Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Autorităţile iraniene au marcat ieri a 35-a aniversare a revoluţiei islamice, pe fondul progresării în negocierile nucleare cu marile puteri, între care inamicul istoric american. Deşi Teheranul se arată concesiv cu AIEA, preşedintele Rohani a înlăturat orice abandon al programului nuclear, iar un comandant al marinei iraniene a pronunţat o declaraţie belicoasă contra Americii.

Preşedintele Hassan Rohani, în faţa mulţimii adunată în centrul Teheranului care scanda „moarte Americii”, a cerut ieri negocieri „juste” cu marile puteri şi a denunţat „iluzia” unei acţiuni militare contra Iranului dacă ar eşua diplomaţia. Dar a înlăturat orice abandon al programului nuclear iranian subliniind că „drumul... spre vârful progresului şi ştiinţei, în special tehnologia nucleară civilă, va continua”, în timp ce negocierile urmează să fie reluate la 18 februarie în vederea unui acord global şi definitiv asupra dosarului nuclear iranian. Rohani a precizat că aceste negocieri „sunt un test istoric pentru Europa şi Statele Unite” care au decretat „sancţiuni brutale, ilegale şi primejdioase”.

La finele lunii noiembrie, la Geneva, Iranul a încheiat cu grupul celor 5 plus 1 – China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania – un prim acord de şase luni asupra îngheţării unor activităţi nucleare în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor care i-au ştrangulat economia. Negocierile ce se vor relua la 18 februarie ar trebui să permită ajungerea la un acord global care ar garanta comunităţii internaţionale natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian. Occidentalii şi Israelul, considerat singura putere nucleară în regiune, suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea programului său civil, ceea ce Teheranul neagă vehement.

Dar, aceste negocieri se anunţă dificile, responsabilii iranieni subliniind „lipsa lor de încredere în SUA”. Rohani beneficiază de susţinerea ayatollahului Khomeini pentru a duce aceste negocieri prin intermediul charismaticului său ministru de Externe, Mohammad Javad Zarif. Însă acest dialog este denunţat de conservatori şi de puternicii Gardieni ai Revoluţiei, care estimează prea importante concesiile făcute occidentalilor.

Mohammad Ali Jafari, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamist a declarat că „trebuie să ne întrebăm de ce unii sunt gata să vândă la preţ mic grandoarea şi puterea Iranului pentru a obţine sfârşitul animozităţii Statelor Unite”. Iranul şi SUA au rupt relaţiile diplomatice în 1980, după luarea de ostatici la ambasada americană din Teheran de către studenţi islamişti.

Rachetele din ajun

În ajunul festivităţilor, Iranul a anunţat lansarea reuşită a două rachete dintr-o nouă generaţie „cu o mare putere de distrugere”. Deşi Iranul asigură că arsenalul său este dedicat doar apărării frontierelor şi nu va fi folosit decât în caz că ar fi atacat, programul său balistic, care cuprinde şi rachete cu rază de 2.000 km capabile să atingă Israelul, îngrijorează Occidentul şi face obiectul unor condamnări din partea Consiliului de Securitate.

Oficiali militari iranieni au trimis nave de război în Atlantic, în apropierea frontierelor marine americane şi consideră că este o dovadă de forţă contra Americii. Un comandant al marinei declara luni că „americanii pot simţi prin toate mijloacele cum navele lor de război vor fi scufundate în lupta contra Iranului şi modul în care vor trebui să găsească carcasele lor pe fundul mării” şi a adăugat că „ei (americanii, n.r.) nu se mai pot ascunde în mare după ce ansamblul regiunii Orientului Mijlociu, Europei de Vest, Golgul Persic, marea Oman şi strâmtoarea Ormuz sunt supravegheate de noi şi nu mai au unde să se ascundă”.

Integral pe România LiberăComentarii

PRECIZARE: Faptul ca "Iranul face declaraţii belicoase contra Americii" nu-i surprinde însa pe cititorii nostri, care au avut pâna acum vreo luna parte de o adevarata AVALANSA de "declaraţii belicoase" facute de MB si SUA (si de co-calarii lor israelieni, n.n.) contra Iranului. Cu respect, Redactia RL

11 februarie 2014 22:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.