Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Marti, 15 octombrie 2019, 09:29 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Vanessa Redgrave joaca în România pentru 100.000 de euro
Marti, 04 martie 2008 Sursa: Gardianul Autor: Theodora Stoica
Recomanda:
Monden

Sci&Tech
Într-o perioada în care filmele românesti sunt realizate cu bugete infime, cineastii români au început sa dea viata unor pelicule care aduc actori de talie internationala si bugete pe masura. Dupa pelicula lui Nae Caranfil „Restul e tacere“, cu un buget de 2,4 milioane de euro, regizorul Adrian Popovici pregateste un film de peste 3 milioane de euro, cu o distributie din care face parte si Vanessa Redgrave, prezenta recent în „Atonement“.

Filmul, numit initial „Povestea unui secol“, spune povestea de dragoste dintre Eva si un spion american, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Vanessa Redgrave o interpreteaza pe Eva la batrânete, iar actrita Amy Hayes va da viata personajului principal în tinerete. Din distributie mai fac parte Vincent Regan („300“), Patrick Bergin („În pat cu dusmanul“), Michael Ironside („Top gun“), Dustin Milligan („The Butterfly Effect 2“) si debutanta Emily Hamilton. Nu au fost uitati nici actori român, regizorul alegandu-i pe Maia Morgenstern sau Claudiu Bleont. Proiectul beneficiaza si de o finantare de 6,5 milioane de lei de la CNC, iar bugetul, stabilit la 3 milioane de euro, a fost deja depasit. Pelicula se afla acum în postproductie, iar regizorul spera ca va avea premiera în primavara lui 2009. Filmarile au inceput in septembrie si, timp de 60 de zile, s-a filmat la Bucuresti, Busteni sau Caciulati. Au mai ramas totusi trei zile de filmare, în care vor fi realizate secventele cu Vanessa Redgrave, pentru care actrita va primi un onorariu de aproximativ 100.000 de euro. Popovici ne-a spus ca „desi si-a dat acordul, a revenit cu solicitarea ca filmarile sa fie amânate din cauza faptului ca era extrem de obosita dupa turneul de promovare a filmului «Atonement»“. „Sunt convins ca va fi o mare experienta pentru mine“, a adaugat regizorul. Cele trei zile de filmare vor avea loc în perioada martie-aprilie.

- Care este scena dumneavoastra preferata si care a fost cea mai grea?

- Am multe scene preferate, pentru ca iubesc enorm acest film. Nu pot sa aleg. Poate scena între cele doua surori, poate scena când Eva îl cauta pe Tudor. Cat despre scene grele, au fost multe! Grele datorita faptului ca noi nu putem strânge o echipa pentru asemenea actori, si grele pentru ca nu avem specialisti. Am avut „bombardamente“, împuscaturi. De exemplu, eu lucrez anumite scene, în montaj, cu un american. Ai nostri reusesc sa faca efecte pentru reclame, dar pentru film, mai trebuie sa treaca multi ani.

- Ce-i diferentiaza pe actorii straini de cei români?

- Exista o diferenta între ei, sau, mai bine zis, între actorii români care au jucat în filme straine si actorii straini, pe de o parte, si actorii români care nu au reusit sa treaca granita, pe de alta parte. Chiar daca actorii români sunt foarte buni, filmul însa cere altceva. Actorilor straini nu trebuie sa le dai multe indicatii! Simt filmul si camera. Mai mult, au idei si chiar idei bune! De exemplu, Michael Ironside m-a ajutat enorm. Si-a început cariera în film ca scenarist si, ca urmare, mi-a dat extrem de multe idei. Amy, desi la primul rol, a fost uimitoare. Bergin, tocmai ce am revazut „În pat cu diavolul“. Experienta acumulata este enorma.

- Este un film cu un buget mare. La ce sa ne asteptam, ca decoruri, costume?

- Da, este un film de buget mare. Poate cel mai scump film românesc realizat dupa ‘90. Decorurile sunt frumoase, costumele la fel, dar bugetul rezulta si din contractele actorilor. Este singurul film românesc, din câte stiu, care a reusit sa capaciteze atâtia actori straini. Trebuie sa tinem cont ca nu este un film realizat în coproductie!

- Ce gen de film este? Carui public i se adreseaza?

- Este un film de dragoste, dar si cu putina actiune, doar vorbim si de razboi. Daca vreti, este chiar un „Atonement“ românesc. Am vazut acest film dupa ce am filmat si am ramas uimit de asemanare. Cred ca se adreseaza publicului larg, indiferent de vârsta, si în special doamnelor. Filmul are poveste, imagine frumoasa, dragoste, actiune.

- Ati depasit pâna acum bugetul stabilit?

- Da, si nu îmi este rusine de acest lucru. În industria cinematografica mondiala se mai întâmpla. Nu se întåmpla la noi, la filmele românesti, cu actori români si cu sistemul, de altfel foarte bun, instituit de noua lege a cinematografiei. Cred ca suntem singurii în situatia de a face un promo pentru prevânzare. Nu avem înca o cultura a ceea ce înseamna adevarata industrie de film.

- Ce planuri aveti cu el? Un Palme d’Or sau Oscar?

- Sa dea Dumnezeu sa îl termin asa cum l-am gândit. Cred ca este un film si pentru Cannes, si pentru Oscar, dar si pentru public, ceea ce în România se uita.

Popovici a debutat cu pelicula „Vlad Nemuritorul“ (2002), iar cel de-al doilea film al sau, „Un acoperis deasupra capului“, va avea premiera pe 14 martie, desi productia este gata din 2006. Popovici spune ca a vrut sa beneficieze de finantare pentru promovare asigurata de SRTv si SRR, de care beneficiaza filmele realizate cu sprijin de la CNC. „Din pacate, desi legea a fost aprobata în 2006, abia în 2008 putem beneficia de aceste prevederi“, a explicat regizorul.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Gardianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication