrarea serviciilor straine de informatii. Craciunas isi propunea ca prin acestea sa „adinceasca contrazicerile de interese care macina“ emigratia, „capturarea si distrugerea lui Horia Sima si a altor capetenii de grupari teroriste“, „descoperirea de fapte infamante si de probe materiale impotriva unor personalitati din emigratia romaneasca pentru a fi demascati si compromisi cit mai grav“.


„Extrem de ingrijit, pedant in tinuta. Inteligent. Nu are vicii. Tip de dandy.“ Asa era descris Craciunas de un informator.
Pe 11 ianuarie 1957 stabilea un foarte sofisticat sistem de comunicare dintre el si Securitate, prin intermediul cartilor postale pe care le trimitea in tara sotiei sale. Intr-o nota olografa de 14 pagini, intitulata „Semnele de viata“, el propunea folosirea unor anumite expresii, aparent nevinovate, care sa dea seama despre situatia operativa in care se afla sau despre masura in care reusea sa penetreze diferite medii.

„Cred ca ar fi bine ca scrisul semnelor de viata sa-l fac in felul urmator, mai ales in etapa de patrundere:
- in caz de situatie nefavorabila:
a) scriu cu scrisul meu, dar prefacut;
b) sa cer altuia sa scrie cartea postala, folosind pretextul prudentei mele de a nu fi interceptata de cenzura din tara, pe baza facsimilului meu de scris aflat eventual la cenzura;
- in caz de situatie favorabila, cind ma pot misca liber si sint stapin pe situatie, ar urma sa scriu cartea postala cu scrisul meu obisnuit, neprefacut, caci nimeni nu-mi va cere explicatii.“

In codul semnelor de viata stabilit de „Victor“, situatia buna, in care nu era supravegheat de alti romani sau de agenti ai serviciilor secrete, urma sa fie semnalizata prin cuvintele „Iubita mea“, situatia confuza cu „Scumpele mele“, iar situatia rea cu „draga mea“.

Gradul in care reusea sa penetreze diverse medii era, la rindul sau, codificat. Patrunderea catre americani era codificata „Ionica“, iar cea spre Londra „Costache“ etc., acestea fiind nume reale ale unor cunoscuti de-ai lui Craciunas, pentru a da o nota de credibilitate cartilor postale. „In textul cartii postale as putea scrie astfel: «Regret ca inca nu i-am putut face rost lui Ionica de manualul de chimie de care are nevoie. Sper ca totusi sa-l pot cumpara si trimite». Semnificatia textului va fi ca patrunderea spre americani nu s-a putut inca executa, dar sint sperante sa o pot face (Ionica Cirje fiind chimist si var al meu, pot oricind explica ca scriu ceva referitor la el)“, explica minutios securistilor.

„Lectiile“ predate de Craciunas securistilor, precum si informatiile date cu asiduitate din strainatate l-au facut sa-si permita sa „sara“ peste Securitate si sa se adreseze direct sefilor de stat: „In 1961 i-a scris lui Dej, iar in 1967 lui Ceausescu, cerindu-le sprijin material. Averea sa, dobindita cu ajutorul Securitatii, a fost nu doar o rasplata, ci si un mod de a-i finanta deplasarile sale prin Europa, pentru contactarea ofiterilor de legatura, sub acoperirea activitatilor comerciale pe care le desfasura cu o firma de import-export“, spune Dumitru Dobre. Cele 90 de volume despre Craciunas dezvaluie activitatea sa pina la sfirsitul anilor ‘70. Nu a devenit clar inca daca Securitatea l-a abandonat sau daca el a vrut sa se detaseze de ea.
Minutiosul cod de corespondenta dintre Silviu Craciunas si Securitate

Spionul cu doua neveste

Silviu Craciunas a fost un maestru al dedublarii nu doar in relatia sa cu serviciile secrete occidentale si camarazii, ci si in viata familiala.

Fiul unui preot ortodox, acesta s-a nascut in 1914 in Miluan, judetul Cluj, absolvind Facultatea de Drept din Cluj in 1938 si devenind doctor in drept, stiinte economice si politice doi ani mai tirziu. A activat ca membru in comitetele directoare ale mai multor fabrici apartinind Biroului de Credit Roman, iar in 1941 s-a casatorit cu Eugenia Iordache Nicoara, cu care a avut si o fata. In „The Lost Footsteps“, Craciunas nu vorbeste nicaieri despre sotia sa din tara, insa ea apare adesea mentionata in dosarele de securitate. „Securitatea va putea sa-mi trimita indicatiuni in ce directie sa insist sau sa continuu sau sa abandonez executarea patrunderii in strainatate, folosind numele rudelor de mai sus, printr-un text pe care sotia mea sa-l introduca in scrisoarea ei catre mine“, scria Craciunas, atunci alias „Victor“, intr-un plan din 11 ianuarie 1957.

„Sotia mea va aviza imediat Securitatea pentru a lua masurile necesare, pentru identificarea omului americanilor care a adus scrisoarea si pentru a i se da acestuia un raspuns pentru mine, tot cu caracter familiar. (...) Desigur ca in scrisoare voi incerca sa strecor semne de viata, potrivit codului stabilit de noi. (...) Sotia mea poate gasi diverse pretexte pentru a amina darea unui raspuns imediat aducatorului. (...)

In acest interval, sotia poate aviza telefonic Securitatea pentru a fi luate masurile corespunzatoare“, mai propunea Craciunas. Devenindu-i complice zelos, sotia sa a primit din partea serviciilor secrete o suma lunara de 2.000 de lei dupa plecarea definitiva a lui Craciunas din tara. Fara sa fi divortat vreodata de Eugenia, Silviu Craciunas s-a casatorit dupa a doua sa plecare in Occident cu Sanda Statescu, ce parasise Romania la sfirsitul anilor ‘30.

Se indragostise de ea la Paris, dupa prima „fuga“. In 1955, aceasta a reusit sa obtina cele citeva mii de dolari de la Ion Ratiu pentru asa-zisa trecere frauduloasa a frontierei. In 1959, la doi ani dupa revenirea sa in Occident, Craciunas a obtinut azil politic in Marea Britanie, insa in 1977 a plecat in Spania. Acolo a stat zece ani, dupa care s-a intors in Anglia. Pe 1 februarie 1998 a murit in statiunea Hove, din Brighton. In 1999, dupa cum scria Ion Ratiu in jurnalul sau, cea de-a doua sa sotie se afla intr-un azil de batrini din zona.

Banii lui Ratiu l-au scos pe Craciunas din tara si din foame

Ion Ratiu i-a finantat lui Silviu Craciunas atit fuga din tara, cit si editarea cartii care l-a imbogatit. Decedat in ianuarie 2000, Ratiu nu a apucat sa afle adevarul despre cel care i-a fost unul dintre colaboratorii apropiati.

Decenii in sir, Ion Ratiu a avut implantat in anturaj un agent al Securitatii: prietenul sau, Silviu Craciunas

Unul dintre membrii proeminenti ai diasporei cu care Silviu Craciunas a avut contacte strinse a fost Ion Ratiu. Amindoi erau in conducerea Asociatiei Culturale a Romanilor din Londra (ACARDA), Ratiu ca presedinte, iar Craciunas ca vicepresedinte. Discutiile dintre ei, arata dosarele fostului Serviciu de Informatii Externe, erau redate fidel de Craciunas agentilor sai de legatura. Un raport de aproape 20 de pagini din 1959, semnat cu pseudonimul „Victor“, demonstreaza zelul lui Silviu Craciunas.

„De la Iancu Ratiu (n.r. - apelativul cu care era numit Ion Ratiu de catre cunoscuti) am aflat ca Inteligence Service-ul a aranjat expozitia de caricatura si publicarea brosurii cu caricaturi, intitulata «Great Challenge», utilizindu-l pe el drept paravan. Prin presa, radio si televiziunea engleza i s-a creat o mare publicitate, pentru a atrage atentia publicului. Inteligence Service-ul a aranjat in continuare prin Foreign Office ca expozitia sa fie organizata si in Statele Unite, sub protectia si cu concursul Departamentului de Stat. Americanii i-au dat o importanta foarte mare, la deschiderea expozitiei participind Nixon, vicepresedintele USA, senatorul Humprey si alte personalitati americane. Ilustrata lui Iancu Ratiu din 22 aprilie 1959 trimisa mie din USA arata succesul expozitiei si participarea lui Nixon si Humprey la deschiderea ei si este anexata in film“, scria Craciunas.

Planurile lui Ratiu, impartasite lui Craciunas, erau cunoscute de Securitate de-a fir in par. „In ce priveste revista de studii amintita in aceasta ilustrata, este vorba de o veche intentie a lui Iancu Ratiu de a publica la Londra o revista sub egida Partidului National Taranesc, al carui membru este; dorinta lui este ca prin aceasta revista sa-si consolideze pozitia in PNT si sa stringa un grup cit mai mare de romani din Londra in jurul revistei. Dupa explicatiunile lui, rezulta ca tot Inteligence Service-ul se afla si in spatele acestui proiect, ideea col. Brown fiind aceea de a-i asigura lui Iancu Ratiu si pregati din timp, cu ani de zile inainte, platforma necesara pentru a juca un mare rol politic in viitor in Romania, dupa asa-zisa eliberare.“

Informatiile oferite securistilor despre Ratiu sint cu atit mai surprinzatoare cu cit acesta i-a oferit sprijinul lui Craciunas pentru a doua plecare din tara, cea definitiva, din 1957, trimitindu-i citeva mii de dolari. Asa-zisa fuga a lui Craciunas in Occident, in fapt o actiune facuta cu complicitatea Securitatii, precum si contributia lui Ratiu la evadare sint descrise in amanunt de Neagu Djuvara in memoriile sale, „Amintiri din pribegie“.

Djuvara a condus vreme de patru ani un nucleu informativ creat de Aliati, o structura ce se afla sub controlul dublu al CIA si al Service de Documentation et de Contre-espionnage din Franta, care, dupa prima „evadare“ a lui Craciunas din Romania, in 1950 l-a retrimis in tara, incercind sa-l foloseasca pentru crearea unui „nucleu de rezistenta si a unei retele de informatie“. „Un cuvint mai intii despre Craciunas, caci e vorba de un personaj cu adevarat exceptional. Fusese legionar.

Dupa august ’44, ca si prietenul sau Horatiu Comaniciu, Craciunas trecuse la taranisti si fusese chiar candidat la deputatie la alegerile masluite din toamna 1946. Om de un curaj extraordinar si spirit aventuros, creeaza o filiera de trecere clandestina prin Ungaria, prin care reuseste sa scoata din tara sumedenie de persoane, dintre care citez doar pe profesorul Virgil Veniamin, pe Romulus Boila cu sotia, pe Emil Ghilezan, pe Horatiu Comaniciu, pe aviatorul Max Manolescu, pe colaboratorul meu Virgil Micu etc.“, prezinta Djuvara inceputurile lui Craciunas.

Craciunas a fost insa prins de Securitate si arestat, iar camarazii sai de la Paris au primit primele semne de la acesta abia in 1955. „De-abia acum incep demersurile noastre, ale lui Ratiu si ale mele, ca sa-i convingem pe «colegii» nostri franco-americani sa faca ceva pentru a-l salva pe Craciunas. (...) Francezii, din capul locului, se declara incompetenti. (...) Totusi, americanii accepta sa-i trimitem lui Craciunas echivalentul in lei a 1.000 de dolari, prin mijlocirea unui traficant. (...) Am inteles ca, inainte de a-i fi primit, el cerea pentru a iesi din tara o suma de 4.500 sau 5.000 de dolari. (...) Chiar daca omul era acum sub controlul Securitatii, incercarea de a-l salva era o datorie morala.
Nota informativa

Din aprilie ’56, amenintam cu demisia mea, daca nu obtineam un raspuns pozitiv“, scrie Djuvara, care s-a tinut de cuvint si si-a dat demisia ca urmare a refuzului americanilor de a mai da bani pentru Craciunas. Citeva luni mai tirziu, banii au fost obtinuti, spune Djuvara, de la Ion Ratiu, prin Sanda Statescu, o fosta prietena, care avea sa devina dupa „evadare“ si sotia lui Craciunas. In cartea sa, Craciunas vorbeste si el despre procurarea banilor, folosind pentru Sanda Statescu pseudonimul „Alba“: „In acele conditii, Alba a recurs la Ion Ratiu. (...) Spre a-l convinge, l-a rugat sa vina la Paris sa stea de vorba cu doi reprezentanti ai Comitetului National Roman.

Acea intilnire l-a convins ca nu voi primi nici un ajutor de la ei. Ca urmare, a decis imediat sa-mi trimita el echivalentul a douazeci mii lei. Dupa o zi sau doua de la sosirea Albei la Viena, a venit si Ratiu. Cind a coborit din autobuz, la aerogara, ne-am privit cu o anumita curiozitate. Ce ciudat! Ce coincidenta! Ratiu nu era decit un fost coleg de la Facultatea de Drept a Universitatii din Cluj. Nu ne mai vazusem din anii studentiei, din 1948. Si iata-ne din nou impreuna...!“, scria Craciunas.

Acesta nu i-a returnat niciodata banii lui Ratiu, precum nici pe cei pe care i-a dat pentru a-si publica in 1961 cartea „The Lost Footsteps“, din vinzarea careia, spun fosti membri ai exilului, s-a imbogatit. Ion Ratiu a scris in jurnalul sau cu simpatie, dar si cu rezerve despre Craciunas. „Eu am tinut foarte mult la Silviu. Eu l-am scos din tara cind si Visoianu, si Gusti Popa, si Veniamin l-au abandonat. Eu i-am vindut cartea inainte de a fi scrisa, dar... Silviu n-a fost corect cu mine. Trebuia sa-mi returneze banii ce i-am avansat si sa-mi dea un procentaj din venitul net al cartii. N-a facut-o. E adevarat, nici eu nu i-am cerut niciodata sa o faca.

Totusi, ar fi fost normal ca el sa ma intrebe macar daca vreau sau nu ca intelegerea noastra scrisa sa fie respectata. E adevarat ca intre timp eu realizasem o oarecare avere!“, scria Ion Ratiu pe 25 mai 1999, in ultimul volum din jurnal, „Lasamintul meu“, care a fost contactat apoi de nepotul lui Craciunas, Serban Stati, ambasador la Londra in acea perioada, pentru publicarea „Urmelor pierdute“ si in Romania.

Un mit greu de distrus

Primul care a vorbit public despre activitatea de agent a lui Silviu Craciunas a fost generalul de Securitate Neagu Cosma. Protejindu-i identitatea, sub unul dintre numele conspirative „Sandu“, generalul spunea: „A trecut de partea noastra nu cu usurinta“, scria Cosma, notind ca acesta a devenit un agent „loial“ si „ne-a adus multe servicii“. Informatia a fost preluata de Marius Oprea in „Dosarele istoriei“ in 2002, insa, din lipsa dosarului, tinut sub obroc de SIE pina nu demult, s-a ales doar cu critici. „Cutremurator!

Stau si ma gindesc ca multi din cei care l-au chinuit mai sint inca in viata si poate sint plini de bani! Iar pentru dl Oprea, Craciunas a fost omul Securitatii!“, se revolta Simona Sora in „Dilema veche“ in 2005. Nici Neagu Djuvara nu i-a dat crezare, dupa cum spune in „Amintiri din pribegie“. Iar Mihai Pelin, unul dintre privilegiatii cercetatori in arhivele fostei Securitati, scria intr-una din cartile sale: „Informatia ca Silviu Craciunas ar fi fost un agent al Securitatii nu ni se pare plauzibila“.

O carte cit o avere

Primii ani din viata de exilat a lui Silviu Craciunas s-au scurs in conditii modeste de trai, insa dupa un deceniu situatia lui s-a schimbat spectaculos. Membri ai exilului sustin ca averea sa s-ar fi datorat cartii „The Lost Footsteps“, care a aparut in 14 limbi. Ea reprezinta varianta oficiala, „legenda“ lui Silviu Craciunas, asa cum a fost pusa la punct impreuna cu Securitatea, patetismul scriiturii inselind orice vigilenta. Astfel, in prefata cartii, istoricul spaniol Salvador de Madariaga vorbeste despre autor ca despre un „luptator clandestin pentru libertate“. „(...) intelegi ca in spiritul uman exista ceva incoruptibil. Te mai poti indoi de asta?“, se intreba acesta retoric.

In spatele „eroului“ se afla insa un agent fara scrupule, care a oferit informatii Securitatii chiar si despre editor. „Serviciul de spionaj englez foloseste in scopurile sale, in mod acoperit, Editura Collins Press din Londra. Una dintre sarcini este scoaterea pe piata engleza si americana a unor carti despre activitatea «luptatorilor anticomunisti». (...) Prin aceste carti cauta sa intretina o psihoza dusmanoasa si razboinica in opinia publica engleza si americana impotriva tarilor de democratie populara“, scria Craciunas, care, culmea, a planificat singur atacurile din presa impotriva cartii sale: „Cred ca situatia ar trebui analizata de conducerea Securitatii RPR si de Partid, pentru a se decide daca nu ar fi totusi util misiunii mele in Occident sa fie lansate unele atacuri cel putin in presa din Anglia, Franta si URSS impotriva cartii «The Lost Footsteps»“.

Dupa cum contabiliza Florin Manolescu in „Enciclopedia exilului literar romanesc“, peste 40 de ziare si reviste au recenzat cartea lui Craciunas, a carei editie de buzunar aparuta in SUA s-a vindut in „citeva zeci de mii de exemplare“. S-a spus ca statul englez, de asemenea, a cumparat 20.000 de exemplare pentru reteaua bibliotecilor publice, insa aceasta a fost interpretata si ca un semn al esecului de piata.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Cotidianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Comentarii
dagege (dagege) 17/12/2018 11:24

golden goose sneakers

canada goose outlet

ugg outlet

pandora charms

canada goose outlet

canada goose coats

canada goose jackets

ugg boots clearance

coach handbags

coach outlet

coach outlet store online

canada goose outlet

canada goose outlet

christian louboutin outlet

coach outlet

canada goose coats

christian louboutin outlet

coach outlet

christian louboutin outlet

coach outlet

pandora jewelry

coach handbags

christian louboutin outlet

christian louboutin outlet

uggs outlet

air max 90

ugg outlet

jordan shoes

ugg boots

reebok outlet store

uggs outlet

coach handbags

canada goose

canada goose coats

pandora jewelry

christian louboutin shoes

canada goose jackets

coach outlet

coach outlet

coach outlet

ugg boots clearance

ugg outlet

coach outlet

coach outlet

canada goose outlet

christian louboutin store

uggs outlet

canada goose coats

canada goose jackets

canada goose outlet

ecco shoes

coach outlet

ugg outlet

cheap snapbacks

christian louboutin shoes

uggs

coach outlet

canada goose jackets

coach outlet

canada goose outlet

christian louboutin outlet

pandora charms

coach outlet online

louboutin pas cher

coach outlet

ugg boots

canada goose outlet

pandora jewelry

christian louboutin outlet

jordan shoes

ugg boots

nike air max 2015

coach outlet

coach outlet online

canada goose outlet

uggs

ugg outlet

ugg outlet

coach factory outlet

coach outlet

coach factory outlet

coach outlet

pandora charms

uggs outlet

ugg outlet

pandora

canada goose outlet

canada goose outlet

pandora charms

coach outlet

canada goose outlet

coach outlet online

coach factory outlet

pandora

coach outlet online

coach outlet

coach outlet

coach outlet online

christian louboutin outlet

canada goose jackets

ugg boots

canada goose outlet

basketball shoes

canada goose outlet

coach outlet

coach outlet

canada goose

christian louboutin outlet

uggs outlet

canada goose jackets

coach canada

canada goose coats

pandora outlet

ugg outlet

canada goose jackets

canada goose outlet

coach outlet

christian louboutin shoes

canada goose outlet

canada goose outlet

canada goose jackets

canada goose outlet

ugg boots

ugg outlet

canada goose outlet

ugg outlet

ugg boots

christian louboutin

canada goose jackets

canada goose outlet

pandora outlet

canada goose outlet

prada outlet

michael kors handbags

coach outlet

christian louboutin outlet

christian louboutin outlet

canada goose jackets

pandora outlet

canada goose jackets

coach outlet

ugg boots

coach outlet

christian louboutin outlet

ugg outlet

uggs outlet

canada goose outlet

coach outlet

ugg boots

canada goose parka

canada goose outlet

ugg outlet

uggs

cheap jordans

pandora charms

canada goose jackets

coach outlet online

canada goose outlet

ugg boots clearance

coach outlet online

coach outlet online

canada goose outlet

uggs outlet

pandora outlet

uggs outlet

coach outlet online

ugg boots

dagege12.17
سئو (سئو) 26/09/2018 19:09

آموزش سئو

اتوریتی

خرید بک لینک

سئو

سئو سایت

عکس پروفایل

 
abc (abc) 28/08/2018 08:53
abc20180828

burberry outlet canada

ralph lauren sale clearance

toronto blue jays jerseys

air max 2018

toms outlet

jordans

michael kors handbags

columbia sportswear

canada goose sale

louis vuitton

pandora jewelry

pandora outlet

air jordan shoes

jordan shoes

nike air max 95

milwaukee brewers jerseys

tampa bay devil rays jerseys

nike air max shoes

supra shoes

cheap jordans

coach outlet

adidas superstar

canada goose outlet

cheap jordans

uggs outlet store

coach outlet

kate spade handbag

kate spade handbag

pandora jewelry official site

louis vuitton handbags

kate spade outlet

supreme clothing

jordan shoes

nike tessen

coach outlet store

pandora charms

michael kors outlet

coach factory outlet

minnesota twins jerseys

salvatore ferragamo shoes

louis vuitton outlet

adidas outlet

canada goose sale

longchamp handbags

kate spade outlet store

louis vuitton outlet online

coach factory outlet

moncler jackets

kate spade handbags

nike store

ugg outlet

air max 97

new york mets jerseys

kate spade

vans store

pandora jewelry

salvatore ferragamo

fitflops sale clearance

fitflops sale

ysl handbags

columbia shoes

ugg outlet

ferragamo shoes

louboutin shoes

dr martens boots

air max 97

ecco outlet

pandora jewelry official site

canada goose jackets

supreme clothing

moncler outlet

coach outlet online

nike shoes

kate spade handbags

coach factory outlet

pandora jewelry

michael kors outlet

nike outlet online

ralph lauren outlet

ultra boost

kate spade

coach factory outlet

nike outlet

kate spade outlet

salvatore ferragamo

coach outlet

nike zoom

nike air more money

adidas nmd

adidas outlet

polo outlet store

mont blanc

ray ban sunglasses

salvatore ferragamo shoes

michael kors outlet clearance

polo ralph lauren outlet

pandora jewelry

ralph lauren

uggs

birkenstocks

hermens bags

nike air max 1

ralph lauren outlet

jordans

coach factory outlet

ralph lauren outlet

michael kors outlet

michael kors outlet

canada goose jackets

louis vuitton

ecco shoes for men

moncler

los angeles dodgers jerseys

cheap jordan shoes

kansas city royals jerseys

toms outlet

arizona diamondbacks jerseys

nike outlet online

michael kors outlet online

christian louboutin

ugg boots

ecco shoes

timberland outlet

ralph lauren sale

reebok shoes

coach outlet

michael kors outlet

birkenstock shoes

pandora outlet

supreme new york

ralph lauren outlet

ugg boots

coach factory outlet

mulberry bags

canada goose outlet

nike shoes

adidas nmd

coach outlet store

moncler outlet online

air jordans

christian louboutin

ugg boots

polo ralph lauren outlet

nike zoom

michael kors outlet online

timberland boots

valentino shoes

tory burch outlet online

ralph lauren outlet

houston astros jerseys

baltimore orioles jerseys

birkenstock sandals

coach outlet

coach outlet

canada goose jackets

cheap ray ban sunglasses

converse outlet store

jordan shoes

kate spade outlet

nike air presto

rolex watches

pandora jewelry outlet

polo outlet

canada goose outlet

ugg boots

kate spade bags

oakley sunglasses outlet

nike outlet

ugg outlet

fitflops sale

michael kors outlet clearance

coach outlet

adidas yeezy boost

pandora charms sale clearance

timberland boots

ugg boots

asics outlet

kate spade outlet

converse all star

san diego padres jerseys

coach outlet

coach factory outlet

abercrombie and fitch

pandora charms

jimmy choo outlet

supreme clothing

birkenstock outlet

pandora charms sale clearance

kate spade

ugg boots

north face outlet

canada goose jackets

discount oakley sunglasses

nike air max zero

moncler jackets

dansko shoes

coach factory outlet

canada goose outlet

coach outlet

canada goose outlet

polo outlet

uggs outlet

coach outlet

jimmy choo

ysl outlet

nike free run

cheap jordans free shipping

kobe shoes

coach factory outlet online

kate spade outlet

fitflops sale clearance

coach outlet

cheap nike air max

uggs canada

coach outlet store

adidas yeezy

coach factory outlet online

christian louboutin outlet

coach outlet

kate spade outlet store

pandora charms

atlanta braves jerseys

cheap mlb jerseys

pandora charms

mulberry outlet

michael kors outlet

tiffany and co

kate spade handbags

hermes birkin

cheap jordans for sale

louboutin shoes

oakley sunglasses

ecco shoes

nike cortez

cartier outlet

rolex watches

christian louboutin outlet

coach canada

coach outlet store

adidas shoes

michael kors outlet

new balance shoes

cheap jordans

canada goose

uggs

ecco shoes

ugg outlet

lebron james shoes

skechers shoes

pittsburgh pirates jerseys

canada goose outlet

canada goose outlet

yeezy boost

michael kors handbags

coach outlet

michael kors outlet clearance

pandora jewelry

pandora charms

christian louboutin outlet

burberry outlet

jimmy choo outlet

coach outlet

nike free 4.0

toms shoes

moncler outlet

pandora jewelry

adidas originals

adidas shoes

kate spade outlet

north face jackets

nike basketball shoes

new balance outlet

cheap oakley sunglasses

canadian goose

pandora charms

cristiano ronaldo jerseys

oakland athletics jerseys

mlb jerseys

ugg boots on sale

louboutin shoes

tiffany and co

adidas yeezy

canada goose sale

ferragamo outlet

ugg outlet

ugg boots

fred perry polo

michael kors handbags

nike air max

coach outlet store

tory burch outlet

ralph lauren outlet

oakley sunglasses

coach outlet

pandora jewelry outlet

tiffany outlet

lacoste polo shirts

pandora charms sale clearance

cheap jordan shoes

cheap nfl jerseys

jordan shoes

moncler outlet

kate spade

louboutin shoes

red bottoms

ray ban sunglasses

louis vuitton outlet store

chicago white sox jerseys

cincinnati reds jerseys

coach outlet store online clearances

hermes bags

nike react shoes

polo ralph lauren outlet

coach outlet

hermes handbags

adidas yeezy boost

birkenstock sandals

air max 2018

coach factory outlet

michael kors outlet

kobe bryant shoes

jordan shoes

uggs outlet

coach

nfl jerseys wholesale

pandora jewelry

cleveland indians jerseys

nike cortez

coach outlet store

oakley sunglasses

uggs outlet

ralph lauren outlet

moncler jackets

nike shoes for men

dr martens outlet

michael kors outlet

cheap oakley sunglasses

louis vuitton outlet

texas rangers jersey

oakley sunglasses

canada goose outlet

coach factorty outlet

adidas shoes

kate spade outlet store

kate spade bags

canadian goose

air max 90

canada goose outlet

prada outlet

nike shoes

moncler outlet

cheap ray bans

adidas nmd

coach outlet store online

nike dunks

coach outlet online

fitflops sale clearance

nike outlet

moncler outlet

adidas

kate spade handbags

timberland boots

ray ban sunglasses

birkenstock shoes

nike outlet store

pandora jewelry

mulberry handbags

canada goose

pandora store

coach factorty outlet

underarmour shoes

fred perry

michael kors

polo ralph lauren outlet online

christian louboutin

longchamp outlet

michael kors

nike shoes

pandora

pandora charms

timberland boots

air max 2019

kate spade outlet

christian louboutin outlet

pandora outlet

dr martens

converse shoes

christian louboutin shoes

tory burch outlet

coach outlet

fitflops

hermes handbags

hermes outlet

uggs canada

nike outlet

canada goose

polo ralph lauren outlet online

mulberry uk

michael kors outlet

oakley sunglasses

moncler outlet

birkenstock outlet

salvatore ferragamo shoes

fitflops

pg 2

fitflops

uggs outlet store

kate spade bags

tory burch outlet

coach handbags

longchamp outlet

air jordan shoes

adidas yeezy

yeezy 350 boost

ralph lauren sale clearance

nike shoes

michael kors outlet clearance

coach outlet

nike huarache

prada handbags

salomon shoes

adidas shoes

colorado rockies jerseys

kyrie 4 shoes

red bottoms shoes

pandora charms

jordan shoes

yeezy boost

nike air max

pandora charms sale

oakley sunglasses

ralph lauren uk

gucci handbags

nmd adidas

cheap nfl jerseys

fake rolex

ugg outlet

fitflops

adidas yeezy boost

coach factory outlet

canada goose

nike air max 87

adidas outlet

seattle mariners jerseys

replica watches

ray ban sunglasses

hermes handbags

harden vol 1

yeezy boost 350

air max 2017

ralph lauren outlet

adidas campus

florida marlins jerseys

louis vuitton outlet online

nike air max outlet

adidas nmd shoes

ray ban sunglasses discount

philipp plein outlet

philipp plein shirt

canada goose jackets

birkenstock sandals

nike shox

mont blanc pens

michael kors outlet

ralph lauren sale clearance

ralph lauren

canada goose jackets

coach canada outlet

nike outlet

canada goose outlet

ralph lauren uk

timberland boots outlet

red bottom shoes

longchamp handbags

coach outlet

michael kors outlet

mbt shoes

coach factory outlet

gucci outlet

jordan retro 11

coach outlet

fitflops

cheap jordans

air more uptempo

nike huarache

coach outlet

swarovski outlet

fendi handbags

coach factory outlet

coach factory outlet

vans shoes

adidas superstar

michael kors outlet canada

oakley sunglasses

adidas outlet

jordan retro

adidas shoes

supra shoes

canada goose jackets

pandora outlet

uggs

asics shoes

air jordans

swarovski crystal

michael kors outlet online

adidas shoes

kevin durant shoes

michael kors outlet online

coach outlet

coach factory outlet

michael kors outlet

coach factorty outlet

ugg outlet

yeezy boost

birkenstock sandals

adidas stan smith

timberland outlet

timberland boots

pandora jewelry

coach outlet

los angeles angels jerseys

coach outlet online

coach factory outlet

pandora jewelry

birkenstock

uggs

abc20180828

xiaoke (xiaoke) 22/08/2018 05:43
20180822xiaoke

christian louboutin

christian louboutin

air max 97

michael kors outlet clearance

pandora outlet

nfl jerseys wholesale

coach handbags online outlet

uggs outlet online

nike outlet online

kate spade handbags

air jordan shoes

jordan shoes

fitflops shoes

oakley sunglasses wholesale

canada goose outlet store

oakley sunglasses wholesale

fossil watches

coach outlet

christian louboutin shoes

michael kors uk

coach factory outlet

michael kors outlet clearance

belstaff jackets

ray ban sunglasses outlet

ralph lauren outlet

red bottoms

oakley sunglasses wholesale

coach outlet store online

coach outlet store online

lacoste pas cher

jordan shoes

coach factory outlet

coach factory outlet

chrome hearts sunglasses

baltimore ravens jersey

pandora jewelry

ugg boots clearance

michael kors outlet online

coach factory outlet

nike air max schweiz

isabel marant outlet

a bathing ape

carrera sunglasses

coach outlet online

kate spade handbags

ralph lauren outlet

cheap jordans

louboutin outlet

coach outlet online

cheap jordan shoes

air jordan shoes

kevin durant jerseys

cheap jordan shoes

ugg outlet,ugg outlet stores

pandora outlet

givenchy jewelry

longchamp pliage

kate spade handbags

coach factory outlet

michael kors outlet

moncler outlet

polo ralph lauren outlet online

michael kors outlet clearance

ralph lauren

cheap air jordans

cheap jordan shoes

red bottoms

cheap oakley sunglasses

kate spade

kate spade outlet store

air jordan shoes

houston texans jersey

christian louboutin

michael kors outlet clearance

cheap jordan shoes

ralph lauren homme

kate spade outlet store

pandora jewelry

givenchy handbags

coach outlet store online

freshjive clothing

ugg boots

christian louboutin sale

polo outlet

air jordan shoes

canada goose outlet

polo ralph lauren shirts

coach outlet online

polo ralph lauren outlet

cheap jordan shoes

moncler

north face

ray ban sunglasses outlet

polo outlet online store

louboutin shoes

christian louboutin sale

canada goose

canada goose jackets sale

ugg outlet

coach outlet store online

isabel marant shoes

canada goose outlet store

tory burch sandals

ralph lauren polo shirts

christian louboutin sale

ugg boots

golden state warriors jersey

coach outlet store

coach factory outlet

longchamp outlet online

swarovski crystal

uggs outlet online

coach factory outlet

lacoste outlet

canada goose jackets

pandora charms

christian louboutin sale

canada goose jackets

ralph lauren polo

jerseys wholesale

michael kors outlet online

cheap ugg boots

michael kors outlet online

james harden jerseys

manolo blahnik

michael kors outlet

nike outlet store

coach outlet store online

colts jersey

cheap jordan shoes

chrome hearts clothing

brequet wathes

coach factory outlet

jordan shoes

cheap ugg boots

canada goose outlet

coach outlet online

michael kors outlet clearance

christian louboutin shoes

canada goose outlet sale

polo ralph lauren outlet online

true religion jeans

christian louboutin outlet

jordan shoes

chopard jewelry

coach outlet store online

ray ban sunglasses outlet

cheap jordans

coach factory outlet

michael kors outlet

gentle monster sunglasses

coach outlet store online

ralph lauren outlet

pandora charms sale clearance

kd 9

ralph lauren outlet

nike trainers

cheap jordan shoes

oakley sunglasses wholesale

kevin durant shoes

canada goose

cheap oakley sunglasses

ugg boots

coach factory outlet online

ugg boots clearance

air max 90

oakley sunglasses sale

champion clothing

cheap air jordans

michael kors outlet

under armour outlet

michael kors outlet clearance

michael kors outlet online

cheap michael kors handbags

michael kors outlet store

hermes online

michael kors outlet clearance

ugg boots clearance

red bottoms

arcteryx jacket

moncler coats

kate spade new york

jordan shoes

michael kors outlet clearance

cheap jordans

uggs outlet

ralph lauren

polo outlet

christian louboutin sale

jimmy choo shoes

ralph lauren

kate spade purses

cheap jordan shoes

ray ban sunglasses outlet

christian louboutin

oakley sunglasses wholesale

ugg boots for women

ugg boots on sale 70% off

tory burch outlet store

adidas outlet store

coach factory outlet

ray ban sunglasses sale

