Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O veste foarte ingrijoratoare i-a pus pe bucuresteni pe jar. In plina iarna acestia ar putea ramane fara caldura in case fiindca ELCEN ameninţă că va întrerupe alimentarea cu energie termică. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a cerut sprijin CSAT, SRI, Presedintei si premierului.

MEDIAFAX consemneaza ca ELCEN ameninţă cu întreruperea furnizării energiei termice către RADET din cauza datoriilor.
Primarul Sorin Oprescu a apelat, in disperare de cauza, la Preşedinţie, la CSAT, la premier, la Ministerului Economiei precum şi la Serviciului Român de Informaţii, carora le-a cerut să se implice de urgenţă în rezolvarea situaţiei:
"Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat instituţiei prezidentiale, CSAT-ului, primului-ministru, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi Serviciului Român de Informaţii, pentru a se implica, alături de autoritatea locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt", se arată într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit documentului, situaţia este determinată de procedurile abuzive şi discreţionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Primaria Capitalei, mai spune sursa citata, apreciază că printre măsurile viabile pentru rezolvarea acestei situaţii se numără reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN şi RADET, impus de ANRE, cât şi aprobarea memorandumului propus de Primăria Capitalei care cuprinde reglementarea relaţiilor contractuale între RADET şi ELCEN, inclusiv anularea penalităţilor.

Viceprimarul Mircea Raicu declara, în 30 octombrie,a.c., că Guvernul este singurul acţionar al ELCEN şi că Executivul este de acord cu ştergerea penalităţilor în condiţiile în care Primăria ia datoria RADET şi o trece la bugetul Capitalei.

“Oprescu a cerut CSAT şi SRI să se implice pentru rezolvarea situaţiei “deosebit de grave” a serviciului de alimentare cu energie termică” titreaza si ADEVARUL  care mentioneaza ca in comincatul remis mass-media se precizeaza ca: “Primarul general consideră că acest demers este perfect justificat, deoarece situaţia actuală afectează profund interesul public şi siguranţa naţională. Această situaţie este determinată de procedurile abuzive şi discretionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE)”.

Sursa citata mai metioneaza ca primarul Sorin Oprescu a atras atenţia public, în mai multe rânduri, asupra situaţiei create prin neplata penalităţilor “istorice”. Deşi, începand cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, peste 400 milioane lei, situaţia se perpetuează “prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN”, după cum se spune în comunicat.
De asemenea, Oprescu a supus de curând aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucureşti o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvern, demers rămas fără nici un rezultat.

“În aceste condiţii, având în vedere presiunile exercitate de ELCEN şi ameninţările repetate de întrerupere a furnizării energiei electrice către RADET, primarul general a considerat necesar să se adreseze instituţiilor enumerate mai sus pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie, astfel încât populaţia să nu fie afectată în nici un fel”, se mai spune în comunicat.

Consilierii municipali au adoptat, în 29 noiembrie, proiectul prin care Primăria Capitalei poate solicita Guvernului ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) noteaza ROMANIA LIBERA  .

Sursa citata precizeaza ca, prin proiectul de hotărâre se propune împuternicirea Primăriei Capitalei să facă demersuri la Guvern pentru solicitarea anulării penalităţilor datorate de RADET şi pentru obţinerea derogării de la prevederile Contractului cadru de vânzare-cumpărare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009 astfel încât "termenele de scadenţă ale facturilor emise de Elcen către RADET şi de către RADET către consumatori să fie identice".

Potrivit proiectului de hotărâre, conform informării RADET, situaţia datoriei principale şi a penalităţilor faţă de ELCEN, la data de 4 octombrie 2011, este în valoare de 1.146.840.404,37 lei.

Propunerea primarului general Sorin Oprescu privind ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti a fost de două ori pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB, în 17 şi în 24 octombrie. De fiecare dată însă şedinţa a fost suspendată, din lipsă de cvorum.

RADET cumpără agent termic primar de la producătorii de energie termică. Din totalul cantităţii achiziţionat de RADET, peste 90 la sută provine de la ELCEN Bucureşti SA, care deţine principalele centrale electrice în cogenerare ale Capitalei, arăta Primăria Capitalei.

Pentru că nu încasează banii de la RADET, societatea ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă, având creanţe numai către Romgaz de aproximativ 460 de milioane de lei, mai spune sursa citata.

In speranta ca bucuresteni vor intampina, totusi, noul an, fara sa se congeleze, pun punct aici si, pana in 2012, numai bine va doresc!