Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marii retaileri se plâng de scăderea vânzărilor, inclusiv la categoria produse alimentare. Românii îşi umplu însă în continuare coşurile cu alimente.

Criza nu a afectat apetitul consumatorului român pentru alimente. Se cumpără în continuare la fel de mult ca în perioada de boom economic. Diferenţa este că în loc să renunţe la cantitate, românii renunţă la calitate. Drept urmare, se vând cu precădere produsele ieftine şi foarte ieftine. „La produsele alimentare evoluţia vânzărilor a fost stabilă, ca număr de bucăţi comercializate. Dar vânzările au scăzut, pentru că lumea s-a dus către cel mai mic preţ”, a declarat într-o conferinţă organizată de Ziarul Financiar, Alexandru Vlad, director executiv Selgros cash&carry. Potrivit acestuia, în cadrul reţelei pe care o conduce , cele mai semnificative scăderi ale vânzărilor s-au înregistrat în zona de electrice şi electrocasnice. „Şansa de revenire a vânzărilor la bunurile de folosinţă îndelungată va fi foarte mică”, mai spune şeful lanţului de magazine cash&carry.



De ce avem mâncare scumpă



Indiferent că vorbim de produse alimentare de cea mai bună calitate, sau de mărfuri de o calitate îndoielnică, Vlad recunoaşte că mâncarea din magazinele româneşti este scumpă. Aceasta în condiţiile în care pe rafturi predomină alimentele „made in Romania”. „Aproximativ 80-95% din ce se vinde sunt alimente produse în România. Pe tot lanţul de producţie marjele sunt mici, dar preţurile sunt în continuare mari, iar explicaţiile sunt următoarele. Spre deosebire de celelate state din Europa care au TVA diferenţiat la mâncare, în România TVA-ul este foarte mare, de 24%. Un al doilea motiv constă în faptul că lanţul de producţie nu începe din România, astfel că începe deja scump. Problema este că materia primă folosită de producătorii români este importată”, explică Alexandru Vlad.




Integral pe Money.ro



Comentarii

pentru ecologist stimabile , nici taranul nu este asa " nobil " cum il recomanzi . pretul cepei , la poarta lui de la sosea este mai mare decat la piata , branza lui facuta in conditii indoielnice , intr-un tifon spalat primavara si toamna este mai scumpa decat in piata , porcii sunt crescuti cu restutri de la fabricile de alcool , vacile sunt pascute pe marginea drumului , cu iarba infectata de resturile emanate de teava de esapament , ouale sun produse de gaini " stimulate " cu diversi stimlatori din comert . ce parere ai , mai esti la fel de entusiasmat ? in plus , ca taranul roman va dispare in maxim 10 - 15 ani . va fi inlocuit de cei de teapa lui REMES si ai lui care produc mii de porci lunar si a legilor care interzic abatoarelor sa achizitioneze animale pentru carne de la tarani . legea asta a dus la distrugerea septelului si a alimentelor ecologice , pentru ca porcii lui REMES ( nu glumesc are ferma facuta cu bani europeni cind era ministru si primea spaga CALTABOSI ) cresc in 6 luni , cu stimulenti , si are contracte de vanzare asigurate . mai e ceva , laptele , ca pret este 2,5 ron , murdar si plin de microbi , in timp ce dintr-un supermarchet poti cumpara un lapte , macar cu certificat de calitate si termen de valabilitate , si , culmea unele marci la un pret mai bun decat de la taran . va spun sincer , daca nu erau supermarketurile cu a lor CONCURENTA eram de mult omorati de preturile practicate de tarani si de samsari . ASTIA NU AU NICI CAP , NICI MILA .

12 decembrie 2011 10:07

pentru ecologist stimabile , nici taranul nu este asa " nobil " cum il recomanzi . pretul cepei , la poarta lui de la sosea este mai mare decat la piata , branza lui facuta in conditii indoielnice , intr-un tifon spalat primavara si toamna este mai scumpa decat in piata , porcii sunt crescuti cu restutri de la fabricile de alcool , vacile sunt pascute pe marginea drumului , cu iarba infectata de resturile emanate de teava de esapament , ouale sun produse de gaini " stimulate " cu diversi stimlatori din comert . ce parere ai , mai esti la fel de entusiasmat ? in plus , ca taranul roman va dispare in maxim 10 - 15 ani . va fi inlocuit de cei de teapa lui REMES si ai lui care produc mii de porci lunar si a legilor care interzic abatoarelor sa achizitioneze animale pentru carne de la tarani . legea asta a dus la distrugerea septelului si a alimentelor ecologice , pentru ca porcii lui REMES ( nu glumesc are ferma facuta cu bani europeni cind era ministru si primea spaga CALTABOSI ) cresc in 6 luni , cu stimulenti , si are contracte de vanzare asigurate . mai e ceva , laptele , ca pret este 2,5 ron , murdar si plin de microbi , in timp ce dintr-un supermarchet poti cumpara un lapte , macar cu certificat de calitate si termen de valabilitate , si , culmea unele marci la un pret mai bun decat de la taran . va spun sincer , daca nu erau supermarketurile cu a lor CONCURENTA eram de mult omorati de preturile practicate de tarani si de samsari . ASTIA NU AU NICI CAP , NICI MILA .

12 decembrie 2011 10:07

cel ce nu poate trai fara sa manance afaceristii autohtoni au gasit metoda de a face profit si din produdele proaste , dar ieftine si cumparate de cei saraci . de exemplu , omul sarac cumpara pe vremuri slanina sarata sau afumata la un pret modic de 6-7 lei / kg. azi pretul este de 21 ron / kg . sa continuam : ficatul de pasare sau de alte animale domestice era tot 5-6 ron / kg . acum trece bine de 10 roni / kg . si : romanul manca toba , la care pretul era simbolic 7-8 ron/kg , pentru ca materia introdusa in produsul de baza era de calitate proasta si indoielnica ( carne grasa , resturi de slanina cu sorici , ficat ) . acu pretul tobei / kg este mai scump decat al tobei instrument , daca s-ar vinde la cantar ( 18 - 20 ron / kg ) . despre produsele de calitate ce sa va spun , dintr-o pensie de pensionar bogat (800 roni/ luna ) abia traiesti o saptamana . fara sa mai platesti alte utilitati . va veni vreodata soarele si pe ulita noastra ?? ca din '89 e mereu eclipsa !!

12 decembrie 2011 9:50

ecologist iscumpirea alimentelor,inca un motiv pt. oraseni sa ia drumul satelor,sa cumpere hrana sanatoasa de la sateni.Nu orbeste,ci dupa ce au stat de vorba cu producatorul,au vazut cum isi cultiva pamantul, cum ingrijeste si hraneste animalele.O exploatare agricola de mici dimensiuni are mai multe sanse sa fie bio, decat una de sute de hectare.

22 octombrie 2011 7:32

miapya Trebuie sa inteleg ca se doreste renuntarea la mancare.Nu inteleg de ce nu s-a precizat de la inceput ca se experimenteaza pe romanii cobai si acest lucru.Domnilor ziaristi incercati sa formulati niste titluri mai clare.

16 octombrie 2011 11:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.