Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pacienta care aştepta ficatul după care plecase echipa medicală din avionul prăbuşit în Munţii Apuseni a murit. Numele ei a fost tăiat de pe lista de transplant la o săptămână după accidentul aviatic.

Dacă pe 20 ianuarie medicii plecaţi după un ficat la Oradea s-ar fi întors cu bine la Bucureşti, Floarea Mihai, 62 de ani, ar fi primit o şansă la viaţă. Dar avionul echipei medicale s-a prăbuşit undeva în munţi, unde doi oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi. Miercuri noapte, a murit şi cea a cărei viaţă vroiau să o salveze cei din avion. Floarea Mihai suferea de un cancer hepatic agresiv, care a progresat galopant. La doar o săptămână după accidentul aviatic, femeia a fost scoasă de pe lista de transplant pentru că nu a mai fost considerată un pacient eligibil.

„Cauza morţii a fost progresiunea bolii neoplazice (n.r. tumorale), care s-a constatat foarte rapid după ziua de 20 ianuarie. Ea avea un cancer de ficat care, din păcate, a evoluat foarte rapid. De altfel, ea a şi fost scoasă de pe lista de transplant pentru că i s-au depistat nişte metastaze, cam la o săptămână după accident. A fost considerat un caz avansat căruia i s-au aplicat măsurile potrivite“, a explicat pentru România liberă dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Fundeni.

În cei şase ani de boală, Floarea Mihai a mai ratat două şanse: un transplant eşuat pentru că organismul său a respins organul şi unul anulat pentru că ficatul pe care trebuia să-l primească nu a mai putut fi folosit.

Demisii şi dosar penal în urma accidentului

La două zile după accidentul aviatic, femeia le spunea jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, că speră într-o nouă şansă: „Din 2011 aştept transplantul de ficat. În 2013 boala s-a agravat. Am fost foarte emoţionată când am fost chemată la operaţie, apoi am auzit tragedia. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Doctorii aceia au suferit pentru că au plecat să-mi salveze mie viaţa.(...) În fiecare zi mă gândesc că cineva acolo sus mă iubeşte şi într-o zi voi putea să fac şi eu acest transplant”. Dorinţa ei nu s-a împlinit şi a devenit astfel a treia victimă a accidentului aviatic din Apuseni.

Cei care au murit încercând să o salveze au fost pilotul Adrian Iovan, 56 de ani, şi medicul rezident Aurelia Ion, 23 de ani. Avionul în care se aflau, alături medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu şi de copilotul Răzvan Petrescu, a căzut pe 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1400 de metri altitudine.

Echipa medicală zbura de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după cinci ore de căutări. După ce medicii legişti au spus că moartea Aureliei Ion putea fi evitată, stabilind drept cauză a decesului hipotermia, procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

Ministrul de Interne Radu Stroe, directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, au demisionat în urma reproşurilor că au gestionat prost acţiunile de căutare şi salvare a victimelor.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.