Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Celulele stem pot opri îmbătrânirea şi chiar pot prelungi durata de viaţă cu o treime. Oamenii de ştiinţă încep să descifreze mecanismele biologice complexe ale îmbătrânirii şi speră ca recentele progrese înregistrate în cadrul cercetărilor să se finalizeze cu tratamente prin care îmbătrânirea şi patologiile sale să întârzie sau chiar să fie reversibile, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

Un experiment efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsbourgh a demonstrat că proteinele din celulele stem deţin cheia „tinereţii fără bătrâneţe“. Şoarecii supuşi unui astfel de tratament au trăit de trei ori mai mult. De asemenea, animalele tratate cu celule stem au crescut mai mari şi mai puternice, potrivit MEDIAFAX. Efectele au fost vizibile chiar din laborator, unde, afirmă GÂNDUL, celule stem tinere au fost puse alături de celule îmbătrânite prematur. Celulele bolnave s-au comportat mult mai bine după ce au fost puse alături de cele sănătoase.

La sfârşitul anului 2010, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL, un studiu american desfăşurat pe şoareci la Centrul pentru combaterea cancerului „Dana-Farber“ din Boston, demonstrase deja că îmbătrânirea poate fi inversată la animale prin tratarea lor cu o enzimă care există natural în organismul uman şi care protejează sau repară telomerii – capetele cromozomilor –, a căror scurtare determină îmbătrânirea celulară.

Iar un alt studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la New York Stem Cell Foundation, a folosit clonarea pentru a crea celule stem. A fost combinat ADN-ul unui om adult cu material genetic de la un embrion şi în urma declanşării diviziunii celulare, au fost produse celule stem. Revista Time, citată de ROMÂNIA LIBERĂ, a alcătuit un top al celor mai mari descoperiri medicale din anul 2011, care pot salva milioane de oameni, top în care această descoperire este pe primul loc.