Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În anul 2013, Justiţia a continuat să pronunţe condamnări în marile dosare de corupţie, iar o caracteristică faţă de anul anterior este că predomină pedepsele mari cu executare. Lista lungă a celor care au fost declaraţi vinovaţi include foşti miniştri, senatori, deputaţi, primari, consilieri locali şi judeţeni, judecători, poliţişti, generali de armată şi de interne, înalţi funcţionari ai statului, oameni de afaceri, directori de companii şi regii de stat.

De cele mai multe ori, acuzaţiile au fost de corupţie, în special trafic de influenţă, dare şi luare de mită, abuz în serviciu, majoritatea dosarelor fiind întocmite şi trimise în instanţă de Direcţia Naţională Anticorupţie, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este instanţa cea mai activă.

***
Pe 29 ianuarie, omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 2. El mai trebuie să plătească şi 3,9 milioane lei. Copos a fost trimis în judecată în 2006, fiind acuzat că a prejudiciat statul cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacţii realizate de firma sa Ana Electronic cu Loteria Română. În acelaşi dosar, Roza Gilio Giuzepe, Ioan Stelian Raţiu şi Nicolae Cristea (fost director al Loteriei Române) au primit câte patru ani de închisoare cu executare. Dosarul se află acum în faza de apel.

***
În luna februarie, fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Acesta a fost reţinut în anul 2006 pentru luare de mită, după ce a primit de la Maricica Ioviţă, femeie de afaceri din zona Vaslui, 10.000 de euro pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent în afacerile din judeţul Vaslui.Integral pe Financiarul