Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fiica regelui Spaniei, Infanta Cristina, a fost pusă sub acuzare de judecători pentru spălare de bani şi alte infracţiuni de natură fiscală, anunţă cotidianul iberic, El Mundo.

Conform legislaţiei spaniole, spălarea de bani se pedepseşte cu închisoare până la 6 ani şi cu o amendă penală ce poate atinge de trei ori suma de bani care a fost “albită”.

Anterior, soţul infantei Cristina, Iñaki Urdangarin, duce de Palma, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie din peninsula Iberică, fiind acuzat că ar fi fraudat fonduri publice, utilizând facturi false şi decontând servicii fictive.

Procurorii l-au acuzat pe Urdangarin că s-ar fi înţeles cu responsabili politici pentru a deturna fonduri publice către o corporaţie constituită tocmai pentru acest scop - Institutul Nóos.

Ancheta a pornit de la un furt de 2,3 milioane de euro din banii publici în care a fost implicat Institutul Nóos, institut care a organizat în Mallorca un forum despre turism şi sport, ce a avut loc în urmă cu aproximativ şapte ani.

Anchetatorii au constatat că există o diferenţă de circa două milioane de euro între costul real al evenimentului şi banii încasaţi de ginerele regelui Juan Carlos şi de asociaţii acestuia.

În urmă cu două luni, judecătorii au decis punerea sub sechestru a 16 proprietăţi, inclusiv a jumătate din vila deţinută de infanta Cristina şi de Iñaki Urdangarin în cartierul de lux Pedralbes din Barcelona.

Valoarea totală a acestor imobile se ridică la circa 6,1 milioane de euro, adică atât cât trebuie să plătească daune judiciare Ducele de Parma Iñaki Urdangarin şi asociatul său, Diego Torres
Iñaki Urdangarin s-a căsătorit în urmă cu 14 ani cu fiica cea mică a regelui Spaniei, şi au împreună patru copii.

Urdangarin a cunoscut-o pe infanta Cristina la jocurile olimpice de la Atlanta, acesta fiind membru al echipei naţionale de handbal a Spaniei.

Integral pe România Liberă