Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Joi, 02 aprilie 2020, 20:04 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Ce n-a furat PSD fura gasca PNL!
Marti, 16 ianuarie 2007 Sursa: Evenimentul Zilei Autor: Emilia Sercan
Recomanda:
Politice

Externe
Afaceristul Razvan Petrovici, omul de casa al PNL, a pus mana, cu ajutorul unor casute postale din Cipru, pe complexul Moara Vlasiei si pe un teren in Bulevardul Expozitiei.

Doua firme off-shore detinute din umbra de afaceristul Razvan Petrovici au obtinut de la RAAPPS controlul asupra complexului Moara Vlasiei, situat in zona Snagov, si a unui teren in Bulevardul Expozitiei din Capitala.

Valoarea terenurilor vizate este uriasa, de 339 de milioane de euro. Manevra a fost consfintita in ultima jumatate de an de conducerea liberala a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si de cea a Secretariatului General al Guvernului.

Ferma de vaci de sute de milioane de euro

Complexul Moara Vlasiei. 459 de hectare de teren pe care se afla cladiri, spatii de productie-depozitare si teren arabil, situate intr-o zona imobiliara extrem de vanata: Snagov. PSD-ul ochise terenul in 2003 pentru a face pe el "Dracula Park", insa proiectul a fost ingropat.

La un pret mediu de 50 de euro pe metrul patrat, valoarea terenului ajunge la 230 de milioane de euro, fara a mai socoti si constructiile de pe el.

La sfarsitul lui 2006, RAAPPS-ul condus de liberalul Adrian Dumitru decide incheierea unui contract de asociere in participatiune cu firma Dacia Companie de Investitii SRL.

Obiectul asocierii: exploatarea in comun a unei ferme de vaci. Institutia ocoleste in mod fatis o licitatie publica. Contractul a fost semnat de Secretariatul General al Guvernului, condus de liberalul Radu Stroe.

Aici intervin mai multe coincidente demne de luat in seama. Seful RAAPPS este fostul angajat al lui Razvan Petrovici, afacerist conectat la zona de interese a PNL, dar si la cea a PSD, prieten cu fiul fostului presedinte Emil Constantinescu si nasit de Virgil Magureanu.

Primul off-shore

Societatea care a primit "pomana" este Dacia Companie de Investitii SRL. Firma este controlata de un off-shore din Cipru, Aglaos Trading Limited, si este administrata de Monica Zisu, angajata de incredere a lui Petrovici.

Aceasta este sotia lui Ionut Elie Zisu, unul dintre oamenii de incredere ai afaceristului, fost administrator al GFS Duty Free. Zisu este acum director general al Rami Dacia, fabrica de diamante sintetice infiintata de Securitate pentru Nicolae Ceausescu.

Cartierul pentru demnitari

Bulevardul Expozitiei, numarul 22-30. In spatele World Trade Center, se afla terenul de 73.000 de metri patrati detinut de RAAPPS. Valoarea acestuia ajunge la 109 milioane de euro, avand in vedere pretul mediu de 1.500 de euro/mp. RAAPPS l-a evaluat la jumatate: 56 de milioane de euro.

Trecerea acestuia sub autoritatea unei alte firme controlate de Razvan Popoviciu a fost pregatita inca din vara lui 2006. In 20 iulie s-a decis aprobarea unei note de fundamentare pentru construirea unui complex rezidential in Bulevardul Expozitiei. In 18 august, RAAPPS a trimis dosarul la Secretariatul General al Guvernului (SGG), care il aproba in aceeasi zi.

Nici urma de licitatie in toata zbaterea RAAPPS sau a SGG, insa totul este croit pentru ca acest teren sa ajunga la acelasi Razvan Petrovici. Potrivit directorului Adrian Dumitru, RAAPPS se afla in negocieri cu firma Commercial Center Developments SRL pentru asocierea in Bulevardul Expozitiei, singurul lucru care mai trebuie facut fiind semnarea contractului.

Al doilea off-shore

Din nou un sir de coincidente. Firma Commercial Center Developments SRL a fost infiintata de Petrovici in 2001. Commercial Center Develpoments SRL are sediul pe strada Mantuleasa, la numarul 33, acolo unde este si sediul Univers’All.

Acum, firma este controlata de un off-shore, Romwest Trading Limited din Cipru. Casuta postala are aceeasi adresa cu cea care a pus mana pe Moara Vlasiei.

Adrian Dumitru, directorul RAAPPS, sustine ca asocierea cu Commercial se va face pentru zece ani: "E vorba, intr-adevar, de un contract de asociere in participatiune, pentru construirea unui complex multifunctional, care are drept scop locuintele de protocol pentru demnitari. Valoarea proiectului (n.r. - a cladirii care se va construi pe teren) este in jur de 60 de milioane de euro", ne-a declarat directorul RAAPPS.

Intrebat cum se face ca cele doua contracte au fost incheiate cu firme din zona de afaceri a lui Petrovici, fostul sau sef, Adrian Dumitru, ne-a declarat: "Am preluat procedura de la cei dinaintea mea".

Prietenul tututor

Afaceri cu toate guvernele

Razvan Petrovici a stiut sa faca afaceri cu toate guvernele si sa gaseasca sprijin la mai-marii politicii, indiferent de culoarea politica. Afacerile acestuia s-au derulat o buna bucata de timp in zona comisariatului vamal si a duty-free-urilor.

Numele acestuia a fost implicat, anului trecut, in scandalul duty-free-urilor in perioada in care ministrul justitiei, Monica Macovei, incerca sa aplice o ordonanta care prevedea desfiintarea magazinelor terestre scutite de taxe. Ultima afacere facuta la vedere de Petrovici a fost dezvoltarea retelei de magazine Univers’All, care a dat faliment la sfarsitul anului trecut.

Razvan Petrovici se felicita singur

"Bafta lu’ ala care face proiectul"

EVZ: Domnule Petrovici, firma care a obtinut contractul de asociere pentru terenul din Bulevardul Expozitiei are sediu in aceeasi cladire in care se afla si sediul companiei Univers’All, care va apartine.
Razvan Petrovici: Este o cladire de birouri acolo, iar eu nu mai am treaba cu firma Commercial de foarte mult timp. Este o companie care a fost a mea pana acum sase ani.

Cui ati vandut-o?
Unor parteneri de afaceri din strainatate.

Parteneri din Cipru, care au sediul la aceeasi adresa ca o alta companie care are amprenta dumneavoastra de afaceri.
Nu este adevarat.

Ma refer la Dacia Companie de Investitii, care a obtinut asocierea cu RAAPPS pentru complexul de la Moara Vlasiei.
Nu stiu ce sa va spun, dar nu cred.

Cui ati vandut Commercial Center Developments?
Am vandut acum sase ani, nu are niciun fel de relevanta.

Nu v-am cerut sa-mi spuneti suma de bani pentru care ati vandut firma, ci cui ati vandut-o.
Nu va pot spune, imi pare rau.

Totusi, nu vi se pare ciudat ca RAAPPS-ul, condus de un fost angajat al dumneavoastra, incredinteaza contractul de pe Bulevardul Expozitiei unei firme care v-a apartinut si despre care ziceti ca nu mai aveti nicio legatura?
Ati auzit de domnul Saftoiu? A lucrat la mine cinci ani. Asta inseamna ca fac afaceri cu SIE?

SIE nu are "pomeni" sa scoata la vanzare, pe cand RAAPPS-ul are.
Daca dumneavoastra considerati ca un contract de 60 de milioane de euro, din cate mi-a spus Adrian (Adrian Dumitru - directorul RAAPPS), este pomana, nu stiu ce sa zic. Adica 930 de euro metrul patrat.

Pretul zonei este aproape dublu fata de 930 de euro.
Atunci bafta lu’ ala care face proiectul.

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Evenimentul Zilei comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication