Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Sambata, 20 iulie 2019, 16:33 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Titan Mar-ul lui Videanu, "sursa zero" a bordurilor din Bucuresti
Luni, 04 februarie 2008 Sursa: Autor: Sorin Manea
Recomanda:
Politice

Sci&Tech
Firma primarului general nu vinde direct, ci aprovizioneaza cu borduri de andezit societatile care intretin strazile Capitalei.
Ani la rand, primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, a negat cu vehementa ca bordurile din andezit, „plantate“ in ultimii ani de firmele care intretin strazile Capitalei, provin de la firma sa. SFin a cautat „sursa zero“, furnizorul primar al celebrelor borduri din Bucuresti, si este gata sa puna in albumul edilului - alaturi de colectia in care pozeaza ca „victima a campaniilor de presa“ - si imaginea depozitului de borduri din incinta societatii Titan Mar, din Calea 13 Septembrie. Aici se regasesc borduri din andezit, „surori gemene“ cu cele amplasate in ultimii ani pe strazile Bucurestiului. Primarul nu se incurca cu borduri de ciment care costa maximum 10 euro, ci livreaza doar borduri de andezit cu preturi intre 40 si 50 euro.

Halaicu a inventat „borduriada“, PD a desavårsit-o
Afacerile cu borduri au trecut prin mai multe etape in ultimii 10 ani. Primul care a brevetat noua afacere de scoatere a bordurilor de granit si bazalt, prelucrarea acestora si refolosirea in alte scopuri ornamentale a fost primarul Crin Halaicu. Traian Basescu a continuat operatiunea de scoatere a bordurilor de roca si inlocuirea cu replici din ciment, dar de proasta calitate. Ideea nu a fost pe placul primarului Videanu, care a propus folosirea de materiale rezistente, in dauna celor din ciment. Asa s-a ajuns la montarea bordurilor din andezit pe strazile Capitalei. Cum in Romania capacitatea de productie este insuficienta fata de cerere, iar importul nu e o solutie avantajoasa, firma lui Adriean Videanu, Titan Mar, a contribuit din plin la bunastarea locuitorilor Bucurestiului prin livrarea de borduri din andezit.

Tehnologica Radion a luat borduri de la Videanu
Calvarul schimbarii bordurilor a ajuns insa in etapa in care pana si constructorii recunosc ca se aprovizioneaza inclusiv de la Titan Mar, chiar daca Adriean Videanu s-a ferit sa explice implicarea sa in aparitia bordurilor din andezit si a comunicat contrariul prin comunicate de presa ambigue. Pentru cei care nu cred decat ceea ce vad, o „ex-cursie“ la sediul din Bucuresti al societatii patronate de Videanu ar putea lamuri situatia: in curte sunt si acum stive de borduri din andezit, aruncate in fata societatii ChemTraders, din in-cinta ingradita a Titan Mar.
Firmele ce lucreaza de zor la bordurile Bucurestiului spun cu jumatate de gura ca folosesc borduri de la firma lui Videanu, dar subliniaza ca nu au fost obligate de nimeni sa faca asta; in alegerea furnizorului au contat, vezi bine, doar termenele de executie si pretul redus.
„Eu, ca reprezentant al serviciului de aprovizionare al firmei Tehnologica Radion, raspund in fata unor foruri superioare in programul ISO. Prezint
5 oferte care stau in picioare, imi sunt aprobate de conducere, iar apoi trebuie sa le achizitionez. Serviciul Tehnic din primarie imi certifica materialul dinainte sa-l cumpar... ca nu-l cumpar si apoi ma uit la el... Sunt valori foarte mari. Proiectarea vine de sus, n-o facem cum vrem noi“, a declarat, pentru SFin, Vasile Fodor, director de aprovizionare la Tehnologica Radion. Aceasta este una dintre firmele care au obtinut, in ultimii ani, mai multe contracte de refacere a unor artere din Capitala.
„Bordura pe care o punem pe Nicolae Titulescu, concret... nu este de la domnul Videanu. Ce va pot spune eu este ca am luat pe alte lucrari borduri si de la domnul Videanu, in functie de capacitatile de productie. Se fac pe la Ruschita si Baia Mare borduri din andezit... In functie de pret si de calitate se aleg posibilii furnizori. Sunt contracte clare, perioade de furnizare... Trebuie sa ne incadram in termene. Pe mine nu m-a fortat Videanu sa iau bordura de la el sau din alta parte. Eu trebuie sa-mi fac lucrarea in termen. Cred ca am dat 100 de telefoane dupa bordura, in varianta asta, in momentul in care era criza, cand a fost bubuiala aia de acum un an-doi. Era un volum imens si au fost mari probleme pentru avizari. Nu-ti da nimeni voie sa iei o bordura si s-o pui. Trebuie mers la proiectari, la probe tehnice. Dureaza 30 de zile probele tehnice. Dupa care dai unda verde, apoi faci teste din nou. Noi, ca firma de constructii, doar le cumparam. Va dati seama ca nu le putem face chiar pe toate. Am luat si... si. Atat de la Titan Mar, cat si de la distribuitori. V-am spus: in variantele in care noi am putut face fata pe o lucrare nu am luat..., dar cand n-am facut fata n-am avut incotro“, ne-a declarat directorul de aprovizionare de la Tehnologica Radion.
Titan Mar recunoaste ca nu are cum sa blocheze accesul propriilor borduri in proiectele primariei conduse de patronul Videanu. „Titan Mar vinde direct si prin distribuitori, iar relatiile comerciale cu distribuitorii nu prevad interdictii sau limitari privitoare la relatiile cu clientii (persoane fizice sau firme private). Activitatea lor se desfasoara respectand regulile concuren-tei intr-o piata libera. In schimb, Titan Mar, conform Hotararii AGA, din data de 27.05.2005. pct. 2, „nu are dreptul sa participe la licitatiile publice organizate de Primaria Municipiului Bucuresti“. In baza acestei decizii, in toata aceasta perioada, compania noastra nu a participat la nicio astfel de licitatie publica si nici nu a avut relatii comerciale directe cu societati aflate in subordinea Consiliului General al Primariei. Decizia AGA a fost luata tocmai pentru a elimina orice fel de conflicte de interese“, a precizat directorul general de la Titan Mar, Gheorghe Pogea.
Acesta nu exclude insa relatiile contractuale cu firmele aflate sub contract cu municipalitatea, lucru care s-a si intamplat de fapt.

