Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În ciuda echităţii sociale promovate de guvernul USL, unele categorii sunt „mai egale” decât celelalte. După ce militarii şi-au recuperat în stradă pensiile colosale sub ameninţarea „nesupunerii civice”, diplomaţii şi le-au reîntregit şi ei, subtil. Fără a avea mari contribuţii în economia ţării, ci mai mult în propriul buzunar din moment ce unui diplomat de rang superior i se asigură la misiune salariu, maşină de serviciu, diurnă după caz, indemnizaţie pentru soţie sau indemnizaţie pentru studiile copiilor.

Dar nu asta ar fi cea mai mare problemă, ci remuneraţia acestora după ce ies din sistem, care tinde să o atingă pe cea din fostul câmp al muncii. Tiptil, pensiile foştilor diplomaţi vor creşte sub forma unor „prime” acordate de stat. Astfel, membrii Corpului diplomatic şi consular aflaţi la pensie la finele lunii august 2010 vor primi din partea Guvernului începând cu anul viitor o indemnizaţie lunară de până la 3.571 lei, decizie argumentată de Executiv prin necesitatea unei compensări băneşti pentru „vicisitudinile“ suportate de aceştia. Cu alte cuvinte,susţine CURENTUL, foştii diplomaţi deveniţi acum pensionari vor lua cu până la 1.000 de dolari în plus la pensiile extrem de generoase pe care le au deja aceştia.

Totul se face prin Ordonanţă de Urgenţă, ca să nu mai fie  loc de discuţii. Pe de altă parte, magistraţii corupţi condamnaţi definitiv vor rămâne fără pensiile speciale, anunţă ANTENA3. Proiectul de lege care le taie acest privilegiu a trecut tacit prin Camera Deputaţilor, după ce a fost adopat pe aceeaşi cale şi de Senat.

Legea îi sancţionează cu aceeaşi tăiere de pensie şi pe magistraţii care au comis infractiuni pentru care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei. Însă, remarcă ADEVĂRUL, aceste persoane beneficiază în continuare de pensie în sistem public, în condiţiile legii.

Un alt subiect dezbătut şi de presa din afara României este cel al fostului ofiţer de Securitate Dan Zamfirescu, cel care votează numai cu „DA” toate propunerile legislative ale colegilor săi din Parlamentului European, indiferent dacă sunt controversate şi chiar şi atunci când acestea se contrazic, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Jurnaliştii de la săptămânalul german Der Spiegel îl suspectează pe Zamfirescu, care a preluat postul de europarlamentar al lui Gigi Becali, că votează fără să se documenteze şi că vine la şedinţe doar pentru a încasa diurna de 150 de euro pe zi.

Dan Zamfirescu a lucrat in Ministerul de Interne până în 1990, iar mai apoi a fost ofiţer SRI, până în 2002. În 2007, CNSAS a decis că Zamfirescu a făcut poliţie politică. COTIDIANUL subliniază că acum este europarlamentar, cu toată opoziţia lui Eugen Mihăescu, cel care se considera îndreptăţit să ocupe locul lăsat vacant de Becali, după alegerea acestuia în Parlamentul României.

Şi vizita premierului Victor Ponta în SUA este tratată pe larg în presa de astăzi. EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că Ponta a fost primit în SUA numai de vicepreşedinţi. El  s-a întâlnit ieri, la Casa Albă, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, după ce şi luni, la întâlnirile cu companiile Chevron şi Exxon, Ponta a discutat tot cu vicepreşedinţi ai acestor corporaţii. Premierul Victor Ponta şi vicepreşedintele SUA Joe Biden nu au susţinut declaraţii de presă la finalul întrevederii de o oră.

Un specialist în politică externă, citat de ADEVĂRUL, susţine că vizita lui Ponta în SUA este un premiu şi că acesta a plecat ca să încheie acorduri deja încheiate. Vicepreşedintele american Joe Biden, citat de GÂNDUL, a subliniat, în cadrul întrevederii cu premierul român, că „succesul României ca partener democratic cu un puternic stat de drept“ este „vital“ pentru climatul de afaceri şi reprezintă un interes comun. Biden a reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu România.

Ca o coincidenţă, remarcă ADEVĂRUL, tot ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a anunţat, la Bruxelles, că sistemului de apărare antirachetă va începe să fie construit în România în câteva zile, mai exact până la sfârşitul lunii octombrie.