Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Marti, 21 ianuarie 2020, 09:53 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Adrian Nastase si-a uitat clientela in banii Sanatatii
Marti, 27 februarie 2007 Sursa: Cotidianul Autor: Razvan Mihai Vintilescu, Camelia Jula
Recomanda:
Politice

Externe
O licitatie de doua milioane E din sistemul sanitar a fost cistigata anul trecut de o firma din anturajul lui Adrian Nastase, pe un patent PSD.

Premierul Tariceanu a acuzat ieri ca in Sanatate se cheltuieste de doua ori mai mult decit in 2004, fara sa se simta efectele. „Cotidianul“ prezinta un caz din timpul acestei guvernari, cu obiceiuri din cea precedenta. Echiparea camerelor de urgenta cu sisteme de laborator a fost atribuita in 2006 firmei Novaintermed, dupa ce contracandidatii, cu oferte financiare mai bune, au fost eliminati pe motive tehnice. Cistigatori - fiul colonelului Cristian Bernevig, cel condamnat cu suspendare si apoi gratiat dupa ce a ucis cinci oameni, si sora fostului consilier al lui Adrian Nastase pe probleme de mediu.

O licitatie de doua milioane de euro a fost cistigata de o firma cu actionari din anturajul lui Adrian Nastase, dupa un patent exersat in guvernarea PSD: ceilalti competitori sint eliminati in preliminarii, iar firma ramine singura in faza ofertei financiare, astfel incit banii pe care ii solicita sa nu poata fi supusi competitiei.

Licitatia pentru echiparea camerelor de urgenta din spi-tale cu sisteme de laborator, derulata la sfirsitul anului trecut si finantata de Banca Mondiala in cooperare cu Ministerul Sanatatii, a fost cistigata de firma Novaintermed. Valoarea contractului: 1.900.000 de euro. Din punct de vedere financiar, oferta Novaintermed era pe locul al treilea, cu 800.000 de euro mai mare decit cea mai mica oferta depusa si cu aproape 300.000 de euro mai mare decit cea clasata pe locul al doilea.

In cadrul licitatiei, firmele care concurau cu Novaintermed au fost descalificate pe motiv ca produsele lor nu respecta exact specificatiile tehnice din caietul de sarcini, dupa cum ne-a comunicat Virginia Ciocoiu, reprezentant al Bancii Mondiale pe linga Ministerul Sanatatii.

„Dar noi nu avem de unde sa stim daca produsele lui Novaintermed au respectat sau nu normele impuse, pentru ca ele nu au fost cunoscute de concurenta. Ni s-a comunicat doar pretul. Cind am facut contestatie si am spus ca nu exista la ora actuala pe piata produse care sa respecte intru totul acele norme, ni s-a raspuns ca nu putem pune in discutie produsele prezentate de Novaintermed“, spune Roxana Voicila, director de vinzari la Top Diagnostics, firma de pe locul doi in topul ofertelor financiare. „Noi am respectat caietul de sarcini. Sint mult mai multe licitatii pe care le-am pierdut decit cele pe care le-am cistigat. Am avut si noi preturi mai mici decit altii si nu am cistigat“, comenteaza situatia Codrin Bernevig, unul dintre actionarii Novaintermed. Codrin Bernevig este fiul colonelului Cristian Bernevig, fostul sef al Directiei de Informatii Militare, condamnat pentru omor din culpa dupa ce a ucis cinci persoane, dar gratiat mai tirziu de presedintele Ion Iliescu.

Anturajul familiei Nastase

Un alt actionar al Novaintermed este Mariana Rocsin, sora lui Sever Rocsin, fostul consilier personal al lui Adrian Nastase pe probleme de mediu. Sever Rocsin este si un vechi prieten al lui Adrian Nastase: intr-o declaratie data la DNA in afacerea Zambaccian, acesta afirma ca il cunoaste pe Nastase de „aproximativ 30 de ani“. Sever Rocsin si sotia sa, Valentina, sint cei care, la rugamintea Danei Nastase, au depozitat o parte dintre containerele cu bunuri provenite din China si care acum constituie subiectul mitei de care este acuzat Adrian Nastase.

S-a mai intimplat si alta data

Dar antecedentele firmei Novaintermed in licitatiile din sistemul sanitar ar fi fost de natura sa trezeasca destule suspiciuni Ministerului Sanatatii. Este vorba despre o licitatie din 2003, in timpul guvernarii Nastase, care a avut ca scop achizitionarea a patru autolaboratoare pentru urgente epidemiologice si care a fost cistigata tot de Novaintermed.

La aceasta licitatie, firma Novaintermed a participat initial in tandem cu firma Orlando Telecom, subsidiara a firmei americane Orlando Systems. Orlando Telecom a pus la dispozitie planurile tehnice pentru realizarea acestor autolaboratoare, Novaintermed le-a preluat, dar dupa cistigarea licitatiei a mers pe cont propriu. „Noi le-am dat documentatia pentru a putea indeplini cerintele din caietul de sarcini, iar ei urmau sa cumpere masinile de la noi. Au cistigat licitatia, dar n-au mai cumparat nimic. Au folosit planurile noastre si au incercat sa fabrice masinile in alta parte. Normal ca nu au iesit exact cum ar fi trebuit“, spune Theo Bash, patronul firmei Orlando Telecom. In urma acestei licitatii, Orlando Telecom are procese in derulare cu Novaintermed si cu Ministerul Sanatatii. Macar ca parte in aceste procese, ministerul ar trebui sa stie masura in care firma isi respecta angajamentele din caietele de sarcini.

Masinile zac

Masinile, in valoare de 600 de mii de euro, au ajuns la institutele de sanatate publica din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj. La Bucuresti, autolaboratorul nu a fost inca inmatriculat. La Timisoara, el nu a fost folosit din motive tehnice. „Sarcina pe sasiu este mai mare cu citeva sute de kilograme si exista riscul ca la viteze de peste 70 de kilometri sa se rastoarne. Stiu ca a fost o licitatie, dar despre altceva era vorba sa fie livrat. Se vede dupa kilometraj ca nu am folosit autolaboratorul“, spune Emilian Popovici, directorul Institutului de Sanatate Publica din Timisoara. La Cluj, autolaboratorul a fost folosit, dar nemultumirile legate de el sint numeroase: „Este instabil. Nu este un secret ca avem rezerve sub aspectul calitatii dotarilor. Masina a fost modificata fata de proiectul initial, iar materialele de constructie sint mai slabe“, explica Molnár Géza, seful sectiei care foloseste autolaboratorul din Cluj. „Eu nu stiu ce anume isi doresc acesti directori. Masinile functioneaza, au trecut de RAR si au fost omologate pentru circulatie. Daca institutele au avut aceste probleme, de ce n-au sesizat si nu au cerut in perioada de garantie schimbarea produselor? Ori n-au fost probleme, ori n-a interesat pe nimeni chestia asta“, a spus in schimb Codrin Bernevig.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Cotidianul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication