Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Uniunea Europeană a anunţat duminică amânarea pe termen nelimitat a negocierilor cu Elveţia demarate în vederea colaborării în programe educaţionale şi de cercetare în valoare aproape 100 de miliarde de euro. Decizia vine ca urmare a rezultatelor referendumului organizat săptămâna trecută în Elveţia, prin care statul a hotărât reintroducerea cotelor pentru imigranţi.

Ca urmare a referendumului, Elveţia a anunţat că nu va mai semna un pact cu UE privind pieţa muncii cu Croaţia la 1 iulie, aşa cum fusese stabilit. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat că votul prin care elveţienii şi-au exprimat dorinţa de a reintroduce cote pentru imigranţii din UE încalcă acordul pe care ţara l-a semnat cu Bruxelles-ul, iar asta va avea „consecinţe serioase” asupra relaţiilor dintre bogatul stat din Alpi şi cele 28 de ţări comunitare care îl înconjoară.

Libera circulaţie a forţei de muncă este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Prima consecinţă concretă a rezultatelor referendumului este decizia UE de a suspenda negocierile pentru colaborarea cu Elveţia pe mai multe programe educaţionale şi de cercetare, reunite sub planul Horizon 2020, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro, dar şi în ceea ce priveşte programul Erasmus+, cu o valoare de 14,7 miliarde de euro. Ambele programe vizau perioada 2014-2020.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.