Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dacă vestea nu surprinde pe segmentul „Prima Casă“ unde riscurile sunt împărţite între stat şi bănci, noutatea este că şi împrumuturile de nevoi personale în lei sunt acum mai ieftine decât cele în euro. Speriate de picajul Robor, unele bănci au început să crească marjele pentru creditele noi.

În acest moment, cea mai bună ofertă pentru un credit ipotecar prin programul Prima Casă are un cost total (DAE) de 4,58%, conform Conso.ro. Sunt 17 bănci înşirate pe acest segment iar diferenţa de costuri între ele este infimă, mai puţin de un procent - între 4,58% Banca Românească şi 5,76% OTP, în cazul unui împrumut de aproximativ 130.000 lei. Dacă s-ar opta pentru una dintre puţinele oferte rămase pentru cumpărarea de imobile în euro, am găsi o DAE de peste 6,7% precum în oferta BRD. Explicaţia vine din marjele practicate pentru aceste împrumuturi: dacă la creditul în lei avem Robor la 3 luni plus 2-2,5%, la împrumuturile în euro băncile iau minim 5% peste nivelul Euribor la 3 luni. Cum Robor a tot scăzut în ultima vreme (ieri era 1,96%) creditele în lei sunt net mai avantajoase decât cele în valută în acest moment. Surpriza anului este că şi pe segmentul “nevoi personale” e mai ieftin acum să te împrumuţi în lei. De pildă, cel mai avantajos credit de 20.000 lei pe 5 ani este la Banca Românească cu o DAE de 9,8% (dobândă Robor la 3 luni plus 6,25%), Piraeus are 9,9%, Banca Transilvania 10,1%. Pentru 5.000 de euro tot pe 5 ani găsim cea mai bună DAE la Intesa – 12,2% (Euribor la 3 luni plus 11%); Carpatica are 14,1%, ­Piraeus 15,1%, BRD – 15,2%.

Strategii pentru conservarea profitului­

Scăderea dobânzii de politică monetară şi leii care băltesc în piaţă în acest moment au dus la scăderea indicelui Robor şi implicit a profitului băncilor. Unele au început să-şi ajusteze ofertele pentru clienţii noi pentru a nu fi afectate de ultimele evoluţii. Conso a identificat câteva – Millennium Bank a aplicat o creştere de până la 2,1% a marjei fixe peste Robor la 6 luni în cazul ofertei de credite garantate, iar ING Bank şi OTP Bank au operat creşteri ale dobânzilor în cazul creditelor de nevoi personale fără garanţii imobiliare. Astfel, cine ia un credit de la ING Bank va plăti ­marje fixe între 7,5% şi 15%, în creştere cu ­până la 0,9%. Şi în cazul OTP Bank, rata de dobândă variabilă a suferit creşteri cu până la 1 procent. Scăderea accelerată a Robor – în urmă cu un an nivelul său la scadenţa de 3 luni era uşor peste 6% – deşi dă motive de bucurie debitorilor mai vechi, are destule riscuri incluse pentru viitorii datornici. O rată mai mică plătită în acest moment îi poate determina să-şi dozeze greşit efortul de rambursare iar la o creştere în viitor a indicatorului Robor pot ajunge uşor pe listele de rău-platnici.

Integral pe România Liberă