coach factory outlet

furla handbags

michael kors outlet online

uggs outlet

air max 90

bcbg dresses

polo ralph lauren

air jordan shoes

nike pegasus

canada goose sale

alexander mcqueen shoes

jordan shoes

basketball jerseys

jordan shoes

ugg boots on sale

north face outlet

canada goose outlet store

ralph lauren polo shirts

kate spade outlet online

air more uptempo

ugg boots clearance

canada goose jackets

oakley sunglasses wholesale

christian louboutin sale

dsquared2 jeans

ugg boots clearance

ugg outlet

coach outlet store online

ugg boots

pandora jewelry

kd 10 elite

pandora jewelry

ugg boots outlet

denver broncos jersey

true religion jeans sale

kate spade new york

barbour mens jackets

ralph lauren outlet online

michael kors outlet clearance

balenciaga sandals

michael kors factory outlet

mlb jerseys wholesale

cheap jordans

10 deep clothing

polo ralph lauren outlet online

pandora jewelry

gucci outlet online

michael kors handbags

canada goose jackets

pandora jewelry

canada goose outlet online

ugg boots

nike shoes on sale

uggs outlet online

polo ralph lauren shirts

swarovski jewellery

fitflops sandals

cheap jordan shoes

michael kors bags

cheap jordan shoes

adidas soccer shoes

cheap jordan shoes

ugg boots on sale

longchamp pas cher

supreme shirts

cheap uggs

polo ralph lauren shirts

coach factory outlet

christian louboutin sale

louboutin shoes

pandora jewelry outlet

canada goose jackets for women

ugg outlet store

cheap ugg boots

mbt scarpe

broncos jersey

pandora jewelry

mulberry bags

mbt shoes clearance

polo ralph lauren outlet online

michael kors outlet store

cheap ugg boots

louboutin shoes

polo ralph lauren outlet

canada goose jackets

cheap ray bans

christian louboutin

air max 2018

ugg boots

cheap jordan shoes

nike shoes on sale

nba jerseys wholesale

michael kors outlet clearance

polo ralph lauren outlet

coach outlet store online

fendi handbags

polo pas cher

pandora jewelry

uggs on sale

ugg outlet

swarovski crystal

pandora charms

tory burch outlet store

canada goose outlet store

chrome hearts jewelry

alife clothing

ugg boots

kate spade outlet online

canada goose coats

christian louboutin sale

michael kors uk

uggs canada

cheap jordans

karen millen dresses

christian louboutin sale

polo ralph lauren

g-star jeans

cheap jordan shoes

kate spade purses

air jordan shoes

supreme uk

coach factory outlet online

pandora outlet

coach outlet

ugg boots clearance

cheap air jordans

coach outlet store

calvin klein jeans

chloe outlet

uggs outlet online

kate spade handbags

cheap jordans

ugg boots clearance

ray ban outlet store

kate spade purses

uggs outlet

coach factory outlet

canada goose

canada goose jackets

burberry outlet sale online

cheap oakley sunglasses

canada goose outlet store

cheap ray ban sunglasses

air jordan shoes

polo ralph lauren shirts

michael kors outlet online

canada goose outlet online

coach outlet online

coach factory outlet

canada goose outlet online

air max 1

ray ban outlet online

pandora outlet

mbt shoes clearance

guess factory

coach factory outlet online

canada goose jackets clearance

kate spade handbags

michael kors outlet online

michael kors outlet clearance

bape clothing

nike nba jerseys

coach factory outlet

coach outlet store

malone souliers shoes

michael kors outlet clearance

polo ralph lauren factory store

ralph lauren shirts

canada goose outlet store

ugg boots outlet

cheap ugg boots

ugg boots clearance

off white outlet

jerseys from china

ugg outlet online

chloe sunglassess

harry winston jewelry

canada goose outlet online

michael kors outlet clearance

burberry outlet stores

kate spade purses

canada goose outlet

jordan shoes

coach outlet store online

adidas outlet store

kate spade sale

pandora charms

michael kors outlet clearance

coach outlet store

uggs outlet online

michael kors

cheap ray ban sunglasses

ugg outlet online

coach outlet

christian louboutin

huf clothing

michael kors uk

supreme

longchamp pas cher

louboutin shoes

cheap oakley sunglasses

canada goose uk

coach factory outlet

tory burch handbags

christian louboutin

polo ralph lauren outlet

bulgari jewelry

oakley sunglasses wholesale

barbour jackets outlet

nike factory shoes

coach factory outlet online

kate spade new york

pandora charms outlet

ralph lauren polo shirts

michael kors outlet clearance

canada goose outlet

harden vol 2

michael kors outlet clearance

true religion outlet store

canada goose uk

mbt shoes outlet

christian louboutin

pandora jewelry

christian louboutin sale

canada goose jackets outlet

pandora outlet

polo ralph lauren

true religion jeans for men

brequet wathes

basketball sneakers

canada goose outlet store

broncos jerseys

true religion jeans sale

canada goose

canada goose

air jordan shoes

coach outlet online

christian louboutin

canada goose

polo ralph lauren outlet online

canada goose outlet online

ugg outlet

michael kors outlet store

armani exchange

ugg outlet online

diesel jeans

mac outlet

the north face

fingerlings monkey

supreme shirts

coach outlet store online

michael kors outlet clearance

michael kors outlet clearance

ray ban sunglasses outlet

canada goose uk

ray ban sunglasses outlet

prada shoes on sale

suicoke sandals

jordan 32

christian louboutin

ugg boots

kate spade

moncler coats

kate spade handbags

ralph lauren

michael kors outlet store

jimmy choo sunglasses

oakley sunglasses wholesale

coach outlet canada

coach factory outlet

cheap air jordans

true religion outlet store

nike outlet

coach outlet online coach factory outlet

christian louboutin

coach factory outlet

michael kors outlet clearance

ugg boots

longchamp solde

canada goose outlet store

coach factory outlet

uggs outlet online

ugg boots outlet

michael kors outlet clearance

nhl jerseys wholesale

ralph lauren polo outlet

canada goose outlet online

polo ralph lauren outlet

ugg boots on sale 70% off

cheap uggs

christian louboutin sale

ugg outlet online

mbt outlet

michael kors outlet clearance

michael kors outlet clearance

ralph lauren factory store

coach outlet online

light up shoes

moncler outlet store

adidas crazy

shenyuhang (shenyuhang) 31/07/2018 09:01
shenyuhang20180731

ray ban outlet

pandora

pandora jewelry

polo ralph lauren

true religion outlet

kate spade outlet online

kobe 12 shoes

true religion outlet

coach outlet online

cheap jordan shoes

mont blanc outlet

oakley sunglasses wholesale

christian louboutin

cheap jordans

mbt shoes

nike factory outlet

kate spade handbags

oakley sunglasses wholesale

polo outlet

coach outlet store online clearance

ugg boots

coach factory outlet

michael kors outlet online

kate spade bags

pandora jewelry outlet

michael kors outlet clearance

ray ban sunglasse

coach factory outlet

ugg outlet online clearance

uggs outlet online

pandora charms

cheap oakley sunglasses

kate spade bags

giuseppe zanotti shoes

canada goose

supreme clothing

ralph lauren outlet online

tory burch handbags

mbt

coach outlet store online

coach outlet online

giuseppe zanotti outlet

lacoste shoes

pandora jewelry

jordan retro

rolex watches

adidas yeezy boost

michael kors outlet online

ray ban sunglasses

michael kors outlet

tory burch outlet

polo ralph lauren outlet

michael kors outlet

canada goose jackets

true religion jeans

true religion outlet

polo outlet

polo ralph lauren

coach outlet online coach factory outlet

mulberry sale

coach outlet online

ugg boots

ralph lauren

coach outlet online

adidas nmd

ralph lauren outlet

ugg outlet online clearance

canada goose jackets

polo ralph lauren

pandora jewelry

mulberry outlet

adidas outlet

coach outlet

canada goose

pandora charms

true religion outlet

pandora charms

pandora outlet online

ugg outlet

oakley sunglasses wholesale

ugg boots

nike shoes

ralph lauren

pandora charms

coach outlet store online

canada goose

tory burch outlet online

coach outlet online

coach outlet

nfl jerseys

nba jerseys wholesale

christian louboutin shoes

pandora outlet

christian louboutin shoes

cheap oakley sunglasses

canada goose outlet

christian louboutin shoes

coach outlet store online

pandora charms

tory burch outlet

chanyuan (chanyuan) 26/07/2018 09:08
chanyuan2018.07.26

pandora outlet

oakley sunglasses

mishka clothing

kyrie 4

cleveland cavaliers jersey

light up shoes

marc jacobs outlet

