Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ne-am obişnuit cu ea şi pare că nu se mai termină. Ce stă însă la baza crizei din Zona euro şi cine sunt cei responsabili pentru situaţia de acum.Liderii europeni au anunţat la ultimul summit lansarea "compactei fiscale", aşa cum a fost numit programul de Scoase din joben ca noua Biblie a disciplinei fiscale, care trebuie să asigure încrederea pieţelor în ţările europene, măsurile anunţate sunt în fapt doar o reciclare a vechilor criterii Maastricht, ce ar fi trebuit aplicate încă de la înfiinţarea euro.

Indisciplina fiscală a statelor?

Cum în faţa promisiunilor politice nu poate să stea un buget echilibrat, ţările euro au încălcat prevederile fără să-şi facă prea multe griji. Germania a fost prima ţară care a depăşit limita de deficit, însă acum îşi permite să condamne iresponsabilitatea fiscală a celorlalte ţări, apărată, e drept, de faptul că este cea mai puternică economie din Europa.

Franţa, care acum vrea să fie recunoscută drept al doilea cap din funtea contintentului, după ce Marea Britanie s-a retras peste Canal, a ieşit din starea de echilibru bugetar imdiat după Germania, pentru că statul social se menţine cu împrumuturi multe.

Italia, care acum simte presiunea dobânzilor de 7% în spate şi speră la patriotismul şefului BCE pentru a uşura povara, nu prea s-a gândit niciodată la pactul de stablitate şi creştere ca fiind un document serios. Datoria publică a stat mai mereu în jurul a 100% din PIB sau peste (faţă de pragul de 60%), şi deficitele au curs în lanţ peste 3%.
Integral pe Money.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.