Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Petrom, companie cumpărată în 2004 de OMV de la statul român cu numai 669 de milioane de euro, a obţinut de la privatizare şi până în prezent profituri cumulate de 5,55 miliarde de euro. Suma este de peste opt ori mai mare decât cea plătită de OMV autorităţilor, ceea ce subliniază şi mai mult lipsa de viziune guvernamentală şi deciziile strategice greşite luate ani la rând de de politicieni în domeniul resurselor naturale şi în cel energetic.

Petrom este prima companie românească care a realizat vreodată un profit mai mare de un miliard de euro. Ieri, societatea a raportat un câştig net de 4,82 miliarde de lei (1,091 miliarde de euro) pentru anul trecut, în creştere cu 22% faţă de cel din 2012, şi venituri de 24,18 miliarde de lei (5,47 de miliarde de euro), în scădere cu 8%. Astfel, marja de profit a Petrom este de 19,93%.

Petrom a contribuit astfel cu jumătate la profitul OMV, deşi veniturile grupului austriac au fost de 42,4 miliarde de euro, adică de peste 7 ori mai mari decât ale companiei româneşti.
OMV controla la finele anului trecut rezerve dovedite de petrol şi gaze de 1.131 milioane barili echivalent petrol, din care 728 milioane barili echivalent petrol la Petrom. Adăugând şi rezervele probabile, OMV are acces la 1.916 milioane barili echivalent petrol, din care 1.025 milioane reprezintă rezervele Petrom.

Dacă în domeniul producţiei a existat o creştere de 1%, Petrom are dificultăţi în privinţa gazelor naturale şi a electricităţii, din cauza scăderii cererii interne. Consumul de gaze al României a scăzut cu 8%, iar importurile cu 50%, a anunţat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, în principal din cauza reducerii cererii din industrie, dar şi a vremii calde.
Integral pe AdevărulComentarii

unu sa le multumim psd si lui nastase ca a vindut petrom si ne-a scapat de a avea grija si de banii pe care acum ii fac austriecii si nu noi , afaceri romanesti marca psd.

20 februarie 2014 11:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.