Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O Constituţie modelată, timp de 18 luni, după chipul premierului Orban, a intrat în vigoare în Ungaria în prima zi a anului 2012. Opoziţia de stânga şi cea ecologistă au denunţat reformele, laolaltă cu numeroase organizaţii ale societăţii civile. Detractorii lui Orban spun că premierul, care se bazează pe o majoritate de două treimi din Parlament, sfidează criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar şi îngrijorările SUA faţă de starea democraţiei în Ungaria.

Socialiştii, "criminali" retroactiv
Conform noilor prevederi constituţionale, denumirea de "Repu­blica Ungaria" dispare, acum figurând "Ungaria". Constituţia cea nouă îi face retroactiv "responsabili de crimele comuniste" comise până în 1989 pe liderii actualului Partid Socialist (fost comunist), "ca succesor legal". Totodată, în noua Constituţie a fost introdusă o referire explicită la "Dumnezeu": "Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri". Dreptul la vot le este recunoscut ungurilor de origine care trăiesc în străinătate.

MSZP şi predecesorul său, Partidul comunist (Partidul socialist muncitoresc ungar – MSZMP), sunt considerate responsabile şi de eşecul revoltei din 1956 şi de "teroarea" care a urmat. Partidul socialist este calificat drept "organizaţie criminală", ai cărei lideri au "o responsabilitate ce nu se va disipa niciodată". "MSZP împarte această responsabilitate în calitate de moştenitor al patrimo­niului MSZMP, graţie legăturilor personale care au asigurat continuitatea" între cele două entităţi, afirmă noua Lege fundamentală. Ironie a sorţii: foste cadre ale PC sunt astăzi membri ai FIDESZ, îndeosebi doi foşti membri ai Comitetului Central al Partidului comunist, Matyas Szüroes şi Imre Pozsgay.

Profitând de majoritatea parlamentară de două treimi a partidului său conservator, premierul Viktor Orban a dat valoare constituţională unor legi care nu vor putea fi modificate decât cu o majoritate identică. Este însă puţin probabil că, pe viitor, un guvern provenit din actuala opoziţie va dispune de un asemenea procent în Parlament.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

ion Ce ma intereseaza pe mine asa de tare de Ungaria? Sa ne uitam i n curtea noastra si sa vedem cum stam cu democratia pusa in pericol de catre partidele aflate la putere. Vad ca UE se sesizeaza privind constitutia Ungariei dar despre violarea constitutiei din Romania nu pomeneste nimic. S-ar putea ca parlamentarii maghiari din parlamentul Europei sa se zbazta mai mult decat cei romani.

4 ianuarie 2012 10:27

cineva In Romaniai ceausisti nu sunt considerati criminali retroactivÍ? De ce mintiti? Szürös si Pozsgai nu sunt membrii Fedesz! Dar Iliescu este impreunma cu altii mebru al parlamentului si a fost presedinte, sau nu? Iar vadim poate fi membru al PE?, nu?

3 ianuarie 2012 20:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.