Cine si cat a castigat din reabilitare
Lucrarile cu borduri au pompat sume considerabile in conturile societatilor care au castigat licitatiile organizate in anii anteriori cu Primaria Generala sau cu administratiile de sector. Cine sunt cei care „foreaza“ strazile Bucurestiului si „planteaza“ bordurile noi? EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL are contract de 80.996.560 lei, DELTA ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII SI MONTAJ 93 SRL are de incasat 54.967.378 lei, EUROVIA CONSTRUCT INTERNATIONAL SA - 63.396.212 lei, HAN GROUP SA - 68.898.658 lei, TEHNOLOGICA RADIONSRL - 65.601.920 lei si austriecii de la STRABAG SRL - 48.287.819 lei. Peste aceste lucrari mai sunt si alte proiecte aflate in lucru, care s-au licitat in 2007, cu termen de finalizare 2008 sau 2009, a caror suma nu este deloc neglijabila. Spre exemplu, Tehnologica Radion a castigat in noiembrie un nou contract in valoare de 29 milioane lei, impreuna cu Via Proiect SRL, pentru obiectivul „Calea Mosilor-Terminal Sf. Vineri“. Alte doua firme din pachetul primariei au luat potul cel mare si la obiectivul „Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti“, care a fost castigat de asocierea JV BÖGL - ASTALDI - EUROCONSTRUCT - TEHNOLOGICA - PROIECT BUCURESTI. Suma totala a acestui proiect este de 579.851.193 lei. Si asta nu e tot.
Contactati de SFin pentru o discutie pe tema bordurilor, constructorii se feresc de subiect „ca dracu’ de tamaie“. Directorul de la Eurovia Construct, Valerian Radulescu, a amanat in nenumarate randuri orice discutie pe aceasta tema. Telefoanele se inchid automat cand vine vorba despre astfel de lucrari si la Delta ACM 93. Contractele cele mai grase ale societatilor de constructii consacrate in „borduriada“ au aratat bine in anii trecuti, dar noul an pare sa promita ca e loc de... mult mai bine. Numai din executie si intretinere postgarantie, firmele consacrate incaseaza aproape 400 milioane lei in perioada 2005-2010.