bape clothing

canada goose jackets

ugg boots

ugg boots

true religion jeans

celine outlet

jeep shoes

ysl outlet

polo ralph lauren

air jordan shoes

michael kors outlet

cheap jordans

chloe outlet

dolce and gabbana

under armour outlet

nobis outlet

christian louboutin outlet

yeezy boost

coach outlet

michael kors handbags

cartier jewelry

nike revolution

canada goose jackets

canada goose jackets

pandora jewelry

michael kors

ralph lauren polo shirts

kobe 9

coach canada

coach outlet

ferragamo shoes

jordan 32

nba jerseys

kate spade outlet

canada goose

longchamp outlet

air max 90

michael kors outlet

michael kors outlet

oakley sunglasses

san francisco 49ers jerseys

fitflops sale clearance

cheap snapbacks

ugg outlet

balenciaga sneakers

malone souliers mules

lakers jerseys

g-star jeans

ray ban sunglasses

michael kors

balenciaga sneakers

air jordan 3

chrome hearts outlet

canada goose outlet

bvlgari jewelry

oakley sunglasses

mulberry bags

chrome hearts outlet

kate spade outlet

world cup jerseys

true religion jeans

burberry outlet

tory burch outlet

bcbg dresses

stussy clothing

coach factory outlet

adidas wings

jordan shoes

michael kors outlet

ray ban sunglasses

kate spade outlet

canada goose outlet

supreme clothing

ugg outlet

cavaliers jerseys

kobe shoes

true religion outlet

nike air max 2015

polo ralph lauren

hermes birkin

adidas outlet

coach outlet

polo outlet

swarovski outlet

asics shoes

nike outlet

adidas ultra boost

lebron james shoes

ugg outlet

uggs outlet

canada goose jackets

air jordan release dates

nets jerseys

hermes outlet

cheap jordans

michael kors outlet

nike store

nhl jerseys

canada goose jackets

coach outlet online

kd 9

michael kors handbags

north face jackets

mulberry outlet

chopard jewelry

kobe bryant shoes

air max 1

oakley sunglasses

louboutin shoes

birkenstock sandals

adidas uk

longchamp handbags

true religion outlet

pandora charms

ugg outlet

michael kors outlet

uggs outlet

adidas soccer shoes

oakley sunglasses

pandora charms

mcm outlet

burberry outlet

champion clothing

tory burch outlet

oakley sunglasses

arcteryx jacket

minnetonka outlet

ray ban sunglasses

nike pegasus

chicago blackhawks jerseys

merrell shoes

michael kors outlet

jordan shoes

a bathing ape

alexander mcqueen shoes

coach outlet

gucci outlet

swarovski outlet

oakley sunglasses

hermes outlet

uggs outlet

ugg outlet

uggs

air force 1

jordan shoes

adidas nmd

polo ralph lauren

jordan shoes

clippers jerseys

longchamp outlet

michael kors outlet

freshjive clothing

gucci outlet

cheap mlb jerseys

bulgari jewelry

true religion outlet

puma outlet

celtics jerseys

tory burch outlet

mavericks jerseys

spurs jerseys

michael kors outlet

adidas trainers

true religion jeans

canada goose outlet

rockets jerseys

givenchy handbags

warriors jerseys

coach outlet online

hornets jerseys

ray ban sunglasses

michael kors outlet

cheap jordans

air max uk

michael kors outlet

ubiq shoes

canada goose outlet

canada goose outlet

oakley sunglasses

stephen curry shoes

harry winston jewelry

nike blazer pas cher

nfl jerseys wholesale

christian louboutin outlet

ugg outlet

coach handbags

polo ralph lauren

adidas crazy

cheap mlb jerseys

polo ralph lauren

raptors jerseys

herve leger outlet

canada goose outlet

pandora jewelry

ray ban sunglasses

kappa clothing

air jordan retro

longchamp handbags

canada goose outlet

polo outlet

coach outlet

true religion jeans

tory burch outlet

true religion uk

supra shoes

nike roshe

diesel jeans

air max 90

nike foamposite

canada goose outlet

ralph lauren polo

ugg outlet

air jordan 4

adidas outlet

soccer jerseys

kate spade outlet

ed hardy clothing

cheap nhl jerseys

michael kors outlet

red bottom shoes

coach handbags

gucci outlet

canada goose outlet

ferragamo outlet

karen millen dresses

magic jerseys

ugg boots

kings jerseys

houston texans jerseys

christian louboutin shoes

james harden jerseys

pandora charms sale clearance

coach outlet online

bally shoes

ugg outlet

coach outlet

five fingers shoes

canada goose jackets

michael kors outlet

van cleef & arpels jewelry

nuggets jerseys

coach outlet

fossil watches

moncler outlet

off-white

suns jerseys

kate spade outlet

coach outlet

canada goose jackets

pistons jerseys

basketball jerseys

golden state warriors jerseys

cheap jordans

nike lunarglide

michael kors outlet

cheap jordans

76ers jerseys

toms shoes

moncler outlet

moncler outlet

bulls jerseys

huf clothing

nike presto

canada goose jackets

longchamp handbags

polo ralph lauren

canada goose outlet

coach outlet online

isabel marant outlet

swarovski crystal

hermes belt

reebok outlet store

canada goose coats

scarpe mbt

ralph lauren polo shirts

swarovski outlet

polo outlet

montblanc pens

michael kors

adidas nmd

prada shoes

toms shoes

polo ralph lauren

pandora charms

polo ralph lauren

michael kors outlet

tory burch outlet

calvin klein jeans

ugg outlet

nike air max

nhl jerseys

wellensteyn jackets

pandora outlet

michael kors

manchester united jersey

true religion jeans

coach outlet

coach outlet

ferragamo outlet

prada handbags

yeezy boost

ferragamo shoes

nike free

canada goose outlet

michael kors outlet

jordan shoes

dsquared2 jeans

michael kors outlet

ugg boots

moncler outlet

fitflops sale clearance

air huarache

prada sunglasses

tory burch outlet

michael kors outlet

ugg boots

cheap jerseys

louboutin pas cher

football shirts

longchamp pliage

fitflops sale

true religion jeans

new balance shoes

soccer shoes

canada goose jackets

burberry outlet

moncler jackets

chloe sunglassess

fitflops outlet

uggs outlet

mac makeup

denver broncos jerseys

palladium boots

knicks jerseys

nike factory outlet

michael kors outlet

swarovski crystal

le coq sportif shoes

michael kors outlet

gucci handbags

pandora jewelry

pandora

canada goose outlet

mont blanc pens

jimmy choo sunglasses

converse shoes

denver broncos jerseys

brequet wathes

christian louboutin shoes

barcelona jersey

pandora charms

michael kors outlet

coach outlet

mulberry outlet

michael kors handbags

true religion outlet

kate spade outlet

canada goose outlet

grizzlies jerseys

uggs outlet

mulberry handbags

pandora charms

mizuno running shoes

suicoke sandals

camel shoes

fingerlings monkey

polo ralph lauren

air jordan 12

michael kors wallets

golden goose sneakers

michael kors outlet

timberwolves jerseys

real madrid jersey

ugg boots

nike dunks

coach outlet store online

canada goose jackets

jordan shoes

ugg outlet

oakley sunglasses

mbt shoes

nike outlet

baltimore ravens jerseys

coach outlet

air huarache

michael kors

salomon shoes

thunder jerseys

ugg outlet

jimmy choo shoes

nike air force 1

giuseppe zanotti outlet

ralph lauren pas cher

ray ban sunglasses

michael kors outlet

coach outlet online

ferragamo outlet

jazz jerseys

fitflops sale clearance

tory burch outlet

polo ralph lauren

cheap jordans

cheap jordans

canada goose outlet

air max

canada goose jackets

birkenstock outlet

nfl jersey wholesale

jordan shoes

fendi handbags

cheap jordans

air max 90

swarovski outlet

nba jerseys

gentle monster sunglasses

nike shoes

uggs outlet

polo ralph lauren

carrera sunglasses

coach outlet

lacoste polo shirts

saucony shoes

coach outlet

coach outlet

visvim shoes

ugg boots clearance

10 deep clothing

pandora charms

canada goose outlet

cheap jordans

brequet wathes

dansko shoes

nba jerseys

ray ban sunglasses

jerseys from china

michael kors outlet

kevin durant shoes

nike store

cheap football shirts

y3 shoes

polo ralph lauren

hawks jerseys

coach outlet online

christian louboutin outlet

pandora charms

burberry outlet

michael kors outlet

michael kors outlet

toms shoes

cheap nfl jerseys

christian louboutin outlet

ugg boots clearance

wizards jerseys

ray ban sunglasses

cheap jordans

air max 97

air max 90

kate spade outlet

barbour jackets

fila shoes

coach outlet online

yeezy boost 350

coach outlet

ugg outlets

kate spade outlet

pandora charms

michael kors uk

stuart weitzman shoes

air max 2017

futbol baratas

isabel marant shoes

alife clothing

tods outlet

kd 10 elite

ray ban sunglasses

nike shoes

canada goose outlet

pacers jerseys

true religion jeans

jordan shoes

michael kors handbags

polo ralph lauren

coach outlet

michael kors outlet

christian louboutin outlet

