Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Încă din primele ore ale atacului asupra centrului comercial din Nairobi, care în parte este proprietatea unor oameni de afaceri israelieni, Israelul a trimis membri ai unităţii speciale antiteroriste Yamam pentru a ajuta forţele kenyene, potrivit media occidentală. Susţinerea Kenyei de către Israel pentru a face faţă acestui atac terorist se înscrie în cadrul relaţiilor îndelungate care există între cele două ţări de câteva decenii, în special în planul securităţii. În 2011, Israelul a semnat cu Kenya un pact secret prin care se angaja să furnizeze asistenţă militară dacă guvernul este ameninţat de trupe străine.

Relaţiile bilaterale au devenit mai strânse după raidul asupra aeroportului Entebbe, în 1976, şi în ultimii ani, Kenya a devenit un cap de pod în alianţa contra terorismului islamic între Israel şi mai multe ţări din regiune. Logistica şi strategiile Israelului privind atacurile teroriste au devenit celebre după episodul special din Entebbe, Uganda. În vara anului 1976, la aeroportul internaţional Entebbe, un Airbus al Air France venind din Tel-Aviv cu 244 de pasageri la bord şi 12 membri ai echipajului, cu destinaţia Paris, a fost deturnat puţin după decolarea din Atena şi patru terorişti au obligat pilotul să aterizeze în oraşul ugandez. Teroriştii au eliberat majoritatea pasagerilor şi nu au reţinut în holul de tranzit decât pasagerii evrei, ameninţaţi cu moartea în cazul în care Israelul nu răspundea cererilor lor. O sută de soldaţi, inclusiv membri ai comandoului de elită Sayeret Matkal, comandat de colonelul Yoni Netanyahu, fratele premierului actual al Israelului şi care a fost ucis în acea operaţiune, au participat la intervenţie, prima de acest gen, pentru că avea loc la mii de km de Israel.

Reuşita a fost totală, în special datorită susţinerii guvernului Kenyei, care a permis avioanelor israeliene să realimenteze la Nairobi înainte de a ateriza la Entebbe. Aeroportul kenyan a folosit şi ca bază logistică pentru reîntoarcerea în Israel.Atunci, Kenya a fost ţinta criticilor statelor arabe, care nu au apreciat ajutorul dat Israelului, dar destabilizarea continentului african de către islamişti a deschis o breşă în zidul diplomatic ridicat de statele arabe. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman (2009-2012) a revigorat relaţiile ţării sale cu continentul african şi s-a format o alianţă între Etiopia, Kenya, Tanzania şi Sudanul de Sud contra frânării propagării islamismului fundamentalist în rândul naţiunilor africane. În pactul secret cu Kenya, Israelul a acceptat să furnizeze drone, vedete navale rapide şi echipament de supraveghere în vederea ajutării autorităţilor să se debaraseze de elementele islamiste teroriste şi formarea forţelor kenyene pentru operaţiuni antiteroriste şi trimiterea de consilieri militari în caz de pericol sau situaţii critice. Ceea ce explică de ce forţe speciale israeliene s-au alăturat armatei kenyene pentru a elibera centrul comercial Westgate de terorişti.

Integral pe România Liberă