Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Poziţiile antagonice ale Preşedinţiei şi Guvernului în privinţa bugetului şi a Memorandumului cu FMI generează o nouă ecuaţie, cu multe necunoscute şi efecte greu de anticipat. Totuşi, analiştii economici nu împărtăşesc pesimismul afişat de politicienii puterii în privinţa efectelor.

Refuzul preşedin­telui Traian Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI este legat de angajamentul Guvernului în faţa Fondului de a majora acciza la combustibil cu 7 eurocenţi la litru, acelaşi motiv pentru care şeful statului avertizase anterior că va retrimite în Parlament bugetul pe 2014. Imediat după anunţul de la Cotroceni, premierul Victor Ponta a declarat că acordul cu FMI este suspendat. A fost corectat de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, care a precizat că Acordul stand-by 2013-2015 cu FMI rămâne valabil, doar că şeful statului solicită renegocierea clauzei referitoare la acciza suplimentară la carburant.

Ce variante are Guvernul

Pentru 2014, Executivul s-a angajat ca deficitul bugetar să fie limitat la 2,2% din PIB, iar în proiectul de buget pentru anul viitor au fost prinse măsuri precum indexarea pensiilor cu 3,75%, creşterea salariului minim (la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014) sau burse pentru medicii rezidenţi. În plus, unele ministere, precum cel condus de Liviu Dragnea, primesc sume considerabil mai mari decât în 2013 (în cazul Ministerului Dezvoltării, creşterea este de peste 1,2 miliarde lei). Pentru ca bugetul să poată suporta toate aceste cheltuieli, Guvernul a luat, în contrapartidă, măsuri precum introducerea impozitului pe construcţii speciale, schimbarea modului de calcul al accizelor ori creşterea accizei la carburant. În cazul în care ar fi constrâns să renunţe la acciza de 7 eurocenţi la litrul de benzină şi motorină (din care s-a estimat că se vor strânge suplimentar la buget 2,26 miliarde lei), Cabinetul Ponta are la dispoziţie trei variante.

Prima se referă la majorarea deficitului bugetar în condiţiile reducerii veniturilor şi a păstrării cheltuielilor. Această variantă nu va fi însă acceptată de FMI şi ceilalţi parteneri europeni.

O a doua variantă presupune menţinerea deficitului bugetar angajat, dar scăderea cheltuielilor, astfel încât să se încadreze în plafonul redus al veniturilor bugetare. Până acum, guvernanţii nu au dat vreun semn că ar fi dispuşi să scadă cheltuielile astfel încât să compenseze neintroducerea accizei de 7 eurocenţi, deşi preşedintele Traian Băsescu a indicat, în mod repetat, cel puţin două domenii în care se pot face economii substanţiale: 1,4 miliarde lei de la Ministerul Dezvoltării (de la trei programe, care pot fi derulate cu bani europeni) şi 600 milioane lei de la serviciul datoriei publice (dobânzile la credite). Mai mult de atât, premierul Ponta a organizat ieri o amplă desfăşurare de forţe pentru a arăta presei câte autostrăzi va face cu banii proveniţi din acciza suplimentară la combustibil.

În fine, a treia variantă pe care o are Guvernul la dispoziţie presupune menţinerea deficitului bugetar la 2,2% din PIB, dar şi a cheltuielilor, fiind însă nevoie de găsirea de noi surse de venituri pentru a acoperi găurile din buget (determinate atât de neintroducerea accizei de 7 eurocenţi la litrul de combustibil, cât şi de menţinerea cotei de cofinan­ţare la fondurile europene la 15%, în loc de 5% cât a fost convenit cu repre­zentanţii Comisiei Europene).

