Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele României îl sună pe ministrul de finanţe pentru ca acesta să nu-l schimbe din funcţie pe şeful de la banca de stat CEC, instituţie de la care fiica preşedintelui urma să obţină un credit pentru a achiziţiona un teren agricol, teren verificat în prealabil de consilierul prezidenţial pentru agricultură dar şi de DNA, pentru a-i fi confirmate calităţile, respectiv pentru a nu se afla în litigii.

Guvernul se implică în această tranzacţie, după ce premierul îşi trimite Corpul de Control să facă verificări. Cea mai importantă instuţie a statului, Parlamentul, se implică şi el în această afacere, aparent încheiată între două persoane private. Pare un scenariu de film cu mafioţi italieni, dar nu este, cu toate că în afacere apare şi un cetăţean italian.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie. Preşedintele a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul, în cursul căreia „l-a avertizat“ să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank „înainte de terminarea mandatului legal“, arată EVENIMENTUL ZILEI.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, de la un cetăţean italian, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat, detaliază MEDIAFAX.

Cât priveşte diferenţa de bani cu care fiica sa a achiziţionat terenul de la Nana, şeful statului a spus că în afară de credit, cele aproape 300 de mii de euro invocaţi de premier ca un lucru „dubios“ provin din economiile făcute „muncă şi alte surse legale“. Mai mult, arată GÂNDUL, Băsescu a spus că nu s-a întâlnit niciodată cu procurorul DNA Lucian Papici, dar l-a sunat ieri pentru a-şi cere scuze că a fost implicat în acest scandal.

Premierul Victor Ponta, arată ADEVĂRUL, vorbise anterior despre conversaţia telefonică dintre preşedinte şi procurorul DNA Lucian Papici şi a afirmat că nu cunoaşte baza legală în care Traian Băsescu îi sună pe procurori, dar a adăugat că poate va fi lămurit de Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru că toată „afacerea Nana“ are „miros necurat“, premierul Victor Ponta a declarat, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private.

Anunţul premierului a venit după ce, susţine COTIDIANUL, cu o seară în urmă, şeful guvernului a spus că a fost contactat de „un coleg din Comisia Juridică“ pentru a-l anunţa că parlamentarii din această comisie vor sesiza CSM , iar dacă acest for nu va lua măsuri, Parlamentul va face verificările, în condiţiile în  care într-o emisiune ANTENA3 a fost prezentat un document potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica preşedintelui urma să le cumpere.

Pe de altă parte, observă ROMÂNIA LIBERĂ, preşedintele ANRP, George Băeşu, a declarat că solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Călăraşi, anterior achiziţionării unui astfel de teren de către Ioana Băsescu, nu are ceva suspect şi astfel de solicitări sunt de dorit în contextul situaţiei privind retrocedările. Băeşu a fost întrebat dacă solicitarea DNA în cazul terenurilor din Călăraşi a fost un abuz sau un demers la limita legii. El a precizat că ANRP i s-a cerut să-şi spună punctul de vedere faţă de transferul unor terenuri ale Institutului Agronomic Fundulea către mai multe primării din judeţul Călăraşi, inclusiv cea din Nana.

Mai mult, CURENTUL arată că premierul a mobilizat instituţiile statului, solicitând verificări la sânge, deşi era vorba de o tranzacţie între două persoane private, Ioana Băsescu şi cetăţeanul italian, în care statul nu avea în mod firesc nicio implicare. Informaţia legată de achiziţia făcută de Ioana Băsescu a apărut pe 7 noiembrie, iar a doua zi, pe 8 noiembrie, Victor Ponta a dat un ordin în baza căruia Corpul de control al primului-ministru a „va efectua un control la toate instituţiile publice implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judeţului Călăraşi“, după cum rezultă dintr-o solicitare trimisă şefului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Călăraşi. 


Comentarii

@gbrl Nu, nu suntem. Daca eram, eram cu mult inaintea Elvetiei. Tot ceea ce stim e sa furam si sa ne dam muie unii altora. Si dipa aia sa ne spargem in figuri cu lucrurile de lux cumparate din banii de furat.

18 noiembrie 2013 19:31

ioan Cand te cheama DNA -ul, Traiane?

17 noiembrie 2013 11:13

gbrl nu inteleg, e un forum pentru a comenta articolul sau doar pentru a se exprima o impresie. Mi s-a cam luat de orice postare tampita "la Jilava cu Basescu, javra ordinara, ... "sau Ponta plagiatorul, jos comunistii...". Chiar nu suntem in stare sa avem opinii si sa folosim un limbaj civilizat? Se comenteaza articolul, nu generalitati. Aveti ceva de spus pe seama articolului, foarte bine, in rest nu vad rostul. Nu impresionati prin tampenii, ci doar va demonstrati caracterul

15 noiembrie 2013 18:09

gbrl imi miroase a o noua SRS-ista. se presupune ca Ioana Basescu a luat deja creditul. Atunci unde mai e traficul de influenta daca deja s-a incasat creditul??? o porcarie noua gen cea de saptamana trecuta a lui Sorinache.

15 noiembrie 2013 18:05

@plagiatorul socialist Cacanarul turmentat de la Cotroceni, kakaraul de Basescu a cacat ruda de data asta. Trafic de influenta, folosirea prerogativelor functiei pentru obtinerea acelui credit de la o banca de stat pentru nepricopsita de fica-sa, folosirea consilierilor prezidentiali pentru afaceri personale de familie, jaf in toata regula. Nesimtire si bataie de batjocura la adresa poporului. Asa s-a imbogatit si parasuta aia de Elena Udrea, o rapandula care a luat un credit de 3 milioane de euro fara acoperire da la o banca de stat, iar acesti ticalosi ne ranjesc in fata si-si bat joc de popor. Actuala putere e fraiera daca nu-l va trage la raspundere pe cacanarul turmentat de la Cotroceni. Basescu e Kakaraul natiunii, o lepadatura. Sper ca ticalosul sa ajunga cat mai repede la Jilava.

15 noiembrie 2013 11:49

FLOTA Traiane ,te cheama Jilava! Flota,spalare de bani,trafic de influenta, sunt cateva din dovezile care trebuie sa ajunga in instante. Pa!pici!

15 noiembrie 2013 9:53

ioan @anticomunisti ,basisti pupincuristi,basisti. De cand pseudopresedintele detine adevarul absolut ,ca el da indicatii la toate institutiile statului? Chiar sunteti in noaptea mintii cu gandirea voastra. sau voi credeti ca poporul roman e prost? De ce credeti voi ca cel putin 70% din romani voteaza USL?

15 noiembrie 2013 9:49

Lingaul Mai" sustin presul ",cred ca esti unul din intelectualii prezidentiali ca vad ca ai numai cuvinte elevate in vocabular.Cred ca aveti aceeasi scoala ,a mitocaniei si a urii. Succesuri.

15 noiembrie 2013 9:29

liberalul socialist Basescu e cacanarul turmentat de la Cotroceni. Un Kakarau turmentat si senil, o lepadatura. Sper sa ajunga cat mai curand la Jilava.

15 noiembrie 2013 2:23

liberalul socialist Basescu e cacanarul turmentat de la Cotroceni. Un Kakarau turmentat si senil, o lepadatura. Sper sa ajunga cat mai curand la Jilava.

15 noiembrie 2013 2:23

Sustin PRSEDINTELE Dar numai dupa ce-i bag pula-n gura. Ce vreti ba? Nu va mai zvarcoliti neputinciosi si veniti si voi sa-i dam muie impreuna. Naparcilor!

15 noiembrie 2013 2:11

roman D-leLUCA SI ALTII CA EL.LE TRANSMIT DOAR CA::CINE DORESTE RAUL ALTCUIVA

14 noiembrie 2013 19:48

roman D-leLUCA SI ALTII CA EL.LE TRANSMIT DOAR CA::CINE DORESTE RAUL ALTCUIVA

14 noiembrie 2013 19:48

anti-comunisti Discutia cu ministrul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie 2013 – adică o discuție avută la 40 de zile după ce I.Basescu a luat creditul. Base l-a avertizat pe ministrul Daniel Chițoiu că, dacă va întrerupe mandatul legal al președintelui CEC Bank, care durează până în 2014, pentru a-l înlocui, pe criterii politice, cu un protejat politic, va crea neîncredere în cea mai mare bancă deținută de statul român și mari suspiciuni vizavi de sistemul bancar românesc (având în vedere că actualul președinte al CEC Bank este și președinte al Colegiului Director al Asociației Române a Băncilor). Este evident pentru oricine vrea să înțeleagă că nu creditul a fost motivul telefonului, ci nevoia de protejare, în conformitate cu prerogativele constituționale, de ingerința politicului în acest caz. Falsificarea adevărului de către prim-ministrul Victor-Viorel Ponta și de ministrul Finanțelor Publice Daniel Chițoiu că avertismentul făcut de Base ar avea legătură cu creditul nu are niciun fel de acoperire în realitate pentru că acel credit fusese acordat deja de 40 de zile !!

14 noiembrie 2013 19:22

Sustin PRSEDINTELE Ce vreti ba ? Va zvarcoliti neputinciosi ca IAR v-o trage Marinarul? Dati-va de ceasul mortii pana nu mai puteti ca v-o trage cum vrea el, si pe fata si pe la spate. Va ma lasa 5 minute , cum va prinde iar va..... Lepadaturilor !

14 noiembrie 2013 16:32

tr Da, Elena Basescu este o persoana privata. De acord. Dar nu inteleg de ce se im[plica TATICUL care intimplator este presedintele Romaniei in aceasta tranzactie privata.Chiar daca este presedinte demis de 80 % din populatia Romaniei .

14 noiembrie 2013 12:36

Catre ciumetii uslisti care prasesc in tastatura_ Ca sa nu mai vada prostiile facute de Ponta la guvernare , acesta propune poporului cate o consultatie gratuita la ochi. Regimul Ponta-Crin-Varanul dauneaza grav sanatatii. Ne trebuie urgent o depontaminare.

14 noiembrie 2013 10:11

hihihi Bidonul gol poanta umana are o gramada de timp sa se ocupe de Basescu, tara merge de fluiera ( in jos). Cand va solicita organili sa vada cee cu afacerile lui tata socru, de-a dreptul in afara legii, si cu vilutele luate de nevestica lui si a proumbacului, din venituri nedeclarate...

14 noiembrie 2013 10:10

@ excrementului de la 14 noiembrie 2013 9:11 Băi liberalule socialist, alias @ plagiatorul socialist! Tu ce căcatul lu mă-ta ești? Ești plătit din banii publici ca să fii consilier prezidențial și să-ți vomiți aici căcatul? Ia mai dute tu-n găoaza lu mă-ta cu chiorul tău cu tot!

14 noiembrie 2013 9:18

Să vedem ce va fi atunci când va exploda mămăliga! Copilotarea coabitării nu prea mai funcționește. Iar peștele se-mpute totdeauna de la cap. Urmarea va fi tristă, spectaculoasă și tragică. Urmează să vedem la propriu ochi scoși, lături și zoaie aruncate în toate părțile, ca la ușa cortului. Nu degeaba nepreședintele e pretin cu pulibașa țigoinerilor.

14 noiembrie 2013 9:14

Javre ordinare sunteti voi ciumetii uslisti_ Domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul preşedinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) - mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară; (2) - domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc". Potrivit Preşedinţiei, intervenţia şefului statului a fost făcută "în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituţia României".

14 noiembrie 2013 9:11

Asta-i trafic de influenta pe fata... Sa-ti fie rusine javra ordinara!!!

14 noiembrie 2013 8:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.