harden shoes

pandora charms

columbia sportswear

nike air max 90

mulberry handbags

indianapolis colts jerseys

ferragamo outlet

cheap jordans

polo shirts

pelicans jerseys

nike revolution

true religion jeans

christian louboutin outlet

longchamp handbags

coach outlet online

canada goose outlet

ugg outlet

air max 95

ray ban outlet

trailblazers jerseys

tory burch outlet

ralph lauren outlet

air more uptempo

canada goose jackets

michael kors outlet

supreme clothing

kate spade outlet

fitflops shoes

nike shoes

kate spade outlet

oakley sunglasses

moncler jackets

cheap jordans

chelsea jersey

reebok trainers

canada goose outlet

jordan shoes

polo outlet

audemars piguet watches

bottega veneta outlet

coach outlet online

furla handbags

miu miu handbags

ugg outlet

prada outlet

air jordan 4

clibin (clibin009@gmail.com) 24/03/2018 03:45
clb20180324

cheap jordans free shipping

longchamp outlet

air max 97

coach factorty outlet

ugg outlet

moncler

canada goose

michael kors outlet

supreme new york

michael kors outlet clearance

polo ralph lauren outlet

nike outlet

christian louboutin outlet

replica watches

ugg outlet

coach outlet

mulberry outlet

ecco shoes

cheap jordans

birkenstocks

air max 2018

birkenstock outlet

coach outlet store online clearances

canada goose

ecco shoes for men

coach outlet

nmd shoes

moncler outlet

adidas

discount oakley sunglasses

air jordan shoes

ralph lauren sale clearance

jordan retro 11

birkenstock

christian louboutin outlet

uggs

pandora charms sale clearance

ralph lauren

michael kors outlet

new balance shoes

pandora

adidas yeezy

cheap nfl jerseys

air max 2017

moncler coats

canada goose uk

cheap jordan shoes

kate spade outlet

polo outlet

uggs canada

adidas outlet

adidas shoes

cat boots

puma shoes

timberland boots outlet

cheap jordans for sale

air max 2018

canada goose sale

coach factory outlet

oakley sunglasses

fitflops

coach outlet

canada goose

nike shoes

pandora jewelry

fitflops

nike air max

coach factory outlet

canada goose outlet

ralph lauren outlet

gucci handbags

louis vuitton

timberland outlet

adidas superstar

pandora jewelry official site

kate spade outlet

adidas shoes

ray ban sunglasses

cheap nba jerseys

moncler jackets

moncler jackets outlet

longchamp outlet

polo ralph lauren outlet

canada goose jackets

christian louboutin

ultra boost

fitflops

pandora charms sale clearance

cheap oakley sunglasses

jordan shoes

polo ralph lauren

tory burch outlet

kate spade

kate spade

louis vuitton outlet online

ugg boots

coach outlet

cheap nfl jerseys

ralph lauren outlet

kate spade handbag

mbt

mulberry uk

ralph lauren sale clearance

coach outlet online

ugg boots

mbt shoes

coach outlet

pandora charms

louis vuitton outlet online

ray ban sunglasses

adidas yeezy boost

louboutin shoes

philipp plein outlet

adidas nmd

pandora jewelry

valentino shoes

supreme clothing

kate spade outlet

ralph lauren outlet

fitflops

canada goose outlet

adidas yeezy

ralph lauren outlet

ugg boots on sale

michael kors handbags

moncler outlet

ugg outlet

nike shoes

canada goose uk

coach outlet store

michael kors handbags

skechers shoes

canada goose outlet

ferragamo outlet

north face outlet

cheap mlb jerseys china

adidas nmd

michael kors outlet clearance

red bottoms shoes

polo ralph lauren outlet online

moncler jackets

coach canada

coach outlet

longchamp handbags

coach outlet online

michael kors outlet clearance

pandora jewelry

michael kors outlet

ugg boots on sale

oakley sunglasses

polo ralph lauren outlet

tory burch outlet online

mlb jerseys

adidas superstar

michael kors outlet

coach outlet

red bottoms

vans store

polo ralph lauren outlet online

timberland boots

canada goose

ralph lauren outlet

coach outlet

hermes birkin

uggs

jordan shoes

ugg outlet

oakley sunglasses sale

prada outlet

canada goose outlet

ugg australia

longchamp outlet online

coach outlet store

coach outlet store

coach factory outlet

moncler jackets

birkenstock

jordans

polo ralph lauren outlet online

christian louboutin outlet

coach outlet

canada goose jackets uk

moncler outlet

cheap ray ban sunglasses

yeezy boost 350

canada goose jackets

fred perry

fitflops sale clearance

coach factory outlet

mulberry bags

adidas yeezy

uggs canada

adidas originals

birkenstock sandals

ugg boots canada

coach outlet store

oakley sunglasses

yeezy boost

ugg boots

ugg ustralia

nike store

cheap ray bans

uggs

canada goose outlet

michael kors handbags

fitflops sale clearance

cheap mlb jerseys

michael kors

north face jackets

prada handbags

michael kors outlet

coach outlet

adidas outlet

yeezy boost

adidas nmd

coach outlet

ugg boots

hermes handbags

gucci outlet

doudoune moncler

birkenstock shoes

nike outlet store

yeezy 350 boost

canada goose jackets

pandora charms

pandora jewelry

mcm handbags

ugg outlet

tory burch outlet store

coach factorty outlet

vans shoes

cheap mlb jerseys

adidas yeezy

valentino shoes outlet

canada goose jackets

salvatore ferragamo shoes

ugg outlet

coach factory outlet

canada goose uk

ugg boots

moncler jackets

coach factory outlet

michael kors

adidas yeezy boost

supra shoes

kate spade bags

rolex watches

coach outlet

adidas nmd

ralph lauren outlet online

pandora charms sale

canada goose outlet

cheap jordans

adidas yeezy boost

cheap nike air max

pandora jewelry

hermes handbags

jordan retro

ralph lauren uk

ralph lauren uk

michael kors outlet

nba jerseys

supreme clothing

canada goose outlet

reebok shoes

nmd adidas

ugg boots

ralph lauren

timberland boots

yeezy boost

jordans

coach outlet

canada goose outlet

ralph lauren outlet

moncler jackets

michael kors outlet clearance

canada goose outlet

cheap jordans

pandora jewelry

converse outlet store

adidas outlet

pandora charms

pandora charms

ralph lauren outlet

burberry outlet store

cheap jordans

nike air max

nike air max

pandora charms

north face jackets

air jordans

coach factory outlet

harden vol 1

polo ralph lauren outlet

hermens bags

coach factorty outlet

nike zoom

michael kors handbags

oakley sunglasses

yeezy boost

canadian goose

coach outlet store

adidas campus

birkenstock shoes

michael kors outlet online

canada goose outlet

fred perry polo

louis vuitton outlet

coach outlet

canada goose outlet

michael kors factory outlet

birkenstock sandals

hermes handbags

coach factory outlet

coach factory outlet

uggs outlet

michael kors outlet

longchamp uk

michael kors outlet

pandora charms

coach outlet

louboutin shoes

cheap jordans

canada goose outlet

ferragamo shoes

michael kors outlet

pandora jewelry outlet

coach factory outlet

louis vuitton outlet

new balance outlet

ray ban sunglasses

nike shoes for men

fitflops sale clearance

burberry outlet

cheap uggs

adidas shoes

adidas yeezy

pandora outlet

coach outlet

coach factory outlet online

asics shoes

uggs outlet

nike air max outlet

coach outlet online

coach outlet

air jordan shoes

cheap ray ban sunglasses

oakley sunglasses

canada goose outlet

coach outlet store

adidas shoes

michael kors outlet online

supreme clothing

pandora outlet

coach outlet

canada goose sale

ray ban sunglasses

hermes bags

tory burch outlet

canada goose jackets

adidas shoes

ralph lauren

ray ban sunglasses discount

christian louboutin

jordan shoes

birkenstock sandals

moncler outlet

pandora outlet

ugg boots

canada goose sale

coach outlet

nike shoes

cheap oakley sunglasses

canada goose uk

ugg boots

mulberry handbags

nike outlet

michael kors outlet

pandora charms

canada goose outlet

kate spade outlet store

coach factory outlet

philipp plein shirt

air max 97

oakley sunglasses

birkenstock sandals

coach outlet store online

moncler outlet

canada goose outlet

cheap uggs

supra shoes

louis vuitton outlet store

michael kors uk

uggs outlet

mbt shoes

salvatore ferragamo

moncler outlet

jordan shoes

columbia sportswear

yeezy boost

nike outlet

pandora charms uk

canada goose uk

coach factory outlet

nfl jerseys wholesale

kate spade

longchamp handbags

mcm outlet

fitflops sale

hermes outlet

canada goose

red bottom shoes

pandora charms

ralph lauren outlet

canada goose jackets

kate spade handbags

nmd adidas

coach outlet

air jordans

converse shoes

pandora store

clb20180324

Adauga comentariu nou
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication