Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că Staborul reunit la Sibiu a decis ca în familiile de romi căsătoriile copiilor să se facă doar de la 16 ani, nu mai devreme, cum se practica până acum.

Staborul de la Sibiu a decis ca în familiile de romi copiii să se poată căsători doar de la 16 ani, nu mai devreme. Dorin Cioabă a spus că aceia care încalcă această prevedere vor fi sancţionaţi prin excluderea din comunitate, fiind sesizate şi autorităţile cu privire la încălcarea legii.

„Timpul ne duce spre o lume mai modernă. Noi nu putem să rămânem în urmă, aşa că am decis: căsătoriile să se facă de la 16 ani, să putem merge cu copiii la cununiile oficiale, la Primărie. Trebuie să lăsăm copiii să meargă la şcoală”, a spus Dorin Cioabă, potrivit Mediafax. Căsătoria copiilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani se va putea face cu acordul părinţilor, aşa cum, de altfel, prevede legislaţia românească, a mai spus Cioabă. Preşedintele Fundaţiei Împreună, Gelu Duminică, a declarat pentru RL că au mai existat astfel de „dictate” şi în trecut, dar fără mare influenţă în viaţa reală.

„A mai existat un dictat de genul acesta dat de autointitulatul împărat Iulian cu ceva vreme în urmă, chiar unul dat şi de autointitulatul «rege ortodox» şi nu cred că s-au schimbat prea multe. Din punctul meu de vedere, tema «căsătoriilor timpurii» este o temă extrem de vizibilă pentru lumea romilor, chiar dacă incidenţa cazurilor este una relativ marginală”, a spus Duminică.

„Decizia este de salutat”

Conform studiilor, între 3 şi 5% din comunităţile de romi mai trăiesc încă într-un mediu tradiţional care încurajează nupţialitatea la o vârstă mai mică, a adăugat preşedintele Fundaţiei Împreună.

El susţine că vârsta căsătoriei sau relaţiei de cuplu, şi la romi, şi la neromi, nu poate fi, de facto, serios influenţată de vreun „dictat” dat de cineva, ci se poate ajusta doar prin acces la educaţie de calitate, bunăstarea socio-economică şi norme puternice.

Pe de altă parte, directorul Asociaţiei Romani Criss, Marian Mandache, a declarat pentru RL că decizia anunţată de Dorin Cioabă ar putea avea efecte doar pentru neamul căldărarilor, el fiind membru al acestui neam. „Decizia este una de salutat. Romii căldărari din familii tradiţionale e posibil să-l asculte”, a spus Mandache.

În România, conform noului Cod Civil, vârsta legală pentru căsătorie este 16 ani, însă se poate face numai cu încuviinţarea părinţilor, în temeiul unui aviz medical şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.