Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a încordat relaţiile altfel excelente dintre creştini şi musulmani. Potrivit unei decizii emise în urmă cu câteva zile, orele de religie islamică erau scoase din programa şcolară. Mii de elevi nu ar mai fi avut astfel posibilitatea să studieze religia în cadru instituţional. În plus, orele de limbă turcă ar fi fost înjumătăţite. Explicaţia: există o metodologie privind mişcarea cadrelor didactice, iar în religia islamică nu se regăsea în nomenclator. În plus, nu ar exista personal calificat pentru a ocupa posturile didactice necesare.

Acuzaţiile unui deputat

Decizia ISJ a venit ca un şoc pentru comunitatea turcă şi tătară. Mai mult, surse neoficiale spun că înşişi şefii de partid al inspectorului şcolar general, Răducu Popescu, membru PSD, au fost iritaţi de decizia acestuia. Ieri, un deputat, Florin Gheorghe, trecut de curând de la PDL la PMP, s-a arătat la fel de contrariat de decizia ISJ. ”Am crezut că nu înţeleg bine mesajul dat de purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, în care se spunea sec şi fără noimă că religia islamică nu se regăşeşte în nu ştiu ce document sau în nu ştiu ce act centralizator şi că nu se vor scoate la concurs posturi pentru această disciplină. Ori este inconştienţă, ori lipsă de responsabilitate! Oricine ar fi inspector şcolar în judeţul Constanţa ar trebui să cunoască faptul că structura socio-demografică şi etnică a judeţului diferă substanţial de restul ţării. Să scoţi din programa şcolară religia islamică şi să înjumătăţeşti numărul orelor de limbă maternă, cum este de pildă limba turcă, nu reprezintă doar o încălcare periculoasă a drepturilor legitime ale minorităţilor naţionale, dar şi o dovadă de incompetenţă a inspectorului şcolar”, a precizat deputatul. Florin Gheorghe a precizat că va aduce această problemă şi în atenţia ministrului Educaţiei, pentru a afla dacă acesta cunoaşte ”erorile grave pe care le fac unii inspectorii şcolari”.

Ce spune liderul tătarilor

Preşedintele UDTTRM, Gelil Esrghep, şi liderul Mufitatului Cultului Musulman în România, Yusuf Murat, s-au întâlnit cu şeful ISJ Constanţa. ”Am vorbit cu inspectorul general şi mi-a că s-a înţeles greşit şi că nu s-a schimbat nimic, va fi la fel ca până acum”, a spus Gelil Eserghep. Problemele au plecat totuşi pentru că într-un ordin de ministru religia islamică şi limba turcă erau trecute la aceeaşi categorie. De acum înainte vor fi separate.

Secţie de religie islamică la Facultatea de Teologie

Preşedintele UDTTME a subliniat însă că există o problemă în în comunitatea musulmană, şi anume că sunt foarte puţini absolvenţi de studii superioare în domeniu. De fapt, numărul lor se numără pe degete. Acesta a cerut o derogare de la ISJ, şi a primit înţelegere, pentru ca astfel de cursuri să poată fi predate şi în cotinuare, până când se va rezolva situaţia. Rezolvarea înseamnă crearea unei secţii de religie islamică în cadrul Facultăţii de Teologie din Universitatea Ovidius din Constanţa, unde este decan IPS Teodosie. Gelil Eserghep a precizat că există un colegiu la Medgidia şi că absolvenţii de acolo au dreptul să predea religia islamică până în clasa a opta, conform unui protocol încheiat în anul 1999 între România şi Republica Turcia.

Integral pe România LiberăComentarii

masliman E vina unui ametit din MEN, din astia pusi cu furca in posturi politice, nu e vina Ministrului, ca nu face el actele. ROMANIA e un model la nivel mondial privind convietuirea in bube relatii a tuturor conlucuitorilor. MAi putin romii si ungurii (politicienii) care sunt vesnic nemultumiti si pentru asta or sa ia cateva suturi in koor.

21 februarie 2014 10:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.