Bordurile: 27 milioane euro in 2008
Pentru anul in curs, specialistii estimeaza ca bordurile vor inghiti peste 90 milioane lei (circa 27 milioane euro), suma ce rezulta din procentul de 10-15% aferent lucrarilor de intretinere.
La nivelul sectorului 1, activitatile de intretinere sunt estimate la 96 milioane lei, in timp ce la sectorul 2 estimarile sunt de 66,4 milioane lei. In medie, rezulta 85 milioane pentru fiecare sector, numai pentru intretinere. Pentru toate sectoarele, asta inseamna 486 milioane, la care adaugam si sumele aferente societatilor care fac intretinerea multianuala sub contract cu Primaria Generala, care se ridica la 150 milioane lei. Astfel, rezulta un buget minim de 636 milioane lei, fara a lua in calcul investitiile necesare mult mediatizatelor strapungeri, care implica si... multe borduri. „Este necesar sa se intervina si asupra bordurii atunci cand se fac lucrari de reabilitare, pentru a se asigura suprainaltarea carosabilului“, explica reprezentantii Primariei Sectorului 2. „Sumele aferente proiectelor de intretinere sau reabilitare a drumurilor sunt, conform propunerii bugetare pentru 2008, de 66.470.000 lei pentru 50 strazi. Ponderea financiara a lucrarilor de schimbare a bordurilor vechi cu altele noi, raportata la costul total al lucrarii de modernizare a sistemului rutier, este de circa 10%. Lungimea aproximativa a bordurilor ce se vor înlocui în cadrul modernizarii sistemelor rutiere pentru cele 50 strazi este de 23.050 ml. Bordurile noi vor fi fabricate din beton ciment C 18/22,5 cu dimensiuni de 20x25x50“, explica Mircea Francu, sef la ADP sector 2.

Bordurile din China? Un banc prost!
La ora actuala se pot numara pe degete strazile care mai au borduri din bazalt, granit sau andezit. In vreme ce in ultimii 10 ani au fost scoase si instrainate aceste borduri, in locul lor au aparut variante noi din ciment. O astfel de bordura, cu dimensiuni clasice, costa 33 lei. Un exemplar similar, dar din andezit, costa mai bine de 150 lei. Cei mai mari jucatori pe piata bordurilor sunt Elpreco Craiova (borduri de ciment) si Titan Mar (borduri de andezit).
Pentru a risipi alte confuzii, specialistii in domeniu afirma ca nicio bordura nu este adusa din China, deoarece importul acestora nu e profitabil, chiar daca furnizorii de pe piata romaneasca nu au putut acoperi lucrarile din ultimii ani. Societatile care prelucreaza blocuri de andezit in borduri de tipul celor montate in Bucuresti sustin ca este greu de crezut ca bordurile chinezesti ajung in Romania. „Noi nu am lucrat pentru zona Bucuresti deoarece se cer cantitati foarte mari pe care nu le putem acoperi. Am lucrat mai mult pentru zona Ardealului. Cele din Bucuresti va spun eu ca sunt si de la Marmosim (societate apartinand grupului Titan Mar - n.r.). Nici vorba de China! Nu se aduc de acolo. Cine ar fi nebun sa plateasca 4.000 euro pentru un container? Care ar mai fi castigul? La placaje de 2, 3, 4 cm se mai fac importuri din China, unde pretul este intre 5 si 7 euro/mp si se vand usor. Dar bordurile se vand greu si mai costa si mult. Nu cred sa aduca cineva“, explica George Dinca, managerul unei societati care prelucreaza produse din andezit.
„Sunt vorbe si interese... Va asigur ca nu aduce nimeni borduri din China“, a punctat si Vasile Fodor, angajatul Tehnologica Radion.

Primaria Generala arunca pisica la sectoare
Potrivit specialistilor contactati de SFin, lucrarile de modernizare sau de reabilitare a infrastructurii si suprastructurii rutiere vor continua in anii urmatori. Ca de fiecare data cand vine vorba despre „tartorii“ afacerii cu borduri, primarii de sector si primarul general isi arunca pisica unul altuia. Cu toate acestea, pe langa zecile de milioane de euro care se cimenteaza la marginea strazilor, primarii au mai multe lucruri in comun decat pare la prima vedere. Dincolo de discursurile din media, care sugereaza o oarecare rivalitate, Primaria Generala si cele de sector impart „cascavalul“ acelorasi societati de mai bine de trei ani. Viceprimarul Razvan Murgeanu il apara pe seful sau: „Eu nu mai am nicio treaba acum cu segmentul asta al strazilor, de care m-am ocupat atatia ani... Acum se ocupa Grigore Ioan Popa (celalalt viceprimar - n.r.) si Gheorghe Udriste (directorul Directiei transporturi, drumuri si sistematizare - n.r.). Dar pot sa spun sigur ca Videanu nu are nicio vina in ecuatia asta. Pot spune ca, in procent de 76%, primariile de sector schimba bordurile, noi am refolosit cat s-a putut. Raspunsul este la primariile de sector. Cu atat mai mult in acest an, nu cred ca vor fi bani pentru a incepe lucrari de investitii noi care sa cuprinda si schimbari masive de borduri“, arata viceprimarul Razvan Murgeanu, care zice ca nu stie nimic despre achizitia de borduri din andezit pe unele bulevarde din Bucuresti.

Citeste tot articolul in Saptamana Financiara.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication