Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

UPDATE: 07:00 - Peste 200 de persoane sunt rănite, în violenţele din Ucraina, conform unui raport recent. 21 de persoane sunt decedate. Printre victime se află mulţi poliţişti şi jurnalişti. Peste 30.000 de persoane protestează pe străzile Kievului.

UPDATE: 06:39 - Numărul răniţilor a trecut de 150, conform CNN. Printre aceştia se află 15 jurnalişti şi 47 de poliţişti. 21 de persoane au murit.

Viktor Ianukovici acuză opoziţia că a "depăşit limitele". ”Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (...) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele", a declarat preşedintele într-o adresare către naţiune, în timp ce un asalt asupra manifestanţilor este în curs în centrul Kievului.

"Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei", a continuat el.

UPDATE: 06:14 -Preşedintele Ianukovici dă vina pe liderii opoziţiei pentru cele mai recente violenţele din Kiev, anunţă BBC News. Mai multe camioane cu nisip au blocat principalele drumuri care fac legătura cu centrul Kievului.

Conform unei postări de pe contul de Twitter al unuia dintre liderii opoziţiei, Arseniy Yatsenyuk,  în cadrul întâlnirii cu preşedintele Ianukovici acesta le-a oferit „şansa” de a se preda.

UPDATE: 05:58 -  Un raport recent arată că cel puţin 18 persoane au fost ucise, inclusiv şapte poliţişti, conform BBC News.

UPDATE 05:00 - Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene, informează Mediafax.

Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României).

Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.

Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare.

UPDATE 04:00 - Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, informează Mediafax.

La sfârşitul unor confruntări, soldate cu incendierea unor clădiri militare, aproximativ 5.000 de protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme.

UPDATE 03:00 - Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine împotriva protestatarilor proeuropeni din centrul Kievului şi a cerut ca ei să evacueze Piaţa Independenţei, a declarat opozantul Vitali Kliciko, după o întrevedere cu şeful de stat ucrainean, informează Mediafax."Preşedintele a spus că singura soluţie este evacuarea (Pieţei) Maidan şi că toţi trebuie să se întoarcă acasă", a declarat Kliciko pentru postul de televiziune Hromadske.

UPDATE 02:30 - Patru protestatari proeuropeni au fost ucişi în asaltul lansat marţi seară de forţele de ordine ucrainene împotriva Pieţei Independenţei din Kiev, un simbol al mişcării de contestare, informează Mediafax.

Şaisprezece persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise, marţi, în cursul violenţeleor de la Kiev, potrivit ultimului bilanţ disponibil.

UPDATE 01:40 - Mai multe etaje ale Casei Sindicatelor din Kiev, transformată în "cartier general" de către protestatarii proeuropeni, au luat foc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, informează Mediafax.

Potrivit unui jurnalist al AFP, mai multe etaje ale acestei clădiri, situate în Piaţa Independenţei şi ocupate încă din decembrie, au luat foc, iar opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici au părăsit-o în grabă. Unii dintre protestatari au fost evacuaţi pe tărgi.

UPDATE 01:34 - Vicepreşedintele american, Joe Biden, l-a îndemnat marţi pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, să retragă forţele de ordine mobilizate la Kiev, a anunţat Casa Albă, după o discuţie telefonică între cei doi oficiali, informează Mediafax.

În contextul unor ciocniri între protestatari proeuropeni şi forţele de ordine în capitala Ucrainei, care au provocat moartea a cel puţin 11 persoane, numărul doi al Executivului american l-a anunţat pe Ianukovici că Washingtonul condamnă violenţele, indiferent de unde ar proveni, şi că "Guvernul, în primul rând, are responsabilitatea de a calma situaţia".

UPDATE 00:44 - Preşedintele Băsescu face apel la Ianukovici să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Tensiune maximă la Kiev, unde marţi dimineaţă au reizbucnit confruntări violente între poliţie şi cei circa 20.000 de manifestanţi care înconjuraseră Parlamentul, furioşi din cauza amânării sesiunii pentru examinarea reformei constituţionale vizând reducerea puterilor prezidenţiale. Şapte manifestanţi au fost ucişi şi 150 grav răniţi.

Dorind să facă presiuni asupra parlamentarilor care au amânat reforma de modificare a Constituţiei pentru reducerea prerogativelor prezidenţiale, marţi dimineaţa mii de protestatari s-au adunat în faţa Parlamentului şi în Piaţa Independenţei. Au fost respinşi de cordoanele forţelor speciale, iar poliţiştii au tras asupra lor cu gloanţe de cauciuc şi grenade asurzitoare şi au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Şapte manifestanţi au fost ucişi şi cel puţin 150 răniţi. Un protestatar are mâna amputată, alţii au traumatisme craniene şi răni la braţe şi picioare.Liderul opoziţiei ucrainene, Vitali Klişko a cerut preşedintelui Ianukovici să retragă poliţia anti-revolte de pe străzile Kievului pentru a evita un „conflict în societate”.

Puterea este acuzată că a cedat presiunilor Moscovei, care a acuzat marţi Occidentul pentru agravarea crizei ucrainene, estimând că escalada tensiunii la Kiev este o „consecinţă directă a conivenţei politicienilor occidentali şi structurilor europene care au închis ochii la acţiunile agresive ale forţelor radicale”. Potrivit anturajului prezidenţial, Ianukovici ar fi urmat să propună marţi un nou prim-ministru iar deputaţii trebuiau să studieze o reformă constituţională cerută de opoziţie care ar reduce puterile preşedintelui în profitul Parlamentului şi al guvernului. Furioşi de amânarea sesiunii parlamentare, manifestanţii au atacat sediul partidului lui Ianukovici cu cockteiluri Molotov şi pietre.

În interiorul Parlamentului, şefii opoziţiei au întrerupt procedurile barând accesul la tribună şi cerând ca deputaţii să dezbată amendamentele constituţionale pe care le solicită pentru reducerea puterilor şefului statului. Opoziţia cere formarea unui guvern independent pentru a pune capăt tulburărilor şi a salva economia care se prăbuşeşte. Gravitatea situaţiei, care a dus la diminuarea rezervelor în devize ale Băncii centrale ar trebui să constrângă preşedintele să numească fără întârziere un nou premier, post rămas vacant după demiterea lui Mikola Azarov, la 28 ianuarie.

Supunere contra bani

Guvernul şi opoziţia se acuză reciproc de escalada tensiunii. Ucraina este paralizată de o luptă pentru putere de luni de zile. Opoziţia a protestat contra preşedintelui Ianukovici după ce acesta a cedat presiunii Rusiei şi a renunţat la o asociere cu UE în profitul Moscovei. Luni, Rusia a anunţat acordarea unei tranşe de 1,5 miliarde euro din creditul promis Ucrainei (15 miliarde dolari), cu condiţia ca la Kiev să fie format un nou guvern.

Integral pe România Liberă