Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul ungar Viktor Orban s-a pus bine cu Cel de Sus, după ce a introdus în noua Constituţie a Ungariei prevederea că „Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri“, însă nu a reuşit acelaşi lucru cu liderii UE, SUA sau FMI, care i-au atras pe un ton foarte grav atenţia că această nouă Constituţie, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, are puternice accente naţionaliste.

Supranumit „Chavez al Europei Centrale“, după cum afirmă EVENIMENTUL ZILEI, premierul ungar şi-a văzut visul de putere cu ochii. Legea fundamentală care îi oferă controlul asupra instituţiilor statului a intrat în vigoare. Acuzat că subminează democraţi, şeful Guvernului de la Budapesta a reuşit să pună mâna pe mai toate pârghiile puterii în doar 18 luni. Asta graţie majorităţii parlamentare de două treimi de care dispune formaţiunea sa, Fidesz, fapt ce i-a permis să schimbe radical legislaţia, inclusiv Legea fundamentală a ţării.

Noua Constituţie, adoptată în aprilie, după cum aminteşte GÂNDUL, a suscitat criticile Uniunii Europene, ale şefei diplomaţiei americane Hillary Clinton, ale FMI şi a numeroase organizaţii nonguvernamentale. Detractorii lui Orban, citaţi de JURNALUL NAŢIONAL, spun că premierul, care se bazează pe majoritatea de două treimi din Parlament, sfidează criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar şi îngrijorările SUA faţă de starea democraţiei în Ungaria.

În noua lege fundamentală, remarcă NAŢIONAL, denumirea „Republica Ungaria“ dispare, fiind înlocuită cu „Ungaria“, care intră în legătură „directă” cu divinitatea, prin sintagma „Dumnezeu îi binecuvantează pe unguri“. Dreptul la vot le este recunoscut ungurilor de origine care trăiesc în străinătate. Noua Constituţie a intrat în vigoare pe fondul instalării în toate funcţiile-cheie ale statului a unor apropiaţi ai lui Orban, mulţi dintre aceştia cu mandate de 9 sau 12 ani, al concedierii masive a jurnaliştilor incomozi, precum şi al devalorizării forintului cu peste 20% faţă de euro în ultimele trei luni.

Un viitor Guvern de o altă culoare politica se va confrunta, după cum constată JURNALUL NAŢIONAL, cu un aparat de stat ostil, aflat în mâinile oamenilor lui Viktor Orban. Radio-televiziunea şi agenţia de presă MTI, serviciu public, sunt regrupate într-o singură entitate supervizată de un Consiliu al media condus de un apropiat al premierului Orban. Unicul post de radio de opoziţie, Klubradio, a rămas fără licenţă, care i-a fost retrasă. Apoi, anunţă ADEVĂRUL, Parlamentul de la Budapesta a aprobat noile reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB), care limitează drastic independenţa acestei instituţii, care astfel devine practic subordonată guvernului.

Anunţul acestor măsuri, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, a dus în decembrie la încetarea abruptă a tratativelor dintre Ungaria, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional privind un împrumut în valoare de 20 miliarde euro pentru statul maghiar. Astfel, şansele Ungariei de a obţine un nou ajutor internaţional s-au redus aproape de zero. ADEVĂRUL aminteşte că ţara vecină a fost retrogradată de agenţiile de rating pentru a doua oară într-o lună la „junk“ (nerecomandat pentru investiţii), când agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a luat această decizie pe 21 decembrie, urmând exemplul Moody's.


Comentarii

cineva, care bla-bla-bla Mai spune nestiutorilor ca politica tampita a Budapestei, pana la 1918, in Transleithania, a pus in capul Vienei toate natiunile nemaghiare. Inteleg ca ati avut razbel cu romanii, dar de ce nu ziceti de sarbi, de slovaci, de ruteni, inclusiv de germani, cu care v-ati avut la cutite, mai tot timpul. Chiar tuturor le-a casunat pe voi din senin, fara motiv ?! Iar chestia cu miticii- ma tem ca n-ai nimerit-o, cum, in general, nu nimeresti vreo argumentatie cat de cat convingatoare. Asa ca ia o pauza si cerceteaza cum a ajuns Horthy la putere, ce politica a dus in Ungaria, iar daca aia se cheama democratie io ma duc si ma fac episcop.

4 ianuarie 2012 20:35

cineva, care bla-bla-bla " in Transilvania populatia vorbea in 2-3-4 limbi si era cultura si civilizatie". Vorbea, care va sa zica, si acum nu mai vorbeste. Am fost pe-acolo nu de mult, in nord. Am auzit pe strada ungureste, ruteana/ukraineana si ceva germana. In Banat ai s`auzi inclusiv sarbeste, prin alte locuri slovaca. Numeni nu i-a orprit s-o faca. Apoi nu limba maghiara e problema, ci intentiile necurate ale radicalilor unguri, de dincolo si de dincoace de Tisa. Nici aia nu exista ?! Apoi ce vorbesti, amice, Horthy era baiat bun ?! Hmmmm...

4 ianuarie 2012 20:28

cineva @cineva : dar cu statuile si strazile (de expl. in Oradea) Antonescu ce facem? Nu exista? Nu le.ai vazut cu ochii tai? Horthy nu a fost declarat criminal de razboi! Ce va deranjeaza pe voica cu ce incepe imnul lor si ce este in Constitutia Ungariei? Oricum nu scrie pe acolo ar fi stat national! Desi au si ei vreo 13 etnii in tara! Nu stiu despre ce fel de irendetism scrii, dar ar trebui sa citesti delclaratia din Alba Iulia 1918 despre prosmisiunile facute si niciodata nerespectate de guvernele Romaniei! Pentru voi mitici doar faptul ca cineva are curajul sa vorbeasca ungurureste deja inseamna irendentism! Inainte de 1918 in Transilvania populatia vorbea in 2-3-4 limbi si era cultura si civilizatie. Acum?

4 ianuarie 2012 4:33

roman in campania din 2009, era plina Secuimea de afise cu Orban si Basescu dand mana, iar Orban le recomanda secuilor sa-l voteze pe chiombalau, ca-l garanteaza el! atata doar ca Orban a reusit sa-si incalece de tot natia, astalalt mai are, dar nu mult...

4 ianuarie 2012 0:55

Bau Bau E clar ca multi concetateni au o problema cu capul, exemplu ala de mai jos. Ce are sulitza cu prefectura judetului ?! Ce are Orban si apucaturile extremistilor unguri cu USL ?! USL i-a adus pe udemeristi la putere si-i tine in guvern, de s-au sters la cur nu numai cu legile, dar si cu bunul simt ?! Da cata prostie poate incapea in capul unui om ?! USL i-a pus sa spanzure momai, sa schimbe placutze si sa faca toate draciile din lume ?! Cum e javra, as`s si sustinatorii lui.

4 ianuarie 2012 0:00

armasarul am inteles ca acest orban are in parlament majoritatea ,pai de aia voteaza legi cum vrea cascavalul lor, acelasi lucru ar trebuit si la talharii din usl ,da la parnaie jefuitori si distrugatori de tara

3 ianuarie 2012 22:25

teodor CONSTITUTA REPREZINTA LEGEA SUPREMA A UNUI STAT. OARE DUMNEZEU SE VA SUPUNE ACESTEI LEGI ? PROBABIL ORBAN O SA IL FACA CETATEAN DE ONOARE AL UNGARIEI. DUPA CUM II CUNOSC SUNT INSTARE DE ASA CEVA.

3 ianuarie 2012 21:39

@cineva Cu ce incepe imnul Ungariei e treaba lor. Treaba vecinilor incepe odata cu aparitia manifestarilor militariste si revansarde. Iar faza cu portretul lui Horthy am vazut-o cu ochii mei... au romanii tupeul sa faca acelasi lucru cu Antonescu ?! Adica negi evidenta: e plin netul de propaganda iredentista, aia defileaza cu prapuri si uniforme, inclusiv prin Ardeal... cica`s asociatii cultural-sportive. Asta ca sa nu mai zic ca, de la cel mai inalt nivel, li se da nas. Astept cu nerabdare afirmatia cum ca aia ar fi porumbei ai pacii, cu ramura de maslin la cap... ca te-asteapta o caterinca de ramai de pomina.

3 ianuarie 2012 21:32

Moshu` Monstru` de la Cotroceni ar vrea si el la fel da` la noi "nu tzine !", noi suntem romani si i-o tragem rapid cat e el de monstru.Face si el pe zmeu` cu d`alde udrea,anastase,blaga si altii,care si astia se cam pisha in chelia lui.Sa vedem cum o sa chitzaie pe la dna cat de curand.

3 ianuarie 2012 21:32

John Doe Eu zic sa ne pregatim opincile...

3 ianuarie 2012 20:51

cineva Articol plin de minciuni si rastalmiciri! Imnul Ungariei incepe cu „Dumnezeu îi binecuvantează pe unguri“. Nci Austria, nici romaniai sau alte tari nu au in denumire Republica, nici Ungaria nu mai are, dar in Constitutie este trecut ca forma de stat este republica! Klubradia a esuat la licitaie de banda de emisiune, fiindca aavut oferta cea mai slaba.

3 ianuarie 2012 19:40

Bau Bau Masura, pe lumea asta, e lucru rar. Romanii, spre exemplu, n-au demnitate, iar daca nu credeti, intrebati pe hahaila ce a avut in vedere cu licuriciul, despre care ar fi zis ca-i... treaba ceea. Ungurii insa n-au complexe: la Kenderes au pus tabloul lui Horthy la intrarea si iesirea din localitate, iar defilarile extremei drepte sunt ceva comun.Ia sa cuteze careva sa puna tabloul lui Antonescu la Pitesti, sa vedeti ce racnete scot minoritarii ... stiti voi care. Pe scurt, daca la unguri se umbla cu porcarioare fasciste, la romani e ...slugarnicie in stare pura, fata de oricine se nimereste. Da cale de mijloc, dom`le, chiar sa nu fie ?!

3 ianuarie 2012 19:13

@val-cretinelul Explica-ne care sunt cele" etc.." televiziuni radio si ziare care ii sunt subordonate lui Basescu, mai magarule.Asemenea libertate de mojicie si mitocanie la Tv si in presa dirijate contra unui presedinte de tara nu s-a mai intamplat din '90 incoace pana in in prezent. Culmea, fara nici un rezultat. Aici e necazul, nu-i asa ?

3 ianuarie 2012 18:36

val Viktoras esti in urma lui Bashinescu cu mult. Tara nostra se numeste Romania, institutiile statului ii sint subordonate, legal sau mai putin legal, Mare parte din televiziuni (TVR, B1TV, etc) radio, ziare ii sint subordonate sau excesiv de lingusitoare. Banca Nationala joaca cum vrea el, parlamentul adopta ce doreste el, la imprumuturi i-am depasit. Doar la realizari nu am ajuns sa facem atitea autostrazi cit ungurii, nu avem acelasi nivel de trai. Asa ca esti slab Orbane comparativ cu Javra Ordinara. Este drept ca are mai multi ani de guvernare si poti sa iei lectii de la Bashinescu. Sa traiti bine care mai poate.

3 ianuarie 2012 18:21

Mona Thalex esti un mare idiot daca tu crezi ca Orban este speranta Europei. Ce speranta, nu ne-a ajuns Ceausescu?

3 ianuarie 2012 15:42

teapa Numai daca-i beat pleazna,Dumnezeu isi binecuvanteaza curvele de unguri.In rest..de-abia astept sa le mai infigem odata acestor hortisti steagul in CAP.Sa latre si sa urle ca prostii stiu,sa ameninte si sa ragaie stiu,ce nu stiu este CA NU STIU CE-I ASTEAPTA DACA MAI INTIND COARDA.

3 ianuarie 2012 14:46

Nu va mirati Mai fratilor, piticania asta de Orban nu e bagat in seama de nimeni. Ce reprezinta Ungaria ca pondere militara , polituca si economica in Europa ?E de tot hazul: -auzi, sa bagi in constitutie prevederea ca Ungaria e ocrotita de Dumnezeu ! Si daca Dumnezeu nu se conformeaza ?D-lor aicea este o dilema : ori e vorba de imbecilism, ori de primitivism.Oricum situatia e comica !

3 ianuarie 2012 14:39

Getwulf Nu ai ce sa faci cu hunguri... Au capul patrat... Fara un Khan sa le spuna ce sa faca ei nu sunt capabili. De fapt ei traiesc si au trait ca niste paraziti pe spinarea popoarelor care isi muncesc pamantul. Ei pe cal cu arcul si sageata in mana ca sa culeaga ce altii au muncit... Migratorii viseaza o nouo epoca unde o sa poata sa ii jumuleasca pe cei din Balcani si Carpati pe cum au facuto de secole...

