Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După îndelungi aşteptări, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii.

Listările Romgaz şi Nuclearelectrica au ţinut capul de afiş în 2013, alături de vânzarea de acţiuni Transgaz, iar Guvernul nu va întrerupe ritmul şi va aduce în ringul bursier în acest an alte trei societăţi îndelung aşteptate: Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Hidroelectrica este cea mai cunoscută dintre ele, dar şi cea mai controversată. Compania a ieşit din insolvenţă în luna iunie a anului trecut, după o perioadă de un an în care administratorul judiciar a denunţat contractele cu „băieţii deştepţi“, dar şi cu Andritz Hydro şi a renegociat peste 500 de contracte comerciale, dar şi contractul colectiv de muncă cu salariaţii. Remus Borza, fost administrator judiciar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, declara în ultima conferinţă ca reprezentant al companiei, că profitul Hidroelectrica se va ridica în 2013 la 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.

Cu toate acestea, profitul excepţional din 2013 nu se va mai repeta şi anul viitor. Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile. „Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 de milioane euro“, a arătat Borza. El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Guvernul vrea să listeze un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica, într-o operaţiune care să se deruleze aselemea celei din cazul Romgaz. Astfel, compania se va lista atât la Bucureşti, cât şi la Londra. Guvernul a majorat pachetul de acţiuni pus la bătaie de la 10% la 15%, iar banii nu se vor mai duce la buget ca în cazul Romgaz, ci în conturile companiei. Listarea Hidroelectrica este programată pentru vara acestui an, pentru că societatea are nevoie de minim un an de la ieşirea din insolvenţă pentru a putea prezenta potenţialilor investitori rezultate financiare pe ultimul an.


Compania a fost lovită în 2013 de un nou scandal, după ce directorul de furnizare Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă – fost consilier al ministrului delegat pentru Energie Constantin Niţă şi fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, au fost puşi sub acuzare de către DNA în scandalul privind vânzarea de electricitate către Energon.
Electrica se divizează şi se listează

Electrica este următorul candidat al statului pentru intrarea pe bursă, iar Guvernul urmăreşte tot o listare duală, atât la Bucureşti cât şi la Londra. Listarea va avea loc printr-o majorare de capital atât de mare încât statul va deveni acţionar minoritar. Statul va rămâne cu 49% din acţiuni şi va continua să controleze compania, iar plasamentele private vor reuni 51%. Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, declara că operaţiunea va avea loc în luna aprilie. De asemenea, compania se va diviza, pentru a scoate din componenţa Electrica participaţiile minoritare deţinute de stat la companiile de distribuţie şi furnizare deja privatizate.

În prezent, Electrica SA este acţionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri. Compania deţine majoritar distribuţiile de electricitate din Transilvania şi Muntenia Nord, dar şi furnizorul Electrica Furnizare şi companiile de servicii şi mentenanţă rămase din Electrica Serv.Integral pe Adevărul