Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

PSD şi PNL îşi pun la adăpost cheltuielile, în perspective celor două campanii electorale din 2014. Ca să scape de acuzaţia folosirii banilor negri, cele două partie pun la cale o metodă gri de finanţare a partidelor: prin împrumuturi scoase de sub controlul Curţii de Conturi. O nouă lege de finanţare a partidelor politice, potrivit căreia Curtea de Conturi nu va mai verifica modul în care partidele cheltuiesc banii de la stat, atribuţia rămânând exclusiv în parohia Autorităţii Electorale Permanente, va fi discutată în Parlament, iniţiată fiind de liderii grupurilor USL.

Legea, remarcă NAŢIONAL, nu numai că le permite partidelor să-şi finanţeze activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi, dar elimină şi restricţiile în cazul donaţiilor. Mai mult, proiectul prevede că doar împrumuturile cu valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară (respectiv mai mari de 280.000 de lei) se vor supune condiţiilor de publicitate şi vor fi declarate în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, partidele vor putea primi ca donaţie în an electoral sedii, indiferent de valoarea lor, fiind eliminate pragurile existente în actuala legislaţie. În acelaşi regim sunt incluse şi donaţiile financiare care ar avea ca obiect achiziţia de clădiri cu destinaţia de sediu al partidului politic. Donaţiile primite de fiecare partid vor fi evaluate de o comisie internă a formaţiunii politice.

Asta în condiţiile în care legea permite formaţiunilor politice să fie finanţate şi de la bugetul de stat. Dar banii aceştia nu sunt de ajuns, iar USL vrea să se transforme într-o societate comercială care îşi face credite la bănci. Paradoxal, observă CURENTUL, partidele nu pot face profit pentru a putea returna aceste împrumuturi şi astfel banii care trebui returnaţi ar trebui să provină tot de la „sponsori”.

Iar ca să fie cu adevărat mult mai bine, liberalii vor să scape de controale, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ar putea deveni singura instituţie abilitată să controleze finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale susţine EVENIMENTUL ZILEI. O recunoaşte, cu subiect şi predicat chiar unul dintre iniţiatori, Puiu Haşotti: „Raţiunea este ca doar Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să facă aceste verificări. De ce să facă şi Garda Financiară, şi Curtea de Conturi şi Ministerul Finanţelor? A trebui să avem încredere în instituţiile României”.

Despre încredere vorbeşte şi premierul Victor Ponta, care, citat de MEDIAFAX, a declarat că nu ştie deocamdată despre iniţiativa legislativă privind finanţarea partidelor, dar a arătat că are încredere totală în iniţiatorii acestui proiect de lege.

Legislaţia în vigoare prevede, după cum afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, că subvenţiile de la bugetul de stat pentru partide sunt controlate atât de Autoritatea Electorală Permanentă cât şi de către Curtea de Conturi. Prin decizia de a elimina Curtea de Conturi din mecanismul de verificare politicienii scapă de o instituţie care le poate pune beţe în roate. Potrivit Constituţiei, „membrii Curţii de Conturi sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia“.


Comentarii

Creditul împrumutului, versus finanțarea de la bugetul statului! 3 Pentru că nu e admisibil ca să se-ncerce o manipulare grosolană și o mințire a norodului, exemplu cu cianura aia nenorocită cu care goldiștii de la Roșia Montană ajutați de nemernicul premier bolșevic vor să dea undă verde unui adevărat genocid național, existând afirmații ale ministresei mediului cum că cianura e floare la ureche și e sub buricul și sub prohabul european, etc. Legile date de către nemernicii care acum sunt la putere, trebuie să fie complet ecologice, legi care să garanteze siguranța și sănătatea populației, populație care să fie protejată împotriva genocidului național care e încă cu izmenele pe vine la Roșia Montană, numai pentru ca nemernicul premier bolșevic să-și încaseze comisionul mită în valoare de zeci de milioane de euro, bani depuși în conturi secrete din țările exotice unde nici picior de SRI n-are habar. Mama voastră de nemernici!

28 septembrie 2013 11:21

Creditul împrumutului, versus finanțarea de la bugetul statului! 2 Jmecherul Pulpă Hașotti vrea să cufurească o lege care să nu le mai caute-n cap DNA-ul și Garda Financiară cu privire la modul finanțării campaniilor electorale, unde toți lătrătorii ăia vor răcni din toți bojocii și vor mugi unul mai tare ca ălălalt, cum că vor porni exploatarea auriferă de la Roșia Montană pentru ca PIB-ul țării să explodeze, fără să le pese că vor otrăvi și vor omorî cu zile jumătate din România cu populație cu tot, plus importante părți din teritoriul țărilor vecine cu populația aferentă. Și pentru că veni vorba despre proiectele de importanță națională introduse prin lege de nemernicul premier bolșevic, propun ca de fiecare dată înainte de a se porni un astfel de proiect de exploatare, să se informeze cât mai exact tot norodul referitor la toate detaliile tehnice și ecologice ale proiectului, apoi să se organizeze dezbateri naționale unde specialiști în domeniu să se pronunțe asupra proiectului, după care să se ceară votul norodului prin referendum național.

28 septembrie 2013 11:20

Creditul împrumutului, versus finanțarea de la bugetul statului! 1 Faptul că partidoaiele politice vor să se-mprumute nu e rău, dar ar trebui să nu li se mai permită sub nici o formă finanțarea de la bugetul statului. Pentru că se merge spre capitalism, orice instituție sau companie trebuie să se autofinanțeze, fără să jefuiască legal bugetul statului care ș-așa n-ajunge pentru a plăti toți trântorii care sunt salariați la stat și au salarii babane. Iar aparatul de stat central, județean sau local ar trebui redus mult la numărul de personal, pentru că e supranumeric. Mă refer plecând de la nivel județean, unde există Consiliul județean, dar mai există și prefectura cu sula de la prefectură peste CJ fără nici o logică, respectiv numai ilogica acordării de salarii zdravene unei armate de trântori care nu fac altceva decât bătături la găoz stând pe scaunele ălea înalte. Colac peste pupăză, ăștia mai vor să introducă și altă structură administrativă peste județ, regiunea, unde armatele de trântori ce stau acum la umbră, vor da năvala să ocupe posturile ălea multe și fără nici un rost ale structurilor regionale, apoi acele armate de trântori vor dori să creeze parlamente regionale ca să creeze legile regionale după care se vor tăia frunzele lui Nuți Udrea la maidanezii neadoptați de nimeni. Dar tot acest grandios proiect se vrea creat în ideea dezvoltării ecomomice a tuturor regiunilor, cnezatelor și voievodatelor sau triburilor autohtone, fiecare cu șatra proprie și regele sau împăratul bulibășit, fără ca baragladinele să fie și ele pe postul de salariați plătiți de la sacul cel mare și fără de fund al bugetului de stat.

28 septembrie 2013 11:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.