Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerului Apărării de la Londra a făcut, ieri, un anunţ deosebit de important. Două avioane ruseşti s-au apropiat periculos de mult de spaţiul aerian al Marii Britanii, iar britanicii au fost nevoiţi să ridice de la sol mai multe avioane de vânătoare pentru a îndepărta pericolul. Este un nou flanc al NATO pe care ruşii îl spionează în ultimele zile.

Avioanele ruseşti, două bombardiere de tipul Tupolev-95s, au survolat în special coastele Scoţiei şi nu  au pus în pericol doar spaţiul aerian al Marii Britanii ci şi pe cel al Olandei sau al Danemarcei, anunţă NAŢIONAL. Ministrul olandez al Apărării a anunţat că a fost nevoie de intervenţia a două avioane F-16 pentru a escorta bombardierele ruseşti către Marea Nordului.

Incidentul nu este unul izolat. Aviaţia rusă, aminteşte GÂNDUL, a fost acuzată că testeaza vigilenţa celorlalte state şi vrea să-şi demonstreze forţa militară cu ocazia acestor agresiuni. În urmă cu zece zile, un avion rus de recunoaştere a survolat spaţiul aerian deţinut de mai multe ţări deasupra Mării Negre. Conform presei din Turcia, avionul a invadat, pe rând, spaţiul aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Informaţia a fost confirmată de Statul Major al armatei turce, care a răspuns cu patru avioane de vânătoare F-16.

În contextual tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, Marea Neagră a devenit o scenă pe care Rusia şi NATO îşi etalează tehnica de război. Pentagonul a confirmat că un avion de vânătoare rus a zburat la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, informează ROMÂNIA LIBERĂ. Potrivit Departamentului american al Apărării, un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, în Marea Neagră.

Deja, aminteşte CURENTUL, SUA au trimis o nouă navă de război în Marea Neagră. Fregata USS Taylor are misiunea „asigure aliaţii NATO de angajamentul US Navy faţă de consolidarea angajamentului şi îmbunătăţirea interoperabilităţii în atingerea unor obiective comune în regiune“, conform unui anunţ al Marinei SUA.

Mai mult, fregata franceză Dupleix, staţionată acum în Cipru, urmează să ajungă în Marea Neagră sâmbătă sau duminică, menţinând la trei unităţi prezenţa navală NATO în zonă, afirmă surse diplomatice citate COTIDIANUL. În prezent, în Marea Neagră sunt trei nave NATO - distrugătorul american Donald Cook, nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lome şi fregata USS Taylor.

Tot în Marea Neagră, 30 de delfini de luptă vor participa la antrenamentele NATO anunţă ZIUA VECHE. Aceasta după ce armata rusă şi-a sporit prezenţa militară în zonă, odată cu anexarea peninsulei Crimeea. Exerciţiile vor dura două săptămâni, iar delfinii americani i-ar putea întâlni în apele Mării Negre pe „omologii” lor din marina rusă, capturaţi de soldaţii Moscovei de la baza din Sevastopol. Instruirea acestor mamifere pentru operaţiuni de spionaj şi plantare de mine a fost demarată în timpul Războiului Rece. Programele delfinilor militari au fost secrete timp de mai multe decenii.

Pe uscat, una dintre cele mai experimentate unităţi a armatei SUA a fost trimisă la graniţa Rusiei. Pentagonul a anunţat trimiterea a 600 de militari în Polonia şi ţările baltice, pentru a participa la exerciţii militare cu partenerii din NATO. „De fiecare dată când aduci forţe terestre...este mai mult decât un gest simbolic“, a spus, citat de COTIDIANUL, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Şi cele patru avioane militare de tip Rafale, trimise de Franţa în cadrul misiunii NATO pentru supravegherea ţărilor baltice, îşi vor începe misiunea duminică, a anunţat şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre de Villiers. O altă măsură de consolidare a securităţii statelor NATO din estul Europei este survolarea României de către un avion militar francez de tip AWACS, odată la trei zile, aminteşte ANTENA3.

AGERPRES aminteşte că secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat săptămâna trecută că desfăşurări de nave, avioane şi trupe aliate în Europa de Est vor avea loc în „termen de zile". Pe de altă parte, trupele de elită ale Rusiei au afişat un nou arsenal de arme individuale, echipamente antiglonţ, emiţătoare radio de ultimă generaţie, dar şi muniţie care penetrează vestele antiglonţ ale inamicilor, stârnind interesul analiştilor militari faţă de noile capabilităţi ale armatei ruse.

Noua generaţie de armuri purtată de forţele ruse oferă o protecţie excepţională împotriva armelor mici, cred experţii în domeniu, citaţi de ADEVĂRUL. După studierea imaginilor cu temutele forţe de elită Spetsnaz ale Rusiei ocupând Crimeea şi soldaţii care întreţin separatismul în estul Ucrainei, generalul american Robert Scales a observat schimbări în echipamentele acestora, după planul de modernizare început în 2008.

Armata rusă, despre care Vladimir Putin a recunoscut că a stat în spatele forţelor de auto-apărare din Crimeea, a uimit expertii occidentali cu nivelul de pregătire şi echipare. Dar care este sursa acestei îmbunătăţiri radicale a forţelor speciale din cadrul armatei ruse?

Din conversaţiile cu ofiţeri de informaţii americani, jurnalistul Josh Rogin a aflat că cei cărora trebuie să li se aducă mulţumiri pentru progresul uimitor al armatei ruse sunt reprezentanţii companiei germane Rheinmetall, firmă care a pregătit luptătorii ruşi şi a continuat procesul chiar în apogeul crizei din Crimeea, afirmă INCOME MAGAZINE. Faptul că Rheinmetall avea un acord Rusia nu era un secret. Compania germană a semnat contractul în 2011 pentru suma de 100 de milioane de euro pentru a construi un centru de pregătire şi antrenamente militare pentru forţele speciale la Mulino, lângă Nizhny Novgorod.