Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Legea privind confiscarea bunurilor persoanelor găsite vinovate de corupţie, proxenetism sau spălare de bani a fost votată, luni, de Senat. Este vorba despre confiscarea averii, chiar dacă ea nu a rezultat din infracţiunea pentru care persoana respectivă este condamnată, în cazul în care se dovedeşte că veniturile obţinute nu pot explica bunurile dobândite.

Potrivit proiectului, citat de ANTENA3, aşa cum a fost amendat la propunerea Comisie juridice, fac obiectul confiscării extinse infracţiunile de proxenetism, cele privind traficul de droguri, de persoane, infracţiunile la regimul frontierei de stat, cele de spălare a banilor, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiuni contra patrimoniului, falsificarea de monedă, divulgarea secretului economic, infracţiuni privind organizarea şi expoatarea jocurilor de noroc, infracţiuni de corupţie, de evaziune fiscală, infracţiunile privind regimul vamal şi bancruta frauduloasă.

Legea, susţine ADEVĂRUL, poate fi aplicată doar dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi dacă valoarea bunurilor dobândite de respectiva persoană, într-o perioadă de cinci ani înainte de momentul săvârşirii infracţiunii, „depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit“.

În timpul dezbaterilor din plen, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că prin adoptarea legii senatorii dau un „semnal clar în vederea combaterii infracţionalităţii“ şi că reprezintă implementarea în legislaţia naţională a unei Decizii JAI, România fiind singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut încă acest lucru, după cum susţine EVENIMENTUL ZILEI. Însă au fost împotriva acestei legi nu doar senatori ai Opoziţiei, ci şi din arcul guvernamental. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, citat de GÂNDUL, a susţinut că un astfel de proiect goleşte de conţinut prevederea constuţională referitoare la principiul dobândirii licite a averii. Frunda este convins că legea nu va trece de Curtea Constituţională.