Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani, potrivit Mediafax. Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 sau 70 de ani, a decedat la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat plângând un prezentator al televiziunii de stat nord-coreene.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

Cine a fost Kim Jong-il

Cine este Kim Jong-un, noul lider nord-coreean?

Coreea de Nord l-a descris oficial pe Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii lui Kim Jong-il, drept "mare succesor" al tatălui său, după decesul acestuia survenit sâmbătă şi anunţat luni de presa oficială a regimului comunist, relatează AFP.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.

"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.

"În avangarda revoluţiei coreene se află în prezent Kim Jong-un, mare succesor al cauzei revoluţionare a Juche şi lider remarcabil al partidului nostru, al armatei noastre şi al poporului nostru", a afirmat agenţia oficială de presă nord-coreeană.

Termenul Juche desemnează ideologia dezvoltată de fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il şi bunicul lui Kim Jong-un, un amestec între comunism şi autodeterminare.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.