Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Poliţiile din Italia şi SUA au lansat în comun o vastă operaţiune botezată „New Bridge“, care a dezmembrat o reţea mafiotă transatlantică şi a distrus un plan criminal major destinat să faciliteze traficul internaţional de droguri, de arme şi de spălare de bani între Italia, SUA, Canada şi America de Sud. Planul a reunit familia Gambino din New York şi N’drangheta, mafia calabreză.

În urma unei anchete care a durat doi ani, desfăşurată în comun de poliţiile de pe cele două maluri ale Atlanticului, anchetatorii au declarat că au dejucat livrarea a 500 kg cocaină – în valoare de 7 milioane dolari – în portul calabrez Gioia Tauro, drogurile fiind ascunse în cutii cu ananas, în nuci de cocos şi în peşti congelaţi. Containerele proveneau din Guyana. Procurorul american pentru districtul Est din New York, Loretta Lynch, a declarat că operaţiunea poliţiei a „dat o lovitură dură eforturilor N’drangheta de a se implanta în New York”. Potrivit FBI, „membrii clanului N’drangheta conspirau cu membrii clanului Gambino în vederea infiltrării în New York cu activităţi ilegale, sub forma unor expedieri legitime, şi cele două grupuri criminale au conlucrat pentru stabilirea unui plan de deplasare a cocainei şi heroinei între SUA şi Italia“.

Unul dintre elementele marcante ale operaţiunii este „noua alianţă“ între familia mafiotă Gambino, tradiţional legată de Cosa Nostra, mafia siciliană, şi N’drangheta, a precizat Raffaele Grassi, purtător de cuvânt al poliţiei italiene. El a subliniat că în timp ce în 2008 o altă operaţiune, numită „Old Bridge“, a pus accentul pe legăturile dintre Cosa Nostra din SUA şi omologii din Palermo, „acum asistăm la o realitate diferită“. În operaţiunea „New Bridge“ au fost arestate 26 de persoane, membri ai clanului Gambino şi din N’drangheta.

Extrem de puternică şi cu ambiţii expansioniste, mafia calabreză a vizat o alianţă importantă cu clanul Gambino pentru că acesta, la rândul său, are relaţii importante cu cartelurile mexicane ale drogurilor. Un expert american în mafie a declarat că arestările au subliniat o nouă strategie pentru stabilirea unei baze americane. „Mafia din SUA a înţeles foarte clar că mafia siciliană, Cosa Nostra, a slăbit atât de mult încât a permis ascensiunea N’dranghetei.“

Operaţiunea New Bridge, coordonată de procurorul din Reggio Calabria, Federico Cafiero de Raho, a mobilizat peste 100 de poliţişti, la New York şi în mai multe regiuni din Italia, şi a fost articulată în jurul a două sindicate ale mafiei – Gambino, una din faimoasele „cinci familii“ din New York, şi N’drangheta, un puternic clan al criminalităţii calabreze. Agenţi FBI s-au deplasat în Italia în această săptămână pentru a participa la raiduri.

„Jimmy“

Operaţiunea a început în 2012, când anchetatorii au detectat un proiect al membrilor clanului Ursino din N’drangheta ce viza contrabanda cu mari cantităţi de droguri. Un agent infiltrat, numit „Jimmy“, a fost trimis în Italia şi a reuşit să intre în clan, prezentându-se drept un traficant de droguri prosper. Activitatea sa a fost crucială. Un membru al familiei Gambino, Franco Lupoi, şi şeful Francesco Ursino din N’drangheta au acceptat să-i vândă agentului 1,3 kg heroină la New York. El a descoperit şi a anunţat că membrii N’dranghetei din Italia şi din New York preconizau o alianţă cu familia Gambino, a mafiei americane. FBI şi anchetatorii italieni au interceptat mesaje electronice între membrii crimei organizate din Italia şi Nouvelle Socco Enterprise, o întreprindere de fructe conservate din Georgetown, Guyana. În cursul ascultărilor telefonice, poliţia a declarat că grupul avea în vedere şi traficul cu arme la scară largă, dar acest plan nu a trecut de etapele iniţiale.

Calabria este fieful N’drangheta, care este considerată cea mai periculoasă şi mai puternică din cele patru mari mafii italiene. Potrivit poliţiei italiene, N’drangheta a părăsit teritoriile de origine şi s-a infiltrat în nordul Italiei şi în Europa, dar caută să acapareze fără încetare noi spaţii pentru acţiunile ei criminale. Cert este că a substituit Cosa Nostra în gestionarea traficului de droguri la scară internaţională.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.