Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Sambata, 20 aprilie 2019, 06:15 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Stolnici, spion la Europa Libera: dovada
Marti, 04 decembrie 2007 Sursa: Cotidianul Autor: Mirela Corlatan
Recomanda:
Politice

Externe
Cotidianul va prezinta nota prin care sursa „Laurentiu“, deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, a furnizat Securitatii planul casei jurnalistului Vlad Georgescu, de la Europa Libera.

Acum o saptamina, Stolnici a negat ca l-a vizitat acasa pe Vlad Georgescu
Documentul provine din arhiva SRI, reprezentind o nota informativa a sursei „Laurentiu“, data pe 31 octombrie 1984, in casa conspirativa „Filiti“ din Bucuresti, prin care acesta a furnizat atit schita casei lui Vlad Georgescu, cit si o descriere detaliata a ei si o relatare a discutiei pe care o avusese la München cu jurnalistul. Nota informativa, care astazi se afla in arhiva CNSAS, in dosarele operatiunilor „Melita“ si „Eterul“, demonstreaza ca seniorul liberal a mintit in urma cu o saptamina, cind a declarat pentru Cotidianul ca nu a fost niciodata in casa lui Vlad Georgescu si ca Securitatea nu i-a cerut niciodata sa faca schita casei cuiva. Sursa „Laurentiu“ a fost deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, dupa ce informatia a fost prezentata in premiera de Cotidianul inca din luna aprilie. Saptamina trecuta, academi-cianul a recunoscut ca folosea acest nume de cod in perioada anilor ’80, iar detaliile din aceasta nota, dar si dintr-o alta referitoare la intelectualii romani stabiliti la Paris, arata fara dubiu ca „Laurentiu“ este chiar el.

In nota informativa in care prezinta schita casei lui Vlad Georgescu, „Laurentiu“ arata ca intilnirea cu Vlad Georgescu, pe atunci directorul Europei Libere, s-a produs prin intermediul uneia dintre angajatele postului de radio, Anca Tyllo. „Vlad Georgescu stia cu o zi inainte de sosirea sursei, caci intilnise la serviciu pe Anca Tyllo care l-a informat de vizita la München, a doua zi, a sursei. Anca Tyllo mentioneaza ca a reactionat imediat cu bucurie si replica lui a fost: «Vai, ce bine ca vin, sper sa-l vad si eu. Dar crezi ca o sa vrea sa ma vada?»“, nota colonelul de Securitate Gheorghe Raduca din ceea ce ii raporta „Laurentiu“. Despre Anca Tyllo, Constantin Balaceanu-Stolnici a declarat saptamina trecuta ca o stia, ca si pe Vlad Georgescu, din Bucuresti, era prietena cu sotia sa si, citeodata, era chiar gazda sa la München. Invitat impreuna cu sotia si cu Anca Tyllo „la un drink“ acasa la Vlad Georgescu, „Laurentiu“ a mers pina la urma singur in vizita la jurnalist, retinind numeroase detalii si facind o multime de observatii. „Masina lui Vlad Georgescu este un BMW care reflecta standardul ridicat al nivelului sau de trai. Locuinta sa se gaseste intr-un cartier rezidential modern din estul orasului, intr-un bloc cu aspect relativ luxos“, nota „Laurentiu“. Desi gazda nu l-a dus intr-un „tur“ al apartamentului, vizitatorul a incercat sa retina tot: pozitionarea camerelor, pozitionarea obiectelor de mobilier in living, unde a avut loc discutia, precum si dialogul cu jurnalistul. „In dreapta nisei, dincolo de usa antreului, se afla o usa care se deschidea in camera copilului. Fara a fi sigura, sursa isi aminteste ca in stinga nisei se afla o alta usa (care, probabil, ducea in dormitorul gazdelor)“, spunea „Laurentiu“ ofiterului de Securitate, desenind o schita a casei lui Vlad Georgescu, asa cum si-o amintea.

„La intrare, sursa a fost intimpinata de sotia lui Vlad Georgescu. Inainte de a incepe discutia raportata, sursei i-a fost prezentat copilul. In timpul discutiilor, in nisa nu era nimeni si nici in portiunea vizibila a livingroom-ului nu se vedea nimeni.

Sotia lui Vlad Georgescu putea fi in A sau in B“, mai puncta „Laurentiu“, relatind apoi discutia cu Vlad Georgescu. Pe linga discutiile despre cunostintele comune, cum ar fi prima sotie a lui Vlad Georgescu, Alexandrina Racovita, vizitatorul a incercat sa afle si modul in care ajungeau la Europa Libera scrisorile din Romania, in conditiile interceptarii corespondentei de catre Securitate. „A specificat ca majoritatea scrisorilor ii vin din Belgrad si apoi din Budapesta. Faptul ca-i sosesc scrisori neoprite si-l explica prin aceea ca adresa fiind exprimata prin numarul casutei postale, corespondenta este oarecum protejata de un anonimat relativ“, a raportat sursa la intilnirea conspirativa.

Sotia lui Vlad Georgescu, Mary Georgescu, care locuieste si astazi in München, a confirmat ca nota informativa, pe care i-a prezentat-o Cotidianul, vizeaza o intilnire a sotului sau cu Constantin Balaceanu-Stolnici. „Nu am nici o indoiala. Nu-mi mai aduc aminte cu claritate figura sa, dar sotul meu vorbea adesea despre el si imi aduc aminte de aceasta vizita, intrucit trebuia ca domnul Balaceanu-Stolnici sa vina in vizita cu sotia si cu inca cineva“, spune Mary Georgescu, care, dupa ce s-a salutat cu oaspetele, s-a retras in alta incapere. „Baiatul nostru, Tudor, era inca mic, si obisnuiam sa-l las pe Vlad sa vorbeasca in liniste atunci cind avea oaspeti“, explica sotia jurnalistului, precizind ca „Laurentiu“ a gresit citeva detalii in schita prezentata Securitatii. „Acolo unde credea el ca era «camera de copil» erau de fapt bucataria si o baie de serviciu, iar in locul «dormitorului B» era o terasa care iesea in gradina“. De asemenea, nu a stiut ca usa in dreptul careia pune semnul intrebarii ducea spre cele trei dormitoare si baie, iar fotoliul pe care a stat Vlad era de fapt o canapea. Structura de ansamblu a casei era insa cea din schita“, spune Mary Georgescu.
*
Dovada suplimentara

O alta nota informativa semnata „Laurentiu“, in urma unei vizite in Paris, arata clar cine era acesta. Nota cu pricina este data pe 9 noiembrie 1982, tot in casa conspi-rativa „Filiti“, dupa o vizita de o luna la Paris, unde a intilnit atit intelectuali romani, contestatari ai regimului de la Bucuresti, cit si francezi pe care „Laurentiu“ ii cunostea. Faptul ca sursa este Constantin Balaceanu-Stolnici este confirmata de mai multe detalii din documentul de sapte pagini. „Si la nivelul Academiei de Medicina (Franceze - n.r.) sursa s-a izbit de ostilitate partiala, motivata de suspiciunea ca orice om venit din Bucuresti poate fi un exponent al Securitatii romane“, relata „Laurentiu“. Medic de profesie, Constantin Balaceanu-Stolnici avea in 1982 o functie de conducere in Institutul de Geriatrie fondat de Ana Aslan si aspira sa fie primit in Academia Romana. Numele lui Radu Plessia, invocat de sursa in nota, indica si el aceeasi identitate a informatorului: Radu Plessia este fratele primului sot al Elisabetei Hagi-Moscu, sotia lui Balaceanu-Stolnici. Nevasta acestuia, Ileana (fiica a lui Henri Coanda), este cea care il gazduia in Paris, dupa cum sustin romani care in acea perioada locuiau in Paris si erau vizitati de Stolnici. De asemenea, in finalul notei, „Laurentiu“ vorbeste din nou de Anca Tyllo, secretara la Europa Libera, cea despre care chiar Stolnici a spus ca era prietena cu sotia sa. „Sursa nu a putut sa se deplaseze la München. Totusi, a avut o convorbire telefonica cu Anca Tyllo si alta cu G. Cioranescu“, noteaza acelasi colonel Gheorghe Raduca in nota informativa din 1982.

*
Istoricul inamic

Familia istoricului si jurnalistului a fost urmarita pas cu pas in Romania. Potrivit volumului dedicat de Mihai Pelin operatiunilor „Melita“ si „Eterul“, Vlad Georgescu ar fi semnat in 1963 un angajament cu Securitatea. Era un tinar istoric, angajat la Muzeul Romano-Rus. Desi a studiat ani multi in arhivele SRI, Pelin nu a gasit vreo dovada ca acel angajament s-ar fi concretizat. „In acea perioada nu eram cu Vlad, deci nu pot spune despre ce a fost vorba. Probabil era vorba despre acele declaratii pe care oricine intra in legatura cu strainii trebuia sa le dea, iar Vlad organiza congrese internationale de istorie in Romania“, spune Mary Georgescu. Pe la sfirsitul anilor ’70, consemneaza tot Pelin, Vlad Georgescu, cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene, era insa unul dintre inamicii principali ai Securitatii.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Cotidianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication