Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cabinetul Ponta III îşi începe activitatea după ce preşedintele şi premierul au ajuns la o înţelegere: miniştrii au depus jurământul, iar premierul îşi va asuma răspunderea pe un program politic care să actualizeze programul de guvernare.

Consensul la care au ajuns brusc preşedintele şi premierul pare straniu în condiţiile în care părţile şi-au menţinut, timp de mai multe zile, poziţiile divergente, iar pe parcursul zilei de ieri nu a apărut nici un element nou care să justifice o răsturnare de situaţie.

De ce s-a răzgândit preşedintele?

La mai puţin de 24 de ore după ce a susţinut public că el nu va semna decretele de numire ale noilor miniştri până când premierul Ponta şi Cabinetul său de interimari nu-şi asumă răspunderea pe un nou program de guvernare, Traian Băsescu a cedat şi a acceptat propunerea pe care o avansa marţi seară şeful Executivului. „Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament“, declara preşedintele marţi seară. „Eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noi­lor miniştri“, mai preciza, tot marţi seară, Băsescu.

Ieri, însă, situaţia a luat o cu totul altă turnură: preşedintele a anunţat că a ajuns la un „acord verbal“ cu premierul Ponta, potrivit căruia el semnează întâi decretele de numire şi după aceea să meargă noul Cabinet în Parlament, să-şi asume răspunderea pe un nou program de guvernare. Adică, exact varianta pe care o avansase public Ponta după votul de încredere primit în Parlament.

Se pun, în aceste condiţii, mai multe întrebări, începând cu: „Ce l-a determinat pe Traian Băsescu să se răzgândească în decursul a mai puţin de 24 de ore?“. Apoi, dacă singurul interes al preşedintelui a fost „să avem un guvern cât mai robust“, iar cei zece miniştri audiaţi şi votaţi de Parlament să nu stea „în aşteptare“, de ce nu a acceptat şeful statului propunerea lui Victor Ponta încă de marţi seară, când cei doi au avut o scurtă între­vedere la Palatul Cotroceni? În fine, de ce nu a aşteptat preşedintele decizia Curţii Constituţionale, dacă luăm în considerare alte declaraţii ale sale, de la sfârşitul săptămânii trecute, în care spunea că nu vrea să creeze „un prece­dent neconstituţional“ prin instalarea Cabinetului Ponta III înainte ca Programul de guvernare al USL să fie modificat?

Semne de întrebare planează şi în ceea ce priveşte poziţia premierului Victor Ponta şi ce urmează noul Cabinet să facă. Dacă preşedintele Traian Băsescu a spus că s-a înţeles cu şeful Executivului ca Guvernul ­să-şi „asume răspunderea pe un nou program de guvernare“, premierul a vorbit de un program politic. „Noul Guvern va adopta şi va transmite către Parlament un nou program politic care să actualizeze programul de guvernare, anumiţi termeni să nu mai apară sau să fie înlocuiţi în funcţie de noua componenţă politică“, a declarat Ponta. Să înţelegem, de aici, că s-ar putea ca în Parlament să se prezinte acelaşi text al vechiului program, doar că va dispărea din el prescurtarea „USL“? Solicitat să dea mai multe detalii despre noul program de guvernare, premierul a răspuns cu o întrebare, în timp ce ieşea din sală: „Care program de guvernare?“.

Şeful Executivului s-a întâlnit ieri, la Vila Lac 1, cu ambasadorii statelor membre UE, acreditaţi la Bucureşti. Potrivit B1 TV, aceştia i-ar fi cerut premierului explicaţii cu privire la în­vestirea Cabinetului Ponta III.

Cum rămâne cu sesizarea PDL?

Dacă preşedintele Traian Băsescu spune că judecătorii CCR trebuie să se pronunţe în continuare pe situaţia sesizată, „pentru că trebuie să creăm jurisprudenţă şi pentru astfel de situaţii“, premierul Victor Ponta spune că, prin demersul pe care-l va face în Parlament, sesizarea PDL rămâne fără obiect. Rămâne de văzut ce vor aprecia judecătorii CCR, dar există posibilitatea ca plenul Curţii nici să nu mai dezbată problema pe fond, consi­derând că s-a rezolvat conflictul.

Sub semnătura a 52 de deputaţi PDL, PMP şi neafiliaţi, Curtea Constitu­ţională a fost solicitată să se pronunţe pe legalitatea Hotărârii Parlamentului de învestire a Cabinetului Ponta III. „USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental şi un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit Programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II“, susţin autorii sesizării. Aceştia precizează că au analizat comparativ Programul USL de guvernare şi acordul încheiat cu UDMR şi că au găsit „modificări de fond“, precum cele referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială, reprezentarea proporţională a cetă­ţenilor de etnie maghiară în instituţii şi structuri descentralizate sau acce­lerarea procesului de restituire a imobilelor cultelor religioase.Integral pe România LiberăComentarii

Pentru "desteptul" ce a postat pe 6 martie 2014 10:54 1 – La primul subiect, singur mi-ai dat dreptate, deci cine este cel redus mintal? 2- La al II-lea subieca, să presupunem că varianta cu „aruncarea la fier vechi” are şanse să ste-n picioare – unde sunt dovezile? Arată-mi măcar o singură dovadă, un proces-verbal, o factură...etc., DAR REALE NU FALSE. 3- Să ma apuc să înşir cuvinte vulgare, aici, nu este corect şi este sub demnitatea mea, asta ar însemna să mă aplec, şi n-am facut, nu fac asa ceva şi nici nu voi face asta niciodata. Observ ca tu eşti OBIŞNUIT să te APLECI, mai ales în faţa şi-n dosul lui BĂSESCU, probabil că nu poţi depăşi CONDIŢIA IMPUSĂ DE FAMILIA TA, deoarece şi părinţii şi bunicii tăi PROCEDAU IDENTIC. Elanul tău de „SLUGARNIC si de LINGĂU” nu poate fi decat GENETIC, deoarece îl practici cu o FOARTE mare PERFECŢIUNE.

7 martie 2014 13:24

roman NU ne intereseaza semnele ,ci santem ""NEMULTUMITI"""" SI FOARTE SUPARATI ,CA MAGHIARII S-AU FOFILAT ""FARA VOIA ROMANILOR,IN PARLAMENT, DUPA CE AU """BATJOCORIT ""DRAPELUL ""ROMANIEI O SA TINEM CONT LA VOT ,SI SPERAM SA DISPARA CEI CE NESOCOTESC ''''VREREA POPORULUI !!!

6 martie 2014 13:46

@simplu ca buna ziua Esti prost:simplu ca buna ziua. Sa le luam pe rand. Casa din Mihaileanu, probabil a luat-o pe nedrept. Si pentru asta va trebui sa raspunda odata. Flota este acolo unde ii era locul. Ca poanta, cu ca PONTA, iti spun ca la Timisoara, inainte de 1989, era o fabrica de tramvaie. In Timisoara circulau numai tramvaie facute acolo. Cam din 1994 au inceput sa dispara? De ce? Le-a vandut Basescu? Nu! Pentru ca erau proaste s-au adus altele din Germania unde functionasera vreo 30-40 de ani si erau mai bune ca ale noastre. Unde sunt cele vechi(noi) din Timisoara ? La fier vechi. Acolo sunt si vapoarele (FLOTA). Pamantul e cumparat cu credit. Deci n-ai tu treaba asta . Ma gandeam ca o ataci pe fata cea mica. Acolo aveai ceva de atacat.

6 martie 2014 10:54

Aleoska Pentru asta Viktor Ianukovici a fost inlaturat, miseleste de catre BORFASII, KREMENALII si PEDOFILII din UE si SUA, de la putere, deoarece nu accepta sa-si TRADEZE POPORUL, NEAMUL. Omul avea si are coloana vertebrala.

6 martie 2014 10:42

SIMPLU CA "BUNA ZIUA"!!! in proportie de 90% "gica,contra de la 1:54 are DREPTATE. De mult "dragii" nostri politicenii ne-au vandut. Asa cum ...."pe vremuri oamenii "politici" de la acea vreme, pentru a accede la vreun post de INSEMNATATE trebuia sa-i pupe-n R.E.C.T. pe cei de la Viena ori Constantinopol, asa si acum care se duce primul -cu buzele mai caldute si moi- la cei din UE si/sau SUA are de castigat

6 martie 2014 10:37

gogu Semnalele de pe telefonul rosu, cred ca la plesnit peste chelie, ca par nu mai are. Telefonul a venit dinspre apus, numai ei putea estompe inversunarea chiorului.

6 martie 2014 10:36

Marc Cum poate spune Ponta, după cooptarea UDMR la guvernare că programul de guvernare rămâne același ?

6 martie 2014 9:04

@val Basescu recidiveaza - si, din nou, in fata Mitomanului. De parca nu ar stii ca e mitoman, nu ar spune-o de fieare data ca "Ponta minte". Si totusi, il crede la fiecare "asumare" privata, intre patru ochi - desi, ulterior, o neaga sau o "interpreteaza L-a numit de doua ori (acum e a treia!), desi anuntase ca nu o va face. A acceoptat trocul cu NIta, a inghitit toti ministri de care STIA ca au dosare... Eu stiu o treaba: nu te opintesti, daca nu stii capoti da jos nadragii. Ca te cufuresti! Acum, a reusit sa ii faca pe majoritatea care mai aveau oarece incredere in el sa dea din mina a lehamite. A pus in situatie imposibila partidele care ii stau, totusi, alaturi. I-a dat in schimb un mare ascendent Mitomanului - precis pontacii si varanii exulta: "ati vazut? I-a tras-o Titulica!" Ponta, din nou, fara niciun merit, ia un prmiu pt "fdermitate" si "viziune". O sa se spuna ca Occidentul nu mai sustine pe Basescu, ci pe Ponta. Si MItomanul si baronii lui STIU ca pot incerca orice, ca "scutul Basescu" e varza! Precis @val o sa spuna ca "m-am trezit", il injur si eu pe Basescu - dar eu n-am fost niciodta "basist". Eu i-am injurat intotdeauna pe USL, PSD, javra ASTA de penelisti, pe mitoman si pe Kakareaza - deci, nu am nicio dezamagire. Analizez:-)

6 martie 2014 7:10

gica,contra Marionetele Ponta si Basescu au primit ordin...

6 martie 2014 1:54

val 1 Hopa, RL a observat ca Javra Ordinara se razgindeste foarte repede, aparent fara motiv.....parca ar fi prima data?

5 martie 2014 23:58

Pentru @simplu de la 22:52 Daca tot te plateste basescu si cei din PMP si PDL, sa ataci si sa jignesiti pe altii, spune-le sa te-nvete sa scrii correct, asta daca se pricep...... . Vezi sa nu te duci la EBA

5 martie 2014 23:03

@simplu intr-adevar, simplu ca buna ziua ca esti cam smplut la minte.

5 martie 2014 22:52

SIMPLU CA "BUNA ZIUA"!!! Escapadele lui Traian Basescu, casa din Mihaileanu, flota, terenurile "cumparate de fata cea mare -ma refer la numar de ani- , ...etc incep sa-l "INCORSETEZE"....ceea ce face din Traian Basescu un individ USOR de MANIPULAT. Intr-un final va ajunge dupa gratii, dar mai respire aerul libertatii pentru cativa ani, mai are timp sa doseasca unele bunuri nejustificabile .....s.m.d.

5 martie 2014 22:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.