Ce pot însemna aceste noi surse de venituri? Noi taxe, după cum a lăsat deja a se înţelege ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
parlament

Ce se întâmplă 
cu bugetul pe 2014

Susţinând că acciza de 7 eurocenţi nu era oricum prevăzută în proiectul de buget pe 2014 şi că documentul aflat în dezbaterea Parlamentului reprezintă voinţa Guvernului, liderii USL merg mai departe cu forma iniţială: cu cheltuieli mai mari la unele ministere. Ieri, în mai puţin de o oră, senatorii şi deputaţii USL au adoptat pe bandă rulantă toate cele 52 de articole, fiind respinse toate amendamentele opoziţiei. Parlamentarii USL mai aveau de dezbătut şi votat ieri după-amiază anexele bugetului de stat. Preşedintele a avertizat că va retrimite proiectul de buget înapoi la Parlament, dacă Executivul nu renunţă la acciza de 7 eurocenţi, şi că va sesiza şi Curtea Constituţională.
Ce spun FMI şi Comisia Europeană

După anunţul preşedintelui referitor la nesemnarea Memorandumului, reprezentanţii FMI au declarat că „monitorizează“ situaţia şi că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să-şi modifice politicile astfel încât să se menţină în continuare ţinta de deficit convenită (aceea de 2,2% din PIB). Consiliul Director al FMI urma să discute şi să aprobe prima evaluare a noului acord cu România în data de 18 decembrie dar, după anunţul preşedintelui Băsescu, şedinţa a fost anulată. Misiunea Fondului va veni la Bucureşti în luna ianuarie 2014, iar o întrunire a board-ului FMI ar putea avea loc în luna martie a anului viitor. Reamintim că, la finele lunii septembrie 2013, Consiliul Director al FMI a aprobat un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, acord care va fi tratat de autorităţile de la Bucureşti ca fiind preventiv (adică, nu se intenţionează tragerea de fonduri). La rândul lor, reprezentanţii Comisiei Europene au arătat că este decizia României dacă merge sau nu mai departe cu acordul negociat. „Orice decizie ar lua România, este esenţial ca ţara să meargă mai departe cu implementarea recomandărilor emise de Consiliul Uniunii Europene în iulie“, a precizat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.

Posibile efecte ale suspendării acordului cu FMI

Chiar dacă liderii USL şi unii membri ai Cabinetului Ponta s-au grăbit să sublinieze că o încetare a acordului cu FMI va avea efecte catastrofale pentru România (începând cu creşterea imediată a costurilor la care se va împrumuta ţara noastră), analiştii sunt ceva mai rezervaţi. „Noi privim prea de aproape lucrurile. Perspectivele investitorilor străini sunt puţin diferite, iar aceştia văd o economie momentan stabilizată, cu o creştere mai mare decât a majorităţii statelor europene. Acordul cu FMI era oricum unul preventiv, mulţi spun că nu era nevoie de el“, a explicat, pentru România liberă, analistul Aurelian Dochia. „Să vedem cum vor evolua lucrurile. Deocamdată, nu se poate vorbi de efecte. Nici amânarea discutării în boardul FMI a scrisorii de intenţie nu mi se pare o tragedie, oricum nu era o nevoie reală de banii FMI“, ne-a declarat şi analistul Florin Câţu.

Ce cred analiştii

Alternative la majorarea accizei, cu păstrarea deficitului convenit cu FMI:

Dragoş Cabat: „Soluţia la majorarea accizelor este să se colecteze mai mult, evaziunea fiscală e mare în România. De asemenea, cred că am putea avea impozite mai mari pe proprietatea de lux şi pe proprietatea multiplă, dacă tot avem Guvern preponderent social-democrat.“

Florin Câţu: „Există multe soluţii pentru a compensa lipsa veniturilor din creşterea accizelor. Se poate tăia din cheltuielile bugetare, n-ar fi rău ca România să funcţioneze cu surplus bugetar în loc de deficitul cu care ne-am obişnuit.“

Ilie Şerbănescu: „Din punctul meu de vedere, cum încasările din impozitul pe profit abia ajung la 21%, soluţia e limpede. Va exista însă voinţă politică pentru asta?“

Aurelian Dochia: „Cred că vor exista soluţii pentru a nu majora deficitul chiar dacă se renunţă la majorarea accizelor. Bugetul e un lucru flexibil, iar construcţia sa, o decizie politică până la urmă.“
Ponta-violent, Antonescu-prudent, Dragnea-absent
Poziţionarea liderilor USL după refuzul lui Traian Băsescu de a semna acordul cu FMI nu a fost lipsită de surprize. Dacă premierul Victor Ponta şi socrul său, Ilie Sârbu, au preferat tonul dur, vicepremierul Liviu Dragnea a evitat să îl atace pe preşedinte, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a preferat un ton ponderat. Cert este, însă, că pot fi identificate câteva direcţii principale de atac: tema sănătăţii precare a preşedintelui, tema şantajului, legat de “Cazul Călăraşi” şi tema pierderilor financiare pe care, prin poziţia sa, şeful statului le provoacă bugetului naţional.

Imediat după conferinţa de presă de la Cotroceni, vicepremierul Liviu Dragnea, aflat marţi seară la Parlament, le-a mărturisit ziariştilor că liderii USL se aşteptau ca Traian Băsescu să semneze acordul, dar cu observaţii. Dragnea s-a ferit, însă, să comenteze subiectul explicând că “e o problemă pe care trebuie să o gestioneze Victor”. Strategia lui Dragnea a părut cu atât mai surprinzătoare cu cât Traian Băsescu a cerut reducerea cheltuielilor Ministerului Dezvoltării, condus de Dragnea. Între timp, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţinea că parlamentarii vor merge pe actualul buget, indiferent de gestul preşedintelui. La câţiva paşi de Zgonea, şeful senatorilor PSD Ilie Sârbu şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc analizau mişcarea de la Cotroceni.

“Acordul e, practic, suspendat”, a fost varianta prezentată de Viorel Hrebenciuc. Ilie Sârbu, vizibil nervos, a preferat o abordare mult mai dură. “E iresponsabil, se apropie de demenţă şi lucru ăsta nu e bun.”, a comentat Ilie Sârbu, întrebat de ziarişti. El a adăugat că Traian Băsescu trebuie oprit, sugerând şi o posibilă linie de atac – punerea sub acuzare. De altfel, şi ieri, Ilie Sârbu a insistat pe ideea problemelor de sănătate pe care le-ar avea preşedintele. “O comisie medicală, poate una neutră, adusă din afară, să îi facă o evaluare, că 
altfel mergem din război în război”, a spus socrul premierului.

Premierul Victor Ponta a ieşit, iniţial, cu o scurtă declaraţie, afirmând sec : “Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE”. Ulterior, premierul şi-a înăsprit tonul declaraţiilor, afirmând că preşedintele Traian Băsescu este lipsit de discernământ şi că gestul acestuia de a nu aproba memorandumul cu FMI este o dovadă foarte clară de iresponsabilitate, şeful statului dorind să se răzbune împotriva românilor care nu l-au votat. Întrebat dacă există motive pentru suspendarea preşedintelui, Ponta a răspuns afirmativ, dar a adăugat că nu vrea să comenteze până când liderii USL nu vor identifica, împreună, o soluţie.

Reţinerile PNL

De altfel, pe parcursul zilei de ieri, capetele de acuzare la adresa preşedintelui Traian Băsescu s-au diversificat. Referirilor la starea de sănătate a preşedintelui li s-au adăugat acuzaţiile de şantaj. “Preşedintele, practic, vrea să şantajeze Parlamentul şi Guvernul ca să nu mai facem Comisia privind terenurile de la Călăraşi.”, a acuzat Victor Ponta. “Acordul de coabitare e ca şi acordul cu FMI: e suspendat de preşedinte până când domnia sa e de acord să semneze”, a spus Ponta.

Interesant este că, liderul liberal, Crin Antonescu a încercat să se ţină departe de scandalul privind acordul cu FMI. El nu a dat nici o declaraţie oficială până ieri la ora 16.00, când s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Chiţoiu pentru a stabili mandatul delegaţiei USL care urma să meargă la Cotroceni. Atunci când a făcut-o, liderul liberal a preferat o abordare reţinută. Crin Antonescu a explicat că preşedintele Traian Băsescu trebuie să ştie că proiectul de buget înaintat de Guvern nu va fi schimbat, chiar dacă şeful statului face uz de prerogativele sale şi îl retrimite Parlamentului, “Preşedintele poate prelungi sau nu un joc politicianist din care să-şi poată închipui că ar putea câştiga puncte parlamentare. Preocuparea noastră e să-l convingem pe preşedinte să revină în limitele unei raţionalităţi”, 
a spus şeful liberalilor.

În ceea ce priveşte ameninţarea şefului statului că nu va semna Memorandumul de înţelegere cu FMI, Crin Antonescu şi-a exprimat “convingerea că raţiunea va triumfa”. “Am o speranţă că preşedintele nu se va expune şi nu va expune România unei imagini foarte proaste doar dintr-o ambiţie sau joc politicianist.”, a explicat Antonescu.

Integral pe România LiberăComentarii

Bocutau Prostu prostilor daca nu-i fudul ,parca nu ii prost destul.Mai basanau,du-te dracului acasa ca esti prost de puti si pe deasupra un mincinos,hot,antiroman.Mai basanau,ai facut salariile varza,ai facut pensiile de cacat cu anastasa a ta cu tot si cu toti bocii.Ai pus romanii sa platesca la tot ce cumpara sa-ti dea tie sa furi 24%.Ai furat de te-ai ales cu 20000 de case .Ti-ai bagat proasta in parlamentul UE,pe cretina de nota 5.75 ai facut=o notara Romaniei.Si spui romanilor ca mori tu si neamu basist pentru 0,07 eurocenti.Pai deja ne crezi prea prosti mai cretinule sau tu esti prost de puti.

4 decembrie 2013 17:29

nana ioana Nebunul face criza dupa criza si nimeni nu actioneaza. Ce fac medicii? Ce fac serviciile? Dormiti linistiti ca tara ajunge in rapa cu acest nebun de la Cotroceni.

4 decembrie 2013 10:41

Cea mai mare criză nu e asta! (3) Că virgulă Căcărăul președinte refuză acea acciză ce e o suprataxă e bine, dar el e un mare ipocrit, pentru că de fapt el vrea să recâștige capital politic și credibilitate pentru partidul lui de bodegă, acel gest al folclorului, respectiv mișcăcarea poPULAră. Acum un alt patruped nemernic bolșevic, Dragnea vrea să le mai dea primarilor sporuri mari la salarii, că săracii nu mai sunt mulțumiți cu ce primesc din șpagă, săracii primari sunt amârâți si săraci lipiți pământului. Iar premierul nemernic bolșevic nu demonstrează decât incompetență prin crearea unor taxe și suprataxe absurde, în loc să mai reducă dracului din cheltuielile guvernoiului, pentru că PIB-ul românesc e de câțiva ani buni circa 140 miliarde euro anual, iar guvernoaiele cheltuiesc anual cu mult peste cele 140 miliarde euro care se adună anual la bugetul statului. Mama voastră de nemernici!

4 decembrie 2013 10:11

Cea mai mare criză nu e asta! (2) A nu se uita niciodată că, Căcărăul de Băsescu a împrumutat cu de la sine putere 20 miliarde euro în 2009 pe vremea când președintele neom guverna peste guvern și peste parlament, iar la acel moment datoria externă a guvernului s-a dublat. Banii au fost cheltuiți pe grămezi de tâmpenii ca telegondole și pârtii de schiuri în Valea Jiului ca să se dea ortactii șomeri cu schiurile, sau pe terenuri de golf la sate sau terenuri de fotbal în pantă. Iar tocmai pentru acea formidabilă bătaie de joc la adresa națiunii practicată de Căcărăul de președinte, fraierii ăștia din actuala Putere au încercat să-l suspende, dar n-au reușit și au trebuit să înghită toate găluștele. Acum Căcărăul de la Cotroceni are dreptate și e de partea norodului, împotrivindu-se introducerii unei suprataxe imbecile, acea acciză pe benzină și combustibili derivați din petrol. Dar pe vremea guvernării trecute, același Căcărău neom de la Cotroceni a batjocurit norodul și națiunea, tăind salariile și pensiile minime, iar patrupedul Emil Boc acorda prime bănești trimestrial salariaților din ministere în valoare de 110 milioane de euro, sau circa juma de miliard anual.

4 decembrie 2013 10:10

Cea mai mare criză nu e asta! (1) A fost cea mai mare criză la tentativa de demitere a patrupedului chior de la Cotroceni, a acelui Căcărău care numai președinte nu mai e. Problema e că acel animal patruped a reușit prin mijlocirea slugilor lui nemernice din PD-Lepre să modifice legea referendumului care funcționa înainte de modificare conform normelor Comisiei de la Veneția, dar Căcărăul chior a ridicat pragul de la referendum pentru a se asigura că rămâne sudat cu bucile de tronul Cotroceniului. Ironia soartei a făcut că bolșevicii nemernici de la PSD au modificat și ei legea mărind durata mandatului prezidențial, pentru că Înaltpreasinucisul Adrian Năstase se visa și el președinte al țării pentru un deceniu ca Animalul Ion Ilici Iliescu. Iar acea ironie a soartei a fost că pe tronul de la Cotroceni a ajuns alt bolșevic împuțit, respectiv Căcărăul de Băsescu care deși la acel moment nu provenea din PSD, a fost în anturajul de acoliți apropiați ai lui Iliescu în acel FSN imbecilizant de la început. Trista realitate e că acești nemernici de la PSD și PD-Lepre și-au bătut joc de țara asta, modificând legile și Constituția în așa fel încât se permite perpetuarea corupției la cel mai înalt nivel în administrația de stat și de guvern, unde imunitatea e mult prea lărgită iar prerogativele președintelui sunt absurd de mult extinse. Posesorul de ouă multe Adrian Năstase și-a sinucis gușa prin împușcare și a mai făcut o facultate la Jilava, cea cu gratii la ferestre.

4 decembrie 2013 10:09

Lingaul Intradevar e urat si are mustata de taran dar Base ma uit si m-am indragostit si eu cat e de frumos iar cand ma mai uit si la caracter si priceperea lui recenta in economie ,simt ca ma .. pe mine dar nu mai spun ca imi este rusine.Succesuri.

4 decembrie 2013 9:19

... calin e unu din tampiti lobotomizati de antene..astia nu stiu decat jos Basescu , nu ii doare ca le fura nenorocitii astia de comunisti si chilotii de pe ei. Adica e ff bine ca ne baga tampitu de Ponta accize noi ca sa aiba de pomeni electorale..si tara e plina de cretini ca idiotu de G Calin

4 decembrie 2013 1:57

Vasile Cum poti sa-i explici unui cretin PSD-ist,cum e Calin de exemplu,ca imbecilul de Ponta incearca sa fure banii cu ajutorul unor ministere.De ce nu vrea idiotul ala cu mustata de taran coclit sa acceseze fonduri europene?pentru ca banii europeni se pot fura foarte greu.Europa iti da bani ca sa te dezvolti,dar te verifica,lucru deloc placut pentru analfabetii comunisti. Primarii care au fraudat alegerile trebuie rasplatiti,idiotul cu mustata le-a promis miere si lapte daca se minjesc si acum a venit vremea platilor ca deh luna asta este Craciunul si vor si taranoii sa-si schimbe masinile,ca doar sunt vedete- n sat. Cat de idiot trebuie sa fii ,sa crezi ca acesti paraziti iti vor face viata frumoasa.Traiti ca in epoca primitiva,fara toaleta,fara canalizare,fara apa calda,fara un loc de munca stabil ,fara mancare,fara caldura,fara infrastructura,fara nimic,doar cu un mic si- o bere la pet si tot va lasati prostiti de niste puscariasi care nu au facut nimic pentru voi,chiar sunteti asa naivi sa credeti ca astia care nu stiu cat fac 3+2,vor reusi sa urneasca caruta fara sa se inhame la jug.?Au furat peste 300 de miliarde de euro din banii vostri ,iar voi tot cu pantalonii peticiti mergeti.

4 decembrie 2013 1:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.