Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Compania de stat ucraineană Naftogaz a redus importurile de gaze ruseşti de la 147 la 28 de milioane de metri cubi pe zi, fapt care i-a înfuriat la maxim pe liderii de la Kremlin. Luni, primul-ministru rus, Dimitri Medvedev, a avertizat că preţul gazului, care scăzuse ca parte a ajutorului tip bailout acordat Ucrainei, "va reveni la niveluri înalte", notează Reuters.

Statisticile oficiale arată că Ucraina consumă anual mai mult de 55 de miliarde de metri cubi de gaz şi peste 50% din această cantitate este importată de la Gazprom Rusia.

Anul trecut, exporturile Gazprom către Europa s-au cifrat la 161,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Contactat de Reuters, un oficial al Gazprom a refuzat să comenteze atitudinea Kievului de a-şi reduce importurile, dar a spus că tranzitul gazului către Europa nu este afectat de această măsură.

În luna decembrie 2013, Rusia a agreat reducerea preţului gazului livrat Ucrainei la 268,5 dolari/1.000 mc (de la aproximativ 400 de dolari/1.000 mc). Potrivit aranjamentului, preţul gazului importat de Naftogaz în cadrul acordului urmează să fie revăzut trimestrial.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.