Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Luni, 14 octombrie 2019, 04:53 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Protocol. Ministrul Cristian David risca sa se aleaga cu o plângere penala la Parchet
Marti, 04 decembrie 2007 Sursa: Gardianul Autor: Ion Alexandru, Eduard Pascu
Recomanda:
Politice

Externe
Ministrul de interne, Cristian David, risca sa se aleaga cu o plângere penala la DNA din partea actualului director al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MIRA. La inceputul lunii noiembrie, ministrul David a semnat, alaturi de presedintele AID România, Alexandru Cumpanasu, un protocol de colaborare intre MIRA si acest organism non-guvernamental, prin care ministerul se obliga sa puna la dispozitia Centrului National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI) spatii de lucru, calculatoare, imprimante, internet, telefonie fixa si mobila, un autoturism si combustibil, precum si postarea pe paginile WEB ale MIRA a stirilor privind activitatea Centrului. Toate aceste bunuri si servicii sunt asigurate de catre minister din resurse proprii. Amintim ca, la mijlocul acestui an, seful DGA, procurorul Irinel Paun, a formulat doua plângeri penale impotriva predecesorului sau la conducerea Directiei, Marian Sintion, si impotriva presedintelui AID România, Alexandru Cumpanasu, pe motiv ca primul a pus la dispozitia Centrului bunuri si servicii similare, dar intr-o pondere mult mai putin semnificativa, iar Cumpanasu este acuzat ca le-a primit. Pl
ângerea se afla si la aceasta ora in cercetari la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La sfârsitul lunii septembrie a anului 2006, ministrul de atunci al internelor, Vasile Blaga, a aprobat un referat inaintat de catre fostul director al Directiei Gnerale Anticoruptie, procurorul Marian Sintion, referitor la incheierea unui protocol de colaborare intre MIRA, prin DGA, si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID-România). La 2 octombrie 2006, intre cele doua institutii s-a incheiat parteneriatul cu pricina, luând astfel fiinta Centrul National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), organism ce are rolul de a atrage societatea civila in activitatile de prevenire a faptelor de coruptie desfasurate conform legii de catre DGA.

Obligatiile Ministerului de Interne, stipulate in Protocol
In baza acestui protocol, MIRA, prin DGA, avea ca “atributii si obligatii”, printre altele, sa puna la dispozitia CNVI, in limita disponibilului si a resurselor atrase pentru aceasta activitate, elementele de logistica necesare desfasurarii activitatii, urmând ca DGA sa intreprinda demersurile necesare pentru a pune la dispozitia Centrului a spatiilor necesare pentru desfasurarea activitatii atât in Bucuresti, cât si la nivel teritorial. Potrivit protocolului, “spatiile ce vor fi puse la dispozitia CNVI vor fi utilizate de catre personalul Centrului, exclusiv pentru exercitarea atributiilor stabilite in prezentul protocol”.

Acuzatii legate de calculatoare, spatii si benzina
La momentul incheierii acestui document, la conducerea DGA se afla procurorul Marian Sintion, cel care, la 6 martie 2007, a demisionat din functie, invocând presiuni exercitate asupra activitatii DGA de la nivelul conducerii ministerului. In martie, conducerea DGA a fost preluata de un alt procuro, respective de Irinel Paun, cel care a detinut pâna atunci functia de procuror-sef al Sectiei I din DNA. In luna iunie, Irinel Paun a inaintat Parchetului General o plângere penala impotriva lui Marian Sintion si a presedintelui AID România, Alexandru Cumpanasu. Pe primul il acuza ca, in calitatea pe care a avut-o ca sef al DGA, a luat in mod nelegal hotarârea de a aloca CNVI patru birouri situate in sediul MIRA din strada Mihai Voda, sediu aflat la acest moment in administrarea Inspectoratului General al Politiei Române. In plângere, se mai arata faptul ca, abuziv, CNVI a beneficiat de mobilier si de echipamente informatice (14 birouri din lemn, 23 de scaune, 8 imprimante, 10 calculatoare si 30 mp de mocheta). Plângerea mai contine si referiri la utilizarea unui autoturism al MIRA, folosit de catre CNVI, fostului director al DGA fiindu-i imputata suma de 196,2 RON, reprezentând cheltuielile de combustibil.

Seful DGA a cerut DNA sa preia dosarul
Câteva zile mai târziu, Irinel Paun revine cu o completare la respectiva plângere si, invocând art. 13 alin. (2) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, spune ca “infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, contra intereselor persoanelor sau prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut penrtu sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”. Astfel, considera Irinel Paun, “procurorul Marian Sintion, in calitate de director al DGA, prin savârsirea faptelor relatate in plângerea penala, a obtinut un avantaj patrimonial in beneficial AID, reprezentata de Alexandru Cumpanasu, si de coniventa cu acesta”. “Avantajele de ordin patrimonial si nepatrimonial la care am facut referire constituie, in acelasi timp, prejudiciu adus patrimoniului IGPR si DGA”, se mai arata in respective completare la plângerea penala. Mai mult, Paun cere procurorului general declinarea competentei de solutionare a cauzei catre DNA.

«Coruptii» de lânga ministrul de interne
Dosarul se afla inca in lucru la Parchet. Acuzatiile aduse de actualul director al DGA fostului sef al acestei institutii, care, intre timp, a ocupat functia de consilier al ministrului de interne Cristian David, au generat o stare conflictuala la nivelul MIRA. Pe de o parte, Sintion era consilier-expert pe problematica combaterii faptelor de coruptie in rândurile aparatului propriu al MIRA, in timp ce cea de-a doua persoana acuzata este presedintele unui organism non-guvernamental care deruleaza, in parteneriat cu MIRA, un program ce vizeaza, de asemenea, lupta impotriva coruptiei. Culmea, acuzatiile aduse erau tocmai de coruptie, in sensul ca Sintion, abuziv, i-ar fi pus la dispozitia lui Cumpanasu sediul si logistica, iar acesta din urma ar fi beneficiat ilegal de aceste bunuri.

David a dat CNVI aceleasi beneficii. Ce zice Paun?
Toate bune si frumoase. Numai ca, paradoxal, la data de 5 noiembrie 2007, ministrul Cristian David si “coruptul” Alexandru Cumpanasu se intâlnesc si incheie un alt protocol care reglementeaza, de asemenea, activitatea Centrului National de Voluntariat pentru Integritate. Paradoxul consta in stipularea, la capitolul “Atributiile si Obligatiile partilor”, la art. 4, a faptului ca, “in cadrul cooperarii, MIRA executa urmatoarele: (…) c) pune la dispozitia Centrului National de Voluntariat pentru Integritate, in limita disponibilului si a resurselor atrase pentru aceasta activitate, elemente de logistica necesare desfasurarii activitatii. Astfel, din resurse proprii, MIRA pune la dispozitia CNVI o linie telefonica si o linie fax cu acces urban, interurban, retele mobile si internationale si aparatele telefonice aferente, 3 computere si 3 imprimante, in fiecare incapere, o linie internet care sa aiba capacitatea de a deservi toate statiile de lucru, echipament de mobilier necesar (scaune, birouri, fisete, alte echipamente etc.); un autoturism si combustibil necesar pentru diverse activitati desfasurate de Centru (autoturism ce va fi condus de catre un lucrator desemnat de MIRA); editarea si publicarea de materiale promotionale realizate de Centru pentru promovarea activitatii; intretinerea tuturor echipamentelor logistice, precum si depanarea acestora, atunci când este cazul”.

Mai mult, in noul protocol, MIRA se obliga sa puna la dispozitia CNVI materiale preventive, legislatie si alte documente, precum si sa posteze pe paginile WEB ale MIRA si ale structurilor din subordine a informatiilor despre Centru, a datelor de contact si a activitatilor desfasurate in cadrul Centrului si a colaborarii cu AID România. “MIRA intreprinde demersurile necesare pentru punerea la dispozitia Centrului National de Voluntariat pentru Integritate, in conditiile legii, a spatiilor necesare pentru desfasurarea activitatii atât in Municipiul Bucuresti, la sediul MIRA din strada Paul Greceanu nr. 38, sector 2 (hotelul MI – n.red), cât si la nivel teritorial. Astfel, MIRA asigura accesul personalului Centrului si al echipamentelor logistice si biroticii asigurate de Asociatia pentru Implementarea Democratiei in spatiile destinate obiectivelor Protocolului si dotarilor aferente. MIRA asigura, de asemenea, renovarea si intretinerea spatiilor, atunci când este cazul”, se mai arata in protocolul semnat, la inceputul lunii noiembrie, de ministrul Cristian David si de presedintele AID-România, Alexandru Cumpanasu.

Avem o plângere la Parchet. Cum procedam?
Tehnic, ne aflam astfel intr-o situatie mai mult decât neobisnuita. Elementele stipulate in protocol intra exact sub incidenta articolelor din legea penala invocate de catre procurorul Irinel Paun in plângerea inaintata Parchetului. Daca Marian Sintion, prin punerea la dispozitia CNVI, a unor dotari mult mai putin cantitative, a “obtinut pentru Cumpanasu un beneficiu patrimonial, de coniventa cu acesta”, rezulta cel putin ca si ministrul Cristian David se face vinovat de savârsirea acelorasi infractiuni, potrivit celor invocate, in luna iunie, de procurorul Irinel Paun. Se pune, asadar, intrebarea: “Va face Irinel Paun plângere penala si impotriva ministrului de interne Cristian David pentru abuz in serviciu contra intereselor publice?” Daca nu, atunci inseamna ca plângerea inaintata Parchetului impotriva “gruparii” Sintion-Cumpanasu nu are obiect.

Conducerea MIRA sustine ca cele doua situatii seamana, dar sunt totusi diferite
Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, ne-a prezentat, prin intermediul purtatorului sau de cuvânt, subcomisar Marius Tache, punctul sau de vedere vizavi de aceasta problema. Astfel, ministrul considera ca situatiile prezentate de noi, cu privire la cele doua protocoale, sunt diferite. Daca, in cazul protocolului intocmit intre Directia Generala Anticoruptie (DGA) si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), din toamna anului 2006, functionarea Centrului National de Voluntariat pentru Integritate tinea de intocmirea unor norme metodologice de punerea in aplicare a protocolului, in cazul noului protocol, incheiat la inceputul lunii noiembrie 2007, normele de aplicare sunt deja incluse in continutul acestuia. “Functionarea Centrului fara includerea normelor a fost obiectata de catre seful DGA, Irinel Paun. Acesta a adoptat, la câteva luni de la preluarea functiei, un pachet de norme care mai mult ar fi blocat activitatea Centrului. Din acest motiv, am considerat ca implementarea unui nou protocol este mult mai nimerita”, a mai precizat sursa citata.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Gardianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication