Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul ungar Viktor Orban s-a pus bine cu Cel de Sus, după ce a introdus în noua Constituţie a Ungariei prevederea că „Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri“, însă nu a reuşit acelaşi lucru cu liderii UE, SUA sau FMI, care i-au atras pe un ton foarte grav atenţia că această nouă Constituţie, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, are puternice accente naţionaliste.

Supranumit „Chavez al Europei Centrale“, după cum afirmă EVENIMENTUL ZILEI, premierul ungar şi-a văzut visul de putere cu ochii. Legea fundamentală care îi oferă controlul asupra instituţiilor statului a intrat în vigoare. Acuzat că subminează democraţi, şeful Guvernului de la Budapesta a reuşit să pună mâna pe mai toate pârghiile puterii în doar 18 luni. Asta graţie majorităţii parlamentare de două treimi de care dispune formaţiunea sa, Fidesz, fapt ce i-a permis să schimbe radical legislaţia, inclusiv Legea fundamentală a ţării.

Noua Constituţie, adoptată în aprilie, după cum aminteşte GÂNDUL, a suscitat criticile Uniunii Europene, ale şefei diplomaţiei americane Hillary Clinton, ale FMI şi a numeroase organizaţii nonguvernamentale. Detractorii lui Orban, citaţi de JURNALUL NAŢIONAL, spun că premierul, care se bazează pe majoritatea de două treimi din Parlament, sfidează criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar şi îngrijorările SUA faţă de starea democraţiei în Ungaria.

În noua lege fundamentală, remarcă NAŢIONAL, denumirea „Republica Ungaria“ dispare, fiind înlocuită cu „Ungaria“, care intră în legătură „directă” cu divinitatea, prin sintagma „Dumnezeu îi binecuvantează pe unguri“. Dreptul la vot le este recunoscut ungurilor de origine care trăiesc în străinătate. Noua Constituţie a intrat în vigoare pe fondul instalării în toate funcţiile-cheie ale statului a unor apropiaţi ai lui Orban, mulţi dintre aceştia cu mandate de 9 sau 12 ani, al concedierii masive a jurnaliştilor incomozi, precum şi al devalorizării forintului cu peste 20% faţă de euro în ultimele trei luni.

Un viitor Guvern de o altă culoare politica se va confrunta, după cum constată JURNALUL NAŢIONAL, cu un aparat de stat ostil, aflat în mâinile oamenilor lui Viktor Orban. Radio-televiziunea şi agenţia de presă MTI, serviciu public, sunt regrupate într-o singură entitate supervizată de un Consiliu al media condus de un apropiat al premierului Orban. Unicul post de radio de opoziţie, Klubradio, a rămas fără licenţă, care i-a fost retrasă. Apoi, anunţă ADEVĂRUL, Parlamentul de la Budapesta a aprobat noile reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB), care limitează drastic independenţa acestei instituţii, care astfel devine practic subordonată guvernului.

Anunţul acestor măsuri, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, a dus în decembrie la încetarea abruptă a tratativelor dintre Ungaria, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional privind un împrumut în valoare de 20 miliarde euro pentru statul maghiar. Astfel, şansele Ungariei de a obţine un nou ajutor internaţional s-au redus aproape de zero. ADEVĂRUL aminteşte că ţara vecină a fost retrogradată de agenţiile de rating pentru a doua oară într-o lună la „junk“ (nerecomandat pentru investiţii), când agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a luat această decizie pe 21 decembrie, urmând exemplul Moody's.