3 ianuarie 2012 14:32

Marc Oare ce ar face Antena3 și cele două RTV-uri în Ungaria dacă Băsescu ar fi un Orban?

3 ianuarie 2012 13:53

Zamucles Suparare mare. Auzi, ai dracului unguri, s-au apucat sa reglementeze Banca Centrala, s-o subordoneze guvernului in loc sa o lase asa nesubordonata decat marii finante mondiale. Ca a noastra, cu conducere pe viata, ca de, sluga credincioasa trebuie rasplatita. Si au mai facut una lata: au acordat drept de vot etnicilor care locuiesc in strainatate. Le mai trebuie un William Branza. Procedura e verificata si a dat rezultate. La noi.

3 ianuarie 2012 13:46

iata ce inseamna informatie distorsionata Am citit articolul si tot nu inteleg, din ce actiuni ai lui Orban ar trebui noi sa observam traaturi dictatoriale. Insa sce e poate nota este atutudinea extrem de agresiva a oligarhiei financiare si a presei subordonate acetseia, in privinta oricarei tendinte de eliberere de sub jugul datoriilor financiare si a influentei poitice ,ba chiar al monopulului politic reprezentat prin actiunile IMF si UE.

3 ianuarie 2012 13:34

rxctps Ce treaba o avea FMI-ul cu Constitutia Ungariei,de fapt cu ORICE constitutie a ORICAREI tari?Ii doare pe amerloci la zece metri in spate de "democratia"din Ungaria sau de aiurea atata vreme cat agenturile jointului isi pot face de cap.Zice mama san Hillary de pericolul care paste democratia ungara?Pai cum ramane cu aia romaneasca,ca la noi TB face cam ce vrea el supunand "democratia"la perversiuni incredibile,Romania a devenit un partid stat mai dihai decat era pe vremea comunistilor dar daca nu caraie nimic impotriva FMI,BM,BCE si alte "institutii"care termina alfabetul atunci "democratia" este OK!

3 ianuarie 2012 13:00

alice @mikidutza, daca ai nevoie de un chavez, mergi dupa el ! noi am avut si inca mai avem populism cat cuprinde, asa ca scopul este sa scapam de populisti, demagogi, capre politice si personaje cu fitze de dictatori ! iar aceia care inca mai au ratiune, sa priveasca in jur, la unguri, sa-si aminteasca si ca hitler a venit la putere prin alegeri libere, sa-si scuipe in san si sa voteze cu cine trebuie !

3 ianuarie 2012 12:08

mikidutza Pe liderii UE, SUA si FMI ii doare-n cot de democratie, ei vor doar sa detina controlul. Oricine sa impotriveste masurilor de austeritate impuse de acesti monstri este declarat dusman al democratiei si nationalist. De un Chavez am avea si noi nevoie, sa sisteze vinderea petrolului, gazelor si energiei si sa nationalizeze averile uriase dobandite prin furt. Asa am avea bani si resurse sa relansam economia si sa nu mai fim dependenti de imprumuturile care ne inrobesc.

3 ianuarie 2012 11:29

cristache Fiţi siguri că şi la noi ar fi fost la fel dacă majoritatea ar fi fost a lui băsescu şi nu de conjuctură ca acum,când trebuie să împartă totul cu ea.

3 ianuarie 2012 11:21

gedo Orban si Tokes - doi serpi extrem de veninosi.Ceea ce noi,romanii stiam de mult,e cazul ca acum sa afle si coana Europa si America despre cat de xenofobi nationalisti turbati sunt ungurii si poate le mai taie din nas increzutilor astora care erau considerati pana mai ieri de catre democratiile lumii ca fiind "premiantii " Europei.Iata,si-au dat arama pe fata si ii sfideaza pe toti acuma.

3 ianuarie 2012 10:56

Thalex Traiasca Victor Orban, speranta Europei!

3 ianuarie 2012 10:36

cosma racoare Este o mica diferenta intre noi si ei !! Ei au pus cartile pe fata - scrie in Constitutie ce vor si cum sa faca - pe cand ai nostri (guvernul) -isi ""asuma raspunderea"" in actiunile lor dupa cum bate vantul ( nu escrocul Vantul)!! !!! Asteptam ce iese !!

3 ianuarie 2012 10:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.