Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În timp ce SUA ameninţă Iranul cu noi sancţiuni economice, Iranul ripostează direct militar. Şeful forţelor armate iraniene a avertizat că dacă portavionul american John C. Stennis, care a patrulat Golful Persic, se va întoarce, marina iraniană va lua măsuri drastice. De cealaltă parte, Pentagonul a anunţat că Statele Unite îşi vor menţine navele de război în Golful Persic, în pofida avertismentelor Iranului, care, aminteşte ANTENA3, a organizat o demonstraţie de forţă în zona strâmtorii Ormuz.

„Iranul nu îşi va repeta avertizarea. Portavionul inamicului a fost mutat în Marea Omanului în urma exerciţiilor noastre militare. Recomand şi subliniez că portavionul american nu ar trebui să se întoarcă în Golful Persic“, a declarat şeful forţelor armate, Ataollah Saleh, citat de GÂNDUL. „Îi sfătuiesc, le recomand şi îi avertizez (pe americani, n.r.) să nu îşi aducă portavionul înapoi în Golful Persic pentru că noi nu suntem obişnuiţi să avertizăm de mai multe ori“, a adăugat Salehi.

Portavionul american John C. Stennis, care se afla în Golf, aminteşte CAPITAL, a traversat săptămâna trecută strâmtoarea Ormuz pentru a merge în Marea Oman, chiar în timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, în zona strâmtorii. Autorităţile iraniene, citate de ADEVĂRUL, au anunţat au lansat cu succes două rachete cu rază lungă de acţiune în cadrul exerciţiului militar, declanşând controverse în lumea occidentală, care este îngrijorată de programul nuclear al acestui stat.

Această demonstraţie de forţă intervine în momentul în care Statele Unite şi Occidentul sporesc presiunile asupra Iranului din cauza programului său nuclear controversat. Armata iraniană şi-a încheiat, în cursul zilei de luni, exerciţiile militare navale din Golful Persic. Oficialii iranieni au declarat că, în eventualitatea unor sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, vor închide Strâmtoarea Ormuz, prin care trece 40% din petrolul comercializat în lume, aminteşte ANTENA3.

Însă Flota a Cincea americană, a cărei bază este în Bahrein, a declarat că nu va permite ca Strâmtoarea Ormuz să fie închisă. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că deplasările portavioanelor în Golful Persic şi în strâmtoarea Ormuz, un punct strategic pentru traficul maritim petrolier, au loc în baza unui angajament militar american de multă vreme, atât pentru a garanta securitatea operaţiunilor militare americane în regiune, cât şi pentru a proteja regulile internaţionale ale comerţului maritim.