Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Oamenii de ştiinţă încep să descifreze mecanismele biologice complexe ale îmbătrânirii şi speră ca recentele progrese înregistrate în cadrul cer­ce­tă­rilor să se finalizeze cu tratamente prin care îmbătrânirea şi patologiile sale să întârzie sau chiar să fie re­ver­si­bile, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Cred că se întrevede o schimbare majoră în eforturile terapeutice de tratare a bolilor legate de vârstă", spune dr Norman Sharpless, profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord, evocând două studii realizate recent în Franţa şi în Statele Unite. Un studiu francez, condus de Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomică funcţională şi publicat la sfârşitul lunii octombrie, a demonstrat că celule ale persoanelor centenare se pot reprograma în celule stem, ştergând semnele vârstei, do­ve­dind astfel că îmbătrânirea este re­versibilă. "Este un progres major", apreciază dr Sharpless, "pentru că multe boli legate de vârstă – cancer, pro­bleme cardiovasculare sau Al­z­hei­mer – vor putea fi combătute de me­­dicina regenerativă". Cercetătorul sub­liniază în schimb "greutatea de a pune la punct, în această fază, tera­pii celulare", adăugând că sunt în curs de desfăşurare mai multe experi­men­te clinice.

La sfârşitul anului 2010, un studiu american desfăşurat la Centrul pentru combaterea cancerului "Dana-Farber" din Boston pe şoareci de­mons­trase deja că îmbătrânirea poate fi inversată la animale prin tratarea lor cu o enzimă care există natural în organismul uman şi care protejea­z­ă sau repară telomerii – capetele cromozomilor –, a căror scurtare determină îmbătrânirea celulară.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul Național