Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Roşia Montană, gazele de şist şi politicienii laşi

Ucraina e pe cale să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar Rusia se opune, apărându-şi propriile interese economice. Prin urmare, Moscova a apelat la instrumentul de constrângere cel mai la îndemână: factura de gaze a Ucrainei.

Guvernul de la Kiev a primit o notă de plată cât să n-o poată duce, metodă care a mai dat rezultate în trecut. Numai că, de data asta, politicienii ucraineni au cumpănit şi au luat o decizie pe care o consideră a fi în interesul lor naţional: au permis explorarea gazelor de şist pe teritoriul Ucrainei. Adică, alt gaz, altă situaţie geopolitică.

Urmărind ce s-a întâmplat la Kiev, nu pot să nu mă gândesc la ce se întâmplă la noi din septembrie încoace. Avem proteste săptămânale împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, dar şi contra explorării gazelor de şist. În zilele bune, peste 15 mii de oameni au mărşăluit pe străzile din Bucureşti, dar şi din alte oraşe contra proiectului de la Roşia. La Pungeşti, în Vaslui, o mână de săteni, sprijiniţi şi de protestatari veniţi cu autocarele din alte localităţi, nu i-au lăsat pe americanii de la Chevron să înceapă explorarea gazelor de şist. Faţă de aceste probleme, reacţia politicienilor români este halucinantă. Asistăm la cea mai mare fugă de răspundere din istorie.Integral pe AdevărulComentarii

@ liberalul socialist 5 noiembrie 2013 7:35 Băi lindicăcatule, cretin ești tu cu tot neamul tău de baragladine împuțite. Aici nu e vorba de cine e mai deștept sau mai prost, e vorba despre obiectivitate și realitate, boule. Lasă-i tu pe americani în pace, sau pe canadieni, pentru că fiecare din cele două țări nord-americane sunt mai mari fiecare decât Europa. Iar referitor la Canada, acolo sunt probleme mari cu proteste care au degenerat în violențe, așa se face că deocamdată în New Brunswick exploatarea gazelor de șist a fost stopată de autoritățile locale, pentru a se cerceta mai în detaliu problema poluării apelor freatice ce e o certitudine pe care nici măcar companiile exploatatoare nu o neagă. România e o țară mică ce are un mediu natural variat de care nu ne putem bate joc, pentru că se pot declanșa catastrofe ecologice irecuperabile, dobitocule. Argumentul tău cu importul apei potabile de către americani e nu numai idiot și cretin ca tine, așa că mai bine-l spui lu prostu de tac-tu, care a luat un purgativ și te-a avortat pe tine sub forma unei cufureli mai dăștepte și împrăștiate, trogloditule. Deci, dute dracului! Nu înainte de te duce repejor să-l săruți cu nesaț pe Băsescu între buci, imbecilule! Ia mai dute tu și-n găoaza lu mă-ta!

5 noiembrie 2013 8:08

liberalul socialist Bai comentacule cu texte nesfirsite, stiu ca toti sunt prosti, doar tu destept - asa ca nu iti va fi deloc greu sa ne dai o situatie a catastroflor produse de exploatarea gazelor de sist in USA si in alte tari din lume. Date, nu vorbe despre "posibilele riscuri"! Ai auzit tu despre America importind apa potabila, cretinel?

5 noiembrie 2013 7:35

Dan Marinescu? 2 Cu gazele de șist, există pericolul otrăvirii pe vecie a apelor potabile freatice, așa că atât timp cât există soluții alternative, energie eoliană sau panouri solare, politrucii nemernici ar trebui să adopte numai soluțiile exploatării ecologice a tuturor resurselor naturale. La Roșia Montană se va putea exploata ecologic aurul și cu cianură, dar fără acel mare lac de decantare amplasat în mijlocul naturii acolo. Minereul detonat din munte să fie transportat la o altă locație unde să exste o facilitate industrială ce să exploateze aurul prin cianură dar în interior, iar la eliminarea apelor reziduale în natură, acele ape reziduale să fie purificate și epurate ecologic pentru a putea fi returnate naturii fără orice pericol de poluare sau otrăvire. Soluții există dar trebuie impuse de către factorul politic tuturor companiilor exploatatoare.

4 noiembrie 2013 21:35

Dan Marinescu? 1 Un alt cap pătrat, ziaristul lui pește prăjit care scrie acest articol pe hârtie igienică. Problema nu e aia cu altă situație geopolitică, e vorba despre cât de periculos e pentru mediul natural exploatarea gazelor de șist. Că e un mare pericol privind poluarea pe vecie a apelor potabile e o realitate pe care nici cei de la companiile care exploatează gazele de șist n-o pot ascuinde. Una e să avem gaze de bășist și alta e să nu mai avem apă potabilă-n veci. Iar la Roșia Montană e clară problema, acolo se va declanșa un cataclism natural ce va otrăvi toată țara și importante părți din teritoriul țărilor vecine, cu populație și mediu cu tot ce-i în el. Beneficii pentru țară nu vor fi deloc, numai aurul va pleca curat spre buzunarele altora, România va rămâne și mai săracă decât înainte dar otrăvită pe veci. La Roșia Montană nu e decât o singură soluție, exploatarea ecologică a aurului fără cianură, adică fără acel mare lac de decantare plin cu peste 300 milioane de tone de cianură și otrăvuri.

4 noiembrie 2013 21:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.