Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Magnatul ucrainean al energiei Dmitri Firtash, cu conexiuni în rândul parlamentarilor britanici, a fost arestat la Viena, la cererea SUA, în urma unei anchete FBI. Un apropiat al preşedintelui demis Viktor Ianukovici, Firtash este suspectat de corupţie.

Se pare că, dincolo de zgomotul cizmelor ruseşti în Crimeea, la Kiev au început reglările de conturi şi războiul oligarhilor. Dmitri Firtash, 48 de ani, este primul care dă socoteală. Acest magnat al industriei energetice a fost arestat la Viena, în noaptea de miercuri spre joi, poliţia austriacă precizând că a acţionat în cadrul anchetei FBI şi în câteva zile se va decide dacă arestatul va fi trimis la Washington sau înapoi la Kiev. La prima vedere, motivul arestării nu pare politic – Firtash este suspectat de activităţi de corupţie şi de formare a unei organizaţii criminale, el făcând obiectul unei anchete din 2007, ca urmare a afacerilor sale cu Semion Moghilevici, unul dintre capii mafiei ucrainene, acuzat de spălare de bani la scară amplă. FBI a fost informat încă din 2006 despre o afacere murdară realizată parţial printr-o bancă austriacă.

În afara faptului că Dmitri Firtash este unul dintre principalii importatori de gaz rusesc, el era unul dintre apropiaţii preşedintelui demis Ianukovici, până la căderea acestuia, în timpul revoluţiei de la Kiev. Nu trebuie uitat că acest milionar este unul dintre cei mai mari duşmani ai Iuliei Timoşenko, emblema revoluţiei portocalii din Ucraina, care pare că şi-a reluat atitudinea după eliberarea-surpriză din detenţie. Să ne întoarcem puţin în timp. Când era premier, Iulia Timoşenko a încercat să spargă baza concurentului său în afaceri. Ea a lichidat „găina cu ouă de aur”, gigantul gazier RosUkrEnergo, şi nu e de mirare că, după revenirea la putere a lui Ianukovici, Dmitri Firtash a cerut arestarea „damei de fier”. Dar, la Kiev, roata s-a întors...

Firtash (care nu figurează pe lista persoanelor cărora li se aplică sancţiunile europene dat fiind că l-a abandonat pe Ianukovici înaintea evenimentelor sângeroase din februarie) era în centrul afacerilor mafiote ale clanului ex-preşedintelui. La Viena, el a înregistrat în 2008 o filială a societăţii sale, Group DF (Dmitri Firtash), şi a fost arestat în legătură cu această „întreprindere”, care înseamnă mai mult decât o adresă nume+prenume destinată optimizării fiscale a averilor sale. La doar câţiva metri distanţă de Group DF se află şi firma care gestiona domeniul ucrainean pe care s-a ridicat datcha luxoasă a preşedintelui demis, vizitată de mii de ucraineni după căderea lui. Americanii sunt interesaţi de acest conglomerat, iar până la Ianukovici distanţa nu mai pare mare.

Legături primejdioase

The Independent dezvăluia, săptămâna trecută, legăturile dintre miliardarul gazului Dmitri Firtash şi conservatorii britanici John Whittingdale, preşedintele unui comitet parlamentar, şi Lord Risby, fost vicepreşedinte al Partidului Conservator şi ministru din umbră pentru Finanţe. Cei doi parlamentari britanici sunt în conducerea societăţii Marea Britanie-Ucraina (BUS), organizaţia având legături strânse cu Firtash, care era una dintre figurile cele mai puternice din Ucraina sub preşedinţia lui Ianukovici. Într-o derulare descrisă de experţi drept „seismică”, Firtash a fost arestat de unitatea de luptă contra crimei organizate din Austria. Magnatul energiei este acuzat că a plătit comisioane şi a format o organizaţie criminală, fiind anchetat de FBI din anul 2007. El are o avere estimată la 673 milioane dolari, sau chiar 5 miliarde dolari conform altor surse. Timothy Ash, economist-şef la Standard Bank, descrie evenimentul drept „o dezvoltare absolut seismică la mai multe niveluri”. Ash declară că „Firtash este probabil unul dintre primii doi oligarhi ucraineni în privinţa averii/influenţei dincolo de frontiere.

Magnatul Firtash a fost comerciant de carne şi negustor de maşini de ocazie şi a făcut avere furnizând bunuri în Turkmenistan în schimbul gazului pe care îl vindea în Ucraina. În 2006, a apărut ca una dintre figurile din spatele afacerii RosUkrEnergo, societate înregistrată în Elveţia, care controla aprovizionarea cu gaz a Gazprom către Europa prin Ucraina. Firtash este proprietarul unei case luxoase situate pe o stradă laterală, discretă, din apropiere de Harrods. După ce a cumpărat-o la finele anului 2012, el a reconstruit-o în totalitate, modificând-o şi adăugându-i o piscină subterană.

Alţi administratori ai BUS sunt Robert Shetler-Jones, fost PDG şi membru al Consiliului de Supraveghere al Grupului DF, şi Lord Oxford, fost diplomat britanic la Kiev, un alt membru al Comitetului de Supraveghere al Grupului DF. Shetler-Jones a făcut donaţii de zeci de mii de lire sterline pentru conservatori, prin societatea Scythe, a directorului BUS, Anthony Fisher, fost director al Fundaţiei Firtash. Alt director al BUS este Vladimir Granovski, care a lucrat pentru o campanie electorală a lui Ianukovici şi este membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii lui Firtash.

Desigur că vor urma detalii ale anchetei FBI din SUA, afacerea Firtash fiind departe de a-şi fi dezvăluit toate secretele. Arestarea milionarului ucrainean la Viena este un semnal pentru ceilalţi oligarhi, fie ei ucraineni, fie ruşi, că averile nu îi pot ocroti de răfuielile politice, iar influenţa de care s-au bucurat dispare o dată cu schimbarea puterii.

Integral pe România Liberă