Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Germania şi Marea Britanie
Imigranţii români creează controverse
5 Ianuarie 2014
E-MAIL PRINT RSS SHARE MĂRIME TEXT
de PETRE RACHITA
65 VIZUALIZARI | COMENTARII 0
La puţine zile de la liberalizarea completă a pieţei muncii din Germania şi Anglia pentru români şi bulgari, politicienii şi oamenii de afaceri din aceste ţări au păreri diferite în ceea ce priveşte acceptarea forţei de muncă străine.

În timp ce cancelarul german Angela Merkel şi partenerul său guvernamental social-democrat încearcă să calmeze polemica declanşată de conservatorii bavarezi în jurul temerilor suscitate de imigraţie, mediile economice locale se tem pentru imaginea ţării lor, în condiţiile în care ele încearcă să atragă forţă de muncă străină.

„Nu trebuie să prezentăm situaţia imigraţiei în culori sumbre şi printr-o discuţie politică inflamată”, a declarat directorul Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK), Martin Wansleben, pentru cotidianul „Neue Osnabrücker Zeitung“, citat sâmbătă de AFP. Wansleben a subliniat că Germania, ţară cu o populaţie îmbătrânită, „are nevoie în următorii ani de cel puţin 1,5 milioane de muncitori calificaţi străini ca să-şi menţină creşterea economică şi să poată garanta sistemul social” al ţării.

„Trebuie să îmbunătăţim şi pe viitor primirea imigranţilor, este o datorie pentru întreaga societate”, a insistat el.

Într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul bavarez „Münchener Merkur“, preşedintele Partidului Conservator din Bavaria (CSU, cel mai mic dintre cele trei partide partenere în coaliţia guvernamentală a cancelarului Angela Merkel), Horst Seehofer, a reacţionat la declaraţiile vicecancelarului german, social-democratul Sigmar Gabriel, care făcuse apel sâmbătă la o dezbatere obiectivă pe tema imigraţiei din România şi Bulgaria. Seehofer a spus că formaţiunea sa politică este „deschisă către toată lumea”, dar a precizat că „n-are nevoie de sfaturi din partea nimănui în ceea ce priveşte modul în care ar trebui trataţi străinii”. În Marea Britanie, doi parlamentari britanici şi-au petrecut prima zi din 2014 pe un aeroport londonez, aştepând “invazia” imigranţilor români şi bulgari după deschiderea pieţei muncii.

La rândul său, liderul laburist, Ed Miliband, avertizeză că sosirea unor muncitori imigranţi din România şi Bulgaria poate conduce la o înrăutăţire a nivelului de trai al britanicilor, relatează The Independent on Sunday.

Miliband spune că, în cazul în care formaţiunea sa va câştiga alegerile din 2015, un viitor guvern laburist va coopera cu firmele pentru a închide o “portiţă” UE care permite firmelor să-şi reducă în mod legal personalul, plătind muncitorilor angajaţi prin agenţii salarii mai mici.

Integral pe România LiberăComentarii

PRECIZARE: „Trebuie să îmbunătăţim şi pe viitor primirea imigranţilor, este o datorie pentru întreaga societate (pentru întreaga "societate" reprezentata de Mafia industrial-bancara, n.n.) pentru ca doar mentinând presiune maxima pe piata muncii în scopul alinierii treptate a salariilor la nivelul Lumii a III-a putem mentine nivelul exporturilor de produse germane-made-in-china la cotele necesare perpetumului-mobille politico-economic (oligarhiei, n.n.) pe care l-am pus la puct”, a precizat el. Cu respect, Redactia RL

6 ianuarie 2014 7:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.