Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Partidul Naţional Liberal nu şi-a dat acordul pentru ”Comisia Călăraşi”, care ar urma să verifice retrocedările agricole din judeţul Călăraşi şi, totodată, modul în care fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a intrat în posesia unor terenuri, a declarat, miercuri, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

”În ceea ce priveşte comisia de anchetă, ieri (luni - n.r.) noi nu am avut nicio discuţie pe acest subiect. Şi, până în prezent, subliniez acest lucru, nu există un acord al PNL pentru această comisie. Suntem dispuşi, suntem deschişi să discutăm acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai în USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politică. Deci, nu există în acest moment un acord, dar suntem deschişi să discutăm acest subiect, e firesc, ca între parteneri în USL”, a spus Scutaru.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce cazul Călăraşi, deşi, în 14 noiembrie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că ”probabil nu mai sunt motive” pentru constituirea unei comisii de anchetă, în urma explicaţiilor date de şeful Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Preşedintele ANRP, George Băeşu, a declarat, în 13 noiembrie, că solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Călăraşi, anterior achiziţionării unui astfel de teren de către Ioana Băsescu, nu are ceva suspect şi astfel de solicitări sunt de dorit în contextul situaţiei privind retrocedările.

”Solicitarea Parchetului de a verifica modul în care s-au transferat terenuri şi cum s-au pus în posesie aceşti oameni, nu este normal, este de dorit în continuare. Trebuie să verificăm cum au ajuns unele terenuri, am impresia că uneori s-au dat terenuri supraetajat”, a afirmat preşedintele ANRP.

Întrebat dacă nu i se pare suspect faptul că, după ce procurorul Lucian Papici a solicitat verificarea terenului agricol, Ioana Băsescu a cumpărat terenul în cauză, Băeşu a explicat că ”nu mi s-a părut nimic suspect”.

”Sunt lucruri legate şi de modul în care s-au făcut reconstituiri la Timişoara şi le vedem la televizor şi nu am făcut noi niciun fel de legătură (...) Nu ne explică nouă parchetele sau alte instituţii de control de ce ne cer nouă documentele”, a mai explicat şeful ANRP.

El a fost întrebat dacă este de părere că ANRP a fost folosită în procesul de achiziţie a terenului de către fiica preşedintelui.


”E prematur pentru mine. Ceea ce mă interesează pe mine ca reprezentant al Guvernului la ANRP este să aflăm noi toţi dacă terenurile Institutului Fundulea au fost date unor comisii locale în deplină respectare a legii (...) Am avut semne de întrebare vizavi de modul în care terenurile Institutului Fundulea au ajuns la anumite localităţi din Călăraşi şi rămâne să se stabilească dacă acolo sunt fapte penale sau nu. Deci, vorbim despre terenuri care au fost solicitate de către comisiile locale, care au fost puse la dispoziţia comisiilor locale, şi sunt anumite semne de întrebare vizavi de procedura în care s-a făcut, dar nu sunt implicate persoane, nume...”, a mai spus Băeşu.

El a mai afirmat că nu ştie dacă terenul achiziţionat de Ioana Băsescu a făcut parte din loturile Institutului Fundulea.Integral pe România Liberă