Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Paisprezece membri ai grupării specializate în fraude informatice, care a produs un prejudiciu de 500.000 euro, în special unor clienţi ai Poştei italiene, din conturile cărora erau extraşi fraudulos bani, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, de Tribunalul Suceava, transmite Mediafax.

Potrivit deciziei Tribunalului Suceava, cei 14 inculpaţi care au fost arestaţi preventiv sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, operaţiuni financiare în mod fraudulos sau sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la operaţini financiare în mod fraudulos.

Cei 14 au fost reţinuţi de DIICOT Suceava în urma audierilor făcute după zecile de percheziţii care au avut loc marţi în opt judeţe pentru destructurarea grupării specializate în fraude informatice, care a produs un prejudiciu de 500.000 de euro, fiind prejudiciaţi în special clienţi ai Poştei italiene, din conturile cărora erau extraşi fraudulos bani.

Procurorii au mai dispus interdicţia de a părăsi ţara în cazul a nouă persoane din această grupare.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, anchetatorii au stabilit că inculpaţii au constituit un grup infracţional la care au aderat 36 de persoane şi care acţiona în judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dâmboviţa, Galaţi şi Dolj.

Membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni informatice, prin fraudarea în special a clienţilor Poste Italiane s.p.a, după ce au obţinut datele de acces în conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, au accesat fraudulos conturile şi au făcut transferuri frauduloase de bani prin Western Union.

Sursa citată arată că activitatea grupării era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de bani de pe acestea şi ridicarea banilor astfel transferaţi.

O parte din membrii grupării acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice banii de la diferite agenţii Western Union de pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat până în acest moment al anchetei este de aproximativ 500.000 de euro.

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti, S.R.I.- Direcţia Judeţeană Suceava, totodată fiind promovate două comisii rogatorii internaţionale către autorităţile din Italia.

Integral pe România Liberă