Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tema este extrem de ampla iar materialul ce urmeaza e unul sumar. Dar provine din experienta practica de la cabinet, prin observarea evolutiilor sub terapie pe care le-au avut pacientii mei, pe parcursul a nouasprezece ani de practica medicala.

Steatoza hepatica este o notiune destul de controversata, desi e cea mai simpla afectare hepatica, care este complet reversibila, daca se abordeaza corect. Se descopera de obicei intamplator la examinari ecografice ale unor persoane care de regula nu au manifestari clinice hepatice, sau acestea sunt minore. I se mai spune si “incarcare grasa” a ficatului, desi multi dintre subiecti nu au o alimentatie bogata in grasimi, nici macar afectiuni metabolice ale lipidelor, iar unii nu consuma alcool.

Dar o anamneza mai detaliata releva ca alimentatia lor include multe produse procesate, cu numerosi aditivi alimentari, cu carne multa, sau asocieri grele (exemplu: carne si branzeturi la aceeasi masa), mese neregulate – fie prea frecvente, fie rare dar abundente si la ore tarzii.

Am putea-o numi si hepatopatie cronica alimentara. Uneori se poate produce moartea unui mic numar de celule hepatice, mai ales daca pacientul are parte si de stres, ceea ce determina o usoara crestere a transaminazelor.

Ca urmare intreg aparatul digestiv este fortat sa lucreze prea mult, greu si cu substante nefolositoare, ce trebuie epurate. Cum ficatul este organ depurativ, iar prin el trec toate materiile absobite din intestine, aici se vor depune toate E-urile si alte toxine ce nu pot fi vehiculate suficient de rapid in raport cu cantitatile ingerate. Atunci apare aspectul ecografic de steatoza.



Integral pe Financiarul