Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Simona Halep o întîlneşte pe Dominika Cibulkova, în această noapte, de la ora 02:00, ora României, pe Eurosport şi liveTEXT pe GSP.RO, în sferturile de finală de la Australian Open.

Românca în vîrstă de 22 de ani speră să obţină prima calificare din carieră în semifinalele unui turneu de Mare Şlem şi să pătrundă cît mai adînc în interiorul top 10 WTA. Peste fileu, Cibulkova se anunţă o misiune dificilă, dar nu de netrecut. GSP.RO a selectat 5 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere la meci.

1. Cine este Dominika Cibulkova? Are 24 de ani, 1.61 metri şi 59 de kilograme, s-a născut în capitala Slovaciei, Bratislava, e dreptace şi loveşte reverul cu ambele mîini, acum e numărul 24 mondial. Cea mai mare performanţă din carieră la un turneu de Mare Şlem avut loc în 2009, cînd s-a calificat în semifinalele de la Roland Garros, acolo unde a fost eliminată în două seturi de Dinara Safina. Odată cu sfertul de finală de la Australian Open, Cibulkova se poate lăuda că a fost în primele 8 jucătoare la toate cele 4 turnee de Mare Şlem.

2. De ce ar trebui să se teamă Simona? La prima vedere, Dominika pare o jucătoare masivă, incapabilă să reziste ritmului mişcărilor laterale pe care le presupune tenisul modern. Dar nu e deloc aşa. În fiecare tur de la Australian Open, slovaca a dispus de jucătoare cu nume cunoscute în circuit. Prima care a căzut a fost italianca Schiavone, apoi elveţianca Voegele, pe urmă spanioloaica Suarez-Navarro, iar "scalpul" cel mai de preţ s-a dovedit cel al Mariei Şarapova, distrusă în setul decisiv cu 6-1.

3. Care sînt punctele forte ale Cibulbovei? Cibulkova joacă bine de pe fundul terenului, are o lovitură de dreapta sănătoasă, backhand sigur, ia mingea în urcare şi fructifică orice ocazie i se oferă. Combinaţia între viteză şi putere cere multă energie, dar Dominika nu a dat niciodată senzaţia că nu are rezerve. În plus, a demonstrat că are un psihic solid contra Mariei Şarapova: 67% din mingile jucate la 30-30 şi 40-40 au mers în direcţia ei!

4. Slovaca ne-a pus pe gînduri, dar poate fi surprinsă? Cibulkova nu serveşte bine. E micuţă, depinde mult de returul adversarei, are o viteză medie la serviciu de 144km/h, în timp ce Halep are 151. În schimb, pe al doilea serviciu are 129km/h, în timp ce românca are 124. Cibulkova face puţine mingi cîştigătoare, se bazează pe uzura adversarei, lucru care nu prea a fost în avantajul adversarelor Simonei Halep, de-a lungul timpului.

5. S-au mai întîlnit pînă acum? Da. Românca şi slovaca s-au intersectat în turnee de trei ori. Singura victorie a româncei a venit pe zgură, în 2012, la Bruxelles. Dominika s-a impus în prima şi în ultima întîlnire disputată, una fiind pe iarbă şi celaltă pe hard, adică suprafaţa pe care se dispută turneul de la Antipozi.

Integral pe Gazeta